Het ontbijt of kahvalti bestaat uit verse tomaten, komkommer, zoute kaas (gepekeld), zwarte olijven, brood met jam en honing, zacht gekookt ei, pikante worst (sucuk) en gekruid rundvlees (pastirma). Versgebakken brood en thee zijn bijna altijd aanwezig.
Een typisch Turks ontbijt bestaat uit: Turks stokbrood, ringvormige broodjes met sesamzaadjes (simit) of andere broodjes, witte en gele kaas, groene en zwarte olijven, hardgekookte eieren, tomaat en komkommer, groene pepers, honing, jams, thee en soms Nescafé.
Op de dagen dat de Turken uitgebreid de tijd nemen, eten ze Turks brood, witte en gele kaas, olijven, komkommer, tomaat, groene pepers en allerlei soorten zoetigheid waaronder jam en honing. Een traditioneel roerei met paprika en tomaat heet "menemen". Ze drinken er koffie of, nog liever, thee bij.
Lunch. Rond het middaguur, maken de Turken zich op voor de lunch. Omdat het diner toch het belangrijkste eetmoment is in Turkije, wordt de lunch wat eenvoudiger gehouden. Vaak wordt er een warme maaltijd genuttigd, maar op warmere dagen, is een lekkere frisse salade ook heel welkom.
Een typisch Turks diner begint met soep, gevolgd door een gerecht met groente en vlees, meestal met rijst of bulgur en salade en/of cacık (bereid met yoghurt, komkommer gekruid met knoflook en gedroogde munt).
Gewoonten spelen een belangrijke rol in de Turkse keuken. Zoals koek bij een kop koffie. Het is gebruikelijk om te koken met vlees, uien, tomatenpuree en/of tomaten. Het is gebruikelijk om kruiden zoals specerijen, peterselie, dille en pepermunt in maaltijden te gebruiken.
Het ontbijt of kahvalti bestaat uit verse tomaten, komkommer, zoute kaas (gepekeld), zwarte olijven, brood met jam en honing, zacht gekookt ei, pikante worst (sucuk) en gekruid rundvlees (pastirma). Versgebakken brood en thee zijn bijna altijd aanwezig.
Turken eten graag een uitgebreid ontbijt, zo rond 10-11 uur in de ochtend. Een ontbijt bestaat eigenlijk altijd uit een aantal kleine gerechtjes zoals omelet, komkommers, olijven, tomaten, verschillende kazen, zelf gemaakte jam, kaymak en honing. Dit wordt gegeten met brood.
De Turkse keuken is niet alleen lekker, Turks eten is ook heel erg gezond! Turks eten is namelijk zeer gevarieerd – altijd veel groenten met vlees of vis en rijst – en heel smaakvol. De Turkse keuken kent vele sauzen die elke simpele maaltijd tot een bijzonder gerecht maken. Laat u verrassen!
Moslims mogen wel vlees eten van: runderen, kalveren, geiten, schapen en pluimvee. Deze dieren zijn als ze goed worden geslacht Halal. Bij de rituele slachting worden de slokdarm, luchtpijp en twee halsslagaders van het dier in één keer en snel doorgesneden.
Het meeste Turks eten bestaat uit een combinatie van vlees of vis, fruit en groente, yoghurt en salades. Een typische Turkse maaltijd begint met een dunne soep, gevolgd door het hoofdgerecht met tot slot een vaak zoet nagerecht. Ook populair in Turkije, zijn de mezes.
Iedereen die in Turkije is geweest, heeft het vast wel eens gezien, het traditionele Turkse ontbijt oftewel 'serpme kahvaltı'. Maar weten jullie ook dat dit heel simpel thuis te maken is? In een mum van tijd staat dit kleurrijke ontbijt ook bij jou op tafel.
Je vervangt de koolhydraten die je gewend bent te eten in de ochtend (brood, muesli, ontbijtkoek) door gezonde vetten, eiwitten en vezels. Gezonde bronnen zijn: Eiwitten: vlees, vis, zuivel, noten, zaden, peulvruchten en in mindere mate in groentes en fruit.
Turken zijn heel sociaal en gastvrij, het is daar heel normaal dat vrienden, familie en buren veel bij elkaar komen, zelfs spontane bezoekjes. Een van de Turkse gewoontes is dan ook dat ze hun bezoekers altijd koffie en thee aanbieden en ook uitnodigen om samen te eten. Sla je dit af dan is dit onbeleefd.
Turkse en Marokkaanse kinderen eten minder koekjes, snoep en frisdranken dan hun Nederlandse leeftijd- genoten. Zij eten vooral in de namiddag en avond vaak fruit en brood tussen de maal- tijden door. Daarentegen drinken de Ne- derlandse kinderen weer meer schoolmelk.
Gerechten met kaymak
Dit product wordt vooral gebruikt als smaakmaker. Als vulling voor vers brood, op börek en pannenkoeken bijvoorbeeld. Ook wordt het zoet gegeten in combinatie met honing en op die manier bij gebak geserveerd. Denk maar aan het goddelijke gerecht kunefe.
Tijdens het vasten mag je niet eten maar ook niet drinken. Verboden; om varkensvlees te eten, het varken wordt als onrein beschouwd. Het vlees wat ze wel mogen eten; kippen, koeien - en schapevlees moet wel ritueel geslacht zijn. Ook mogen ze geen alcohol gebruiken.
Yildriz turkse knoflooksaus, romig zoet met volle knoflooksmaak.