Een peeling bevat een hoge concentratie zuren zoals glycolzuur, salicylzuur of melkzuur die dode huidcellen verwijderd en de huid stimuleert om nieuwe huidcellen aan te maken.
Werking glycolzuur
Glycolzuur is afkomstig uit suikerriet heeft de kleinste moleculaire structuur van alle zuren. Dat zorgt er voor dat glycolzuur het vermogen heeft om diep in de huid te penetreren. Daar verweekt het de 'lijm' tussen de huidcellen, waardoor ze gaan afschilferen.
Bij een chemische peeling wordt de huid behandeld met een hoge concentratie van een zuur, bijvoorbeeld glycolzuur of salicylzuur of melkzuur. Deze ingrediënten zorgen ervoor dat dode huidcellen makkelijker loslaten. Hierdoor wordt een frissere en stralende huid zichtbaar.
Een scrub bevat korreltjes (bijvoorbeeld minuscule stukjes abrikozenpit of soms zelfs suiker of zout), die letterlijk de dode huidcellen wegschuren. Een peeling bevat geen grove deeltjes, maar haalt de dode huidcellen weg met (natuurlijke) chemische stofjes. Hier worden vaak fruitzuren voor gebruikt.
Heb je last van puistjes, mee-eters of een vette huid? Dan is de Sal Pulp peeling de beste keuze! Deze chemische peeling bevat een hoog percentage salicylzuur en retinol. Salicylzuur werkt talgregulerend en ontstekingsremmend terwijl retinol zorgt voor een versnelde celdeling.
Glycolzuur zorgt voor het verwijderen van dode huidcellen; het 'exfolieert' de huid. Hoewel de natuur hier op jonge leeftijd geen hulp bij nodig heeft, wordt het voor de huid na het 30e levensjaar een stuk lastiger die dode cellen kwijt te raken.
Wat doet de stof salicylzuur in de huid? In tegenstelling tot glycolzuur, is salicylzuur een middel dat vet (talg) oplost en poriën reinigt. Salicylzuur werkt in op de eiwitten die verantwoordelijk zijn voor de hechting van huidcellen. Deze buitenste cellen laten hierdoor makkelijker los van de huid.
Een peeling stimuleert de celvernieuwing in je huid en verwijdert dode huidcellen. De dode huidcellen schilferen af en nieuwe, gezonde cellen worden aangemaakt. Hoe diep de peeling je huid in gaat is afhankelijk van de vloeistof die gebruikt wordt bij de peeling.
Een peeling stimuleert de celvernieuwing en verwijdert de dode huidcellen in het kort gezegd. Er zijn diverse soorten peelingen op de markt en vaak heeft iedere peeling zijn eigen werking om een huidprobleem of huidconditie aan te pakken. Tijdens een peeling wordt gewerkt met fruitzuren (AHA en BHA zuren).
Breng de peeling in een dun laagje aan over het hele gezicht. Vermijd het gevoelige gedeelte rond je ogen en je mond. Maak cirkelende bewegingen en wees voorzichtig; een peeling kan soms een grove structuur hebben en je wilt je huid niet beschadigen! Laat de peeling zelf het werk doen!
De meest bekende is de fruitzuurpeeling (glycolzuurpeeling) die zuren uit fruit en fruitsuikers bevat. Daarnaast zijn er peelings die gebaseerd zijn op andere zuren uit fruit, groente, melk, vitamines en azijn.
Volgens Brooks is melkzuur geen afvalproduct, maar een soort brandstof voor onze spieren. Hij stelt dat ons lichaam melkzuur aanmaakt en het vervolgens afbreekt. Dit wordt door onze cellen gezien als een belangrijke bron van energie.
Ja, er zijn contra-indicaties en enkele voorbeelden hiervan zijn zwangerschap, vitamine A medicatie voorgeschreven door een arts, allergie voor asperines (salicylzuur), geirriteerde huid, beschadigde huid, zonverbrande huid, een huid die recent een microdermabrasie behandeling of laser behandeling heeft ondergaan.
Milde peelings. Milde of oppervlakkige peelings bestaan meestal uit alfahydroxyzuren (ook wel fruitzuren genoemd) en maken je huid schoon, stimuleren de bloedsomloop en geven je huid een verfrissende opknapbeurt. Daarnaast zijn ze geschikt om acne en mee-eters te behandelen.
Exfoliëren is een manier om huidcellen van de bovenste huidlaag te verwijderen. Dit kan op drie verschillende manieren: mechanisch, enzymatisch en chemisch. Bij een mechanische exfoliatie worden dode huidcellen van de huid afgeschuurd door middel van een product met een korrel erin.
Het helpt tegen rimpels en fijne lijntjes!
Na een peeling ziet de huid er egaler, frisser en jonger uit. Een huid die nooit wordt gepeeld zal dikker, stugger en grauwer worden. Hierdoor worden actieve werkstoffen bijvoorbeeld uit huidverzorgingsproducten die u gebruikt minder goed opgenomen.
Amandelzuur. Amandelzuur is zowel oplosbaar in water als vet. Uit onderzoek blijkt dat deze zuur werkzaam is bij de behandeling van oppervlakkige roodheid, vermindering van pigmentatie en vermindering in de productie van talg. Tevens zorgt het voor celvernieuwing en regeneratie van collageen en elastine.
Enzympeeling - werking
Verwijdert op effectieve wijze afgestorven huidschilfertjes. Is zacht voor de huid en zodoende de ideale peeling bij een gevoelige huid. Helpt bij een onzuivere huid. Reinigt tot diep in de poriën en verfijnt de poriën.
Een Jessner / TCA-peeling is een chemische peeling die de oppervlakkige huidcellen verwijdert. Deze peeling kan worden toegepast bij acne-littekens, pigmentvlekken, grove poriën, grove huidstructuur en een door de zon beschadigde huid.
Lactic acid is de scheikundige naam van melkzuur. Lactic acid is een vochtinbrengend ingrediënt en heeft het vermogen om water aan te trekken en vocht vast te houden. Melkzuur is een belangrijk ingrediënt van onder andere de Biodermal Hydra Plus Dag Gel-crème en Hydra Plus Nacht Gel-crème.
Glycolzuur dringt wat dieper in de huid door maar kan ook wat meer irriteren. Het is vooral geschikt voor de wat verouderde of droge huid die niet gevoelig is. Salicylzuur is vet oplosbaar en dringt dieper in de poriën. Hierdoor is dit ingrediënt meer geschikt voor de vette huid die neigt naar puistjes/acne.
Hyaluronzuur bindt zich aan water en houdt zo de huid kreukvrij. Hierdoor voelt de huid zachter en gladder en het ziet er stralend gehydrateerd uit. Fijne lijntjes en rimpels verbeteren meteen. Tegelijkertijd versterkt het ook de buitenste huidlagen (de huidbarrière).