Het Frans is net als het Spaans, het Portugees, het Italiaans en het Roemeens, een Romaanse taal. De Romaanse talen hebben een andere voorouder: het Latijn.
15 Romaanse talen zijn onder andere: Italiaans, Frans, Spaans, Portugees en Romeens.
Het Nederlands wordt met het Duits, Engels, Zweeds en Deens gerekend tot de Germaanse talen. De onderlinge verstaanbaarheid tussen deze talen verschilt. Deens en Zweeds zijn onderling het meest verstaanbaar, maar ook Nederlands en Duits zijn over en weer verstaanbaar.
Het Reto-Romaans, ook wel Alpenromaans genoemd is een taal of variëteit in de Zwitserse- en Italiaanse Alpen en behoort tot de Romaanse talen. Het Reto-Romaans (meestal kortweg Romaans genoemd) heeft ruim 35.000 sprekers. Het heeft in het drietalige kanton Graubünden de status van officiële taal.
Het Frans lijkt niet op het Duits en Nederlands omdat het tot een hele andere taalfamilie behoort. Het Frans is net als het Spaans, het Portugees, het Italiaans en het Roemeens, een Romaanse taal. De Romaanse talen hebben een andere voorouder: het Latijn.
De meeste Europese talen behoren tot de tak van de Indo-Europese talen. Onder het Indo-Europees vallen bijvoorbeeld de Germaanse talen (Engels, Duits, Nederlands), de Romaanse talen (Spaans, Frans, Italiaans), de Slavische talen (Russisch, Pools), maar ook het Latijn en het Grieks.
Over oertalen en taalverwantschap
Wie Nederlands, Duits en Zweeds vergelijkt, merkt al gauw dat de onderlinge overeenkomsten niet toevallig kunnen zijn. Om te zien dat Nederlands, Russisch en Hindi verwant zijn, moet je al heel wat meer puzzelen.
Ja, het Nederlands en het Duits komen voort uit een gemeenschappelijke voorvader, het West-Germaans. Het West-Germaans komt op zijn beurt weer voort uit het Oergermaans. Andere West-Germaanse talen zijn het Engels en het Fries.
Taalwetenschappers proberen alle talen naar familie in te delen. Zo is het Nederlands een Germaanse taal en dat is weer een Indo-Europese taal. In theorie behoren de Turkse talen tot de Altaïsche talen. Dit is een theorie over een taalgroep waar verschillende talen in Noordoost-Azië toe behoren.
Zo is voor Nederlanders Arabisch, Koreaans, Chinees en Japans de moeilijkste talen ter wereld. Het feit dat het schrift van deze talen uit tekens bestaat en niet uit letters maakt het voor ons nog moeilijker om te leren.
Het zal je niet verbazen dat Engels over het algemeen gezien wordt als de makkelijkst te leren taal. Dit komt voornamelijk doordat vrijwel alle films, series en muziek die we zien en luisteren, in het Engels zijn. Hierdoor pikken de meeste mensen heel snel deze taal op.
Rond het begin van de jaartelling kwam er vanuit Noord-Duitsland een Germaanse kolonisatie. Toen sprak men hier dus Germaans. Na de volksverhuizingen, dus ongeveer rond het jaar 500 na Christus, zijn uit de Germaanse dialecten aparte talen ontstaan, waaronder het Oudnederlands.
Het Baskisch wordt echter als de oudste taal van Europa beschouwd, hoewel het eerste schriftelijke bewijs ervan uit de 15e eeuw stamt. Tegenwoordig wordt deze taal nog steeds in Zuidwest-Frankrijk en Noord-Spanje gesproken.
Galicisch (ES:Gallego GA:Galego):
Wordt gesproken door iets meer dan 2,5 miljoen mensen, 5,7% van de totale Spaanse bevolking in Galicië, en delen van León en Asturië. De taal lijkt meer op Portugees dan Spaans.
Oudfriese rechtsteksten zijn overgeleverd vanaf de 13e eeuw. In tegenstelling tot het Nederlands waar de periode van het Oudnederlands in de 12e eeuw eindigt, spreekt men in het geval van het Fries tot rond 1550 van Oudfries.
Het Standaardafrikaans zoals we het nu kennen is een versmelting van het Kaaps-Hollands van de blanke kolonisten en het Khoi-Afrikaans van de gekleurde bevolking. Dat eerste heeft ervoor gezorgd dat het Afrikaans zo goed op het Nederlands is blijven lijken; het tweede verklaart vooral de vereenvoudigingen in de taal.
In de middeleeuwen was er weinig verschil tussen beide landen. Toen was Nederland onderdeel van het Duitse rijk. Maar in de 17e en 18e eeuw werd Nederland een republiek waar de burgers het voor het zeggen hadden.Dat is 300 jaar eerder dan in Duitsland.
Wanneer iemand twee talen spreekt, is zo'n persoon nog tweetalig. Spreekt hij of zij drie talen, dan spreek je over drietalig, maar bij vier of meer is het een veelspreker oftewel een polyglot.
De Germanen is een verzamelnaam voor de volken en stammen uit de oudheid die een Germaanse taal spraken, zoals de Bataven, de Gothen, de Saksen en de Friezen. Ze ontwikkelden een eigen alfabet in runen.
De Noord-Germaanse talengroep, ook Noordse of Scandinavische talen genaamd, bestaat uit vijf talen en vormt een subgroep van de Germaanse talen. Deze talen worden door ongeveer 20 miljoen mensen gesproken en omvatten naast het Noors, Deens, Zweeds en IJslands ook het Faeröers.
Het Nederlands is een Indo-Europese, Germaanse taal die vooral in Nederland, Vlaanderen en Suriname wordt gesproken. Het is nauw verwant met de andere West-Germaanse talen: Engels, Fries, Duits, Nedersaksisch, Luxemburgs, Jiddisch en de dochtertaal Afrikaans.
Een beter antwoord is: het Soemerisch. Dat is namelijk de taal van de oudst bewaard gebleven teksten, op kleitabletten van 3200 voor Christus (zie foto). Maar praten deed de mens al tienduizenden jaren eerder dan schrijven, dus de alleroudste taal is het Soemerisch niet echt. Sommige mensen antwoorden: het Baskisch.
Onder Keltische talen verstaan we het Schots Gaelisch, het Iers, het Manx, het Wels, het Cornisch, en het Bretons. De eerste drie talen behoren tot het zogenaamde Gaelisch Keltisch en de laatste drie tot het wat jongere Brythonisch of Brits Keltisch.