Nederland is een sterk verstedelijkt land. Een groot deel van de Nederlanders woont in steden of in de suburbane kernen daar omheen. Ook het platteland ligt grotendeels in de directe invloedssfeer van de steden en de inwoners maken volop gebruik van stedelijke voorzieningen.
In 1996 was nog 433.400 hectare (13 procent) van het nationale grondgebied bestemd voor huizen, kantoren, fabrieken, wegen en spoor. In 2015 was dat al 14,6 procent en was daar 492.600 hectare voor ingeruimd.
Kaartlagen. Nederland, met name het westelijke kustgebied, is al sinds de late middeleeuwen het meest verstedelijkte gebied van Europa. Het stedenpatroon is in de middeleeuwen gevormd.
Stedelijke problemen die vaak voorkomen zijn integratieproblematiek, vervuiling en armoede. Een andere kwestie waar veel steden mee kampen is: waar moeten al deze mensen gaan wonen? In veel grote Nederlandse steden is er sprake van een woningentekort.
Door de aanwezigheid van bedrijven in steden en de mechanisatie van de landbouw trekken mensen in toenemende mate richting de stad. Op het platteland wordt mensenwerk steeds meer overbodig door de overname van werkzaamheden door machines, terwijl in de stad juist een sterke behoefte aan arbeidskrachten is.
Verstedelijking heeft vaak nadelige gevolgen voor de waterhuishouding in een gebied. De neerslag die er valt, kan niet langer in de bodem infiltreren en komt versneld tot afstroming in de rivieren en beken die het gebied doorkruisen.
Oppervlakte platteland bleef nagenoeg gelijk
In 2008 bestond 85 procent van de landoppervlakte uit niet-stedelijke buurten, tegenover 88 procent in 1993.
74% van de Nederlanders woont in stedelijke regio's. Daarvan woont de hel in kleine stedelijke regio's. Ruim de hel (53%) van de Portugezen woont in stedelijke regio's. Daarvan woont 71% in grote stedelijke regio's.
Den Haag met meer dan 500.000 inwoners heeft daarentegen nooit officiële stadsrechten verworven.In de praktijk wordt meestal de grens van 25.000 inwoners aangehouden. Alles daaronder noemen we in de volksmond een dorp.
Tegen 2030 zullen er maar liefst twee miljard mensen meer dan nu in een stad wonen. Dit tempo van stedelijke groei is te vergelijken met de bouw van een stad ter grootte van New York om de zes weken. De komende tien jaar zullen steden gigantisch uit hun voegen gaan groeien.
De bevolkingsdichtheid is zo'n 140 personen per vierkante kilometer. De verdeling over het land is onevenwichtig, de meeste mensen wonen aan de oostkust en grote delen in het westen van het land zijn nauwelijks bevolkt (zie ook Heihe-Tengchonglijn).
Van de totale oppervlakte van Nederland is 54 procent (2,2 miljoen hectare) in gebruik als landbouwterrein, en 13 procent (0,5 miljoen hectare) als bebouwing1 en verkeersterrein. Bebouwd terrein bestaat voornamelijk uit woon- en bedrijventerreinen.
Mexico heeft een grote interne markt met 126 miljoen inwoners en een groeiende middenklasse. Ongeveer 80% van de bevolking is woonachtig in steden. De urbanisatiegraad van het land neemt nog steeds toe, waardoor er veel behoefte is aan stedelijke ontwikkeling.
Daken nemen een groot oppervlak van de stad in. Als elk gebouw in de stad een groen dak zou krijgen, zou al een groot deel van de stad vergroend zijn. Brochure Dak- en gevelgroen: Deze brochure is bijvoorbeeld handig als je wilt weten welke beplanting het meest geschikt is voor jouw dak of gevel.
Wat is een duurzame wijk? Een duurzame wijk is een buurt die zo duurzaam mogelijk probeert om te gaan met de omgeving. Dit uit zich bijvoorbeeld in een lager energieverbruik, maar ook in het enkel gebruikmaken van duurzame energie met bijvoorbeeld zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen.
Het kleinste plaatsje van Nederland, Persingen ligt op een stuifzandrug die is ontstaan tijdens de laatste ijstijd (ongeveer 10.000 voor Christus). Het verhoogde deel is sinds de Romeinse tijd bewoond. Later, in de Late Middeleeuwen, groeide Persingen uit tot een langgerekt dorpje.
Op 1 januari 2020 beschikten volgens het CBS 16,2 miljoen Nederlanders van de inwoners in Nederland over de Nederlandse nationaliteit. Dat is ruim 93% van alle Nederlanders.
Meest voorkomende migratieachtergrond
Op 1 augustus 2022 heeft het grootste aantal mensen met een migratieachtergrond hun herkomst in Turkije: 437 090 personen. Van deze personen is 52,0 procent in Nederland geboren, de zogenaamde tweede generatie.
De Marokkaans-Nederlandse gemeenschap is qua omvang, na de gemeenschap van Nederlanders zonder een migratieachtergrond en de Turks-Nederlandse gemeenschap, de grootste gemeenschap van Nederland. Volgens het CBS wonen er in 2022 in Nederland ongeveer 420.000 Marokkanen, waarvan ongeveer 60% in Nederland geboren is.
Hoe ziet de leeftijdsopbouw van de Nederlandse bevolking eruit? Gemiddeld zijn inwoners van Nederland 42,4 jaar oud. In 1975 was dat nog 33,2 jaar en in 1950 30,8 jaar. Ten opzichte van toen zijn er vooral meer ouderen en minder jongeren onder de twintig.
Hoeveel honderdplussers zijn er? Op 1 januari 2021 woonden er 2 125 vrouwen en 411 mannen van 100 jaar of ouder in Nederland. In de afgelopen decennia nam het aantal honderdplussers vrijwel jaarlijks toe, maar sinds enkele jaren stokt de groei rond 2 200 honderdplussers.