In de handleiding van je apparaat vind je welke soort geheugenkaart in je toestel past. Zo werken camera's vooral met SD kaarten en CF kaarten, een smartphone of navigatiesysteem met microSD kaarten.
Wat voor soort en type SD kaartje je nodig hebt, hangt voornamelijk af van het apparaat waarvoor je het kaartje wil gebruiken. Niet alle kaartjes passen in ieder apparaat, denk aan MicroSD en SD. SD kaartjes verschillen ook in snelheid, kwaliteit en opslag.
De micro SD kaarten zijn geschikt voor een Samsung tablet of telefoon en de Samsung pro plus micro SD is bijvoorbeeld geschikt voor een Nintendo Switch.
Naast normale sd-kaarten zijn er ook miniSD- en microSD-kaarten. In winkels zie je vaak micro-sd-kaarten met een sd-kaartvormige adapter. De micro-sd-kaarten zijn niet langzamer dan normale sd-kaarten.
MicroSD (15 mm x 11 mm x 1 mm) is de kleine versie van de SD kaart en deze wordt onder andere gebruikt in mobiele telefoons en tablets. Op dezelfde manier als gewone SD kaarten wordt microSD ingedeeld in microSD, microSDHC en microSDXC. Er zijn adapters om de kleine kaart in een gewone SD lezer te stoppen.
Kies je lees- en schrijfsnelheid
Het grote verschil tussen de verschillende SD en micro SD-kaarten zit hem, naast capaciteit, in de lees- en schrijfsnelheid. De leessnelheid geeft aan hoe snel een device gegevens van de kaart kan af lezen. De snelheid geeft aan hoe snel het geheugen op de kaartje kan wegschrijven.
Open de Google Foto's-app. Tik op je profielfoto in de rechter bovenhoek van het scherm. Tik op Foto-instellingen > Toegang SD-kaart > Aan de slag. Wanneer je de inhoud van de SD-kaart weergegeven ziet, tik je op Toegang tot " naam SD-kaart " geven, en tik vervolgens op Toestaan.
Via 'Mijn bestanden' heb je toegang tot alle inhoud op je smartphone, inclusief de SD-kaart. Als je smartphone een SD-kaartslot heeft, kun je bestanden verplaatsen, mits de SD-kaart voldoende ruimte heeft.
32GB microSDHC Class 10 UHS-I + SD Adapter
Gebruik een SD-kaart adapter als je computer geen micro SD-kaartjes ondersteunt. Je krijgt een micro SD-kaart met een adapter meegeleverd. Zo kun je de micro SD-kaart in de adapter doen. De adapter stop je vervolgens in de ingebouwde SD-kaart poort van je computer.
In principe hebben de moderne geheugenkaartjes een behoorlijk lange levensduur. Als je ze nauwelijks gebruikt, zal je de data over 50 jaar nog altijd kunnen uitlezen. Echter zorgt slijtage voor een flinke verkorting van die levensduur.
Het belangrijkste verschil tussen microSDHC en microSDXC kaarten is de opslagcapaciteit. MicroSDHC kaarten zijn microSD kaarten met maximaal 32 gigabyte, terwijl microSDXC kaarten meer dan 32 gigabyte aan ruimte bieden.
Als je een SD-kaart instelt op je Android-apparaat, kun je kiezen tussen draagbare opslag of interne opslag. Als je een SD-kaart formatteert voor draagbare opslag: Je kunt bestanden, zoals foto's en video's, opslaan op de SD-kaart. Je kunt geen apps installeren op de SD-kaart.
Geheugenkaartje met wifi
Er bestaan ook SD-geheugenkaartjes met ingebouwde wifi-module. Het geheugenkaartje in de camera creëert hierbij een eigen (beveiligd) wifi-netwerk. Door andere apparaten hiermee te verbinden, zet je gemaakte foto's met een speciale app (smartphone/tablet) of programma (computer) direct over.
Binnen de SD-kaarten wordt onderscheid gemaakt tussen SDHC en SDXC. SDHC staat voor Secure Digital High Capacity en SDXC staat voor Secure Digital eXtended Capacity. Het verschil tussen deze twee is simpelweg gezegd dat een SDXC-kaart een hogere opslagcapaciteit kan hebben.
A1 staat voor App Performance Class 1. Het is bedoeld om aan te geven dat de SD-kaart (met een dergelijke aanduiding) geschikt is voor de benodigde specificaties voor het ondersteunen van Android-apps op de geheugenkaart.
Video klasse – Video Speed Class
Deze geeft de videoklasse aan en is vergelijkbaar met de U-klasse. Dus V30 heeft een minimale schrijf- en leessnelheid van 30MB/s, V60 60MB/s en V90 90MB/s. Deze snelheden zijn uitermate geschikt voor het filmen van 4K, 8K, 360 graden en 3D.
Als uw Android-telefoon Android Pie of hoger gebruikt, kunt u niet zomaar elke app naar de SD-kaart verplaatsen. Zelfs als uw telefoon geen adopteerbare opslag toestaat, kunt u nog steeds apps verplaatsen.