Alleen Nieuw-Zeeland, Antarctica, grote delen van Oceanië, Japan, een aantal Europese landen en sommige eilanden zijn vrij van rabiës. In Noord-Amerika en een deel van Oost-Europa komt rabiës alleen bij wilde zoogdieren voor. In andere regio´s, zoals West-Europa, komt het alleen bij vleermuizen voor.
Rabiës komt in de meeste delen van de wereld voor en met name veel in Afrika, India, Zuidoost-Azië, China, en Zuid- en Centraal-Amerika (vooral Brazilië, Peru en Mexico). In enkele landen komt het rabiësvirus niet voor (bijvoorbeeld Engeland, Ierland, Australië, Noorwegen, Zweden en Japan).
Rabiës is een dodelijke infectieziekte die onder andere voorkomt bij honden en katten. Rabiës komt niet voor in Nederland, maar komt nog wel voor in Oost Europa.
Buitenland. Het risico voor reizigers (toeristen en expats) op een beet door een dier bedraagt in het algemeen gemiddeld 0,4% per maand bij verblijf in een land waar het rabiësvirus endemische is [Gautret 2012]. Via de website van de WAHIS is informatie beschikbaar over het vóórkomen van rabiës in een land.
Rabiës begint met griepachtige verschijnselen zoals koorts. Vervolgens kunnen er spierkrampen, stuipen en/of verlammingsverschijnselen optreden. Uiteindelijk treden er slik- en ademhalingsproblemen en soms watervrees op. Rabiës is een zeer ernstige ziekte die vrijwel altijd tot de dood leidt.
Hoe? Het virus wordt overgebracht door een beet, krab of lik van een besmet dier. Via wondjes in de huid of de slijmvliezen (ogen, mond) dringt het virus het lichaam binnen. Eenmaal in het zenuwstelsel doorgedrongen, zal het virus rabiës veroorzaken en is geen genezing meer mogelijk.
Volgens deskundigen zijn er wereldwijd slechts 5 gevallen bekend van mensen die rabiës hebben overleefd na het optreden van symptomen. In tegenstel- ling tot Jeanna Giese waren deze patiënten echter voordien gevaccineerd.
Besmetting van mens op mens is zeldzaam. Hondsdolheid is een dodelijke ziekte, die voorkomen kan worden door onmiddellijk na de blootstelling aan het besmette dier een reeks vaccinaties te geven en een behandeling met antistoffen te starten.
Hondsdolheid komt in de meeste West-Europese landen niet meer voor. Toch is er, zoals nu in Spanje, incidentele besmetting vanuit andere landen mogelijk. Hondsdolheid is levensbedreigend als een mens ermee wordt besmet.
In het noordoosten van Italië worden sinds oktober 2008 weer gevallen van rabiës (hondsdolheid) gemeld bij wilde dieren (vossen, dassen, herten en een marter). In 2009 is de virusinfectie ook bij enkele huisdieren (katten, honden en een ezel) aangetoond. Het gaat om de regio's Friuli Venezia Giulia, Veneto en Trento.
Door het bijten of likken van een dier dat het virus draagt, kan het dier het hondsdolheid-, of rabiësvirus doorgeven. Vaak is dit een hond, maar soms ook een vleermuis of een aap. Zonder de juiste inentingen of medicijnen is de ziekte dodelijk. Jaarlijks sterven meer dan 55.000 mensen aan rabiës.
Vaccinaties. Sommige mensen lopen extra kans op een infectie met rabiës. Zij kunnen na 5 jaar een nieuwe vaccinatie (herhaling vaccinatie) nodig hebben.
In Duitsland komt Rabiës (hondsdolheid) weinig tot niet voor, maar toch is het verplicht om hiertegen de vaccineren. De reden hiervoor is omdat de voorschriften voor vervoer van honden binnen de EU gelijk zijn getrokken. Honden moeten 21 dagen voor binnenkomst van Duitsland ingeënt zijn.
Denk bij het reizen naar Spanje aan de volgende zaken: Uw huisdier heeft een EU-paspoort nodig, afgegeven door de dierenarts. Honden, katten en fretten moeten ter identificatie een chip hebben. Alle honden, katten en fretten moeten minstens 21 dagen vòòr vertrek ingeënt zijn tegen rabiës (hondsdolheid).
Honden, katten en fretten vallen onder Europese regelgeving. Dat betekent dat de dieren onder meer een Europees dierenpaspoort, een chip en een geldige inenting tegen hondsdolheid (rabiës vaccinatie) moeten hebben. Er wordt geen uitzondering gemaakt voor jonge dieren.
Hondsdolheid, ook wel rabiës genoemd, is een dodelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Hondsdolheid kan via een beet, krab of lik van een geïnfecteerd dier overgedragen worden op mensen. Infectie leidt tot zenuwverschijnselen.
Rabiës is een infectieziekte die de hersenen aantast. Het virus wordt alleen overgedragen op mensen door dieren met rabiës. In Nederland komt rabiës zeer zelden voor en alleen bij bepaalde vleermuissoorten.
In Nederland werd in de jaren '80 in Zuid-Limburg nog rabiës bij vossen gerapporteerd. Het uitbannen van de ziekte in Nederland en andere Europese landen is vooral te danken aan de rabiësvaccinatie van vossen. Sinds 1988 is in Nederland bij vossen geen rabiës meer gevonden.
Het is verboden om in Duitsland met bepaalde hondenrassen (Pitbull-Terrier, American Staffordshire Terrier, Staffordshire Bullterrier en Bullterrier) langer dan vier weken te verblijven. Bovendien heeft men hiervoor speciale papieren nodig. Deze webpagina geeft meer uitleg over die welbepaalde hondenrassen.
Zweden is een hondvriendelijk land mits je de regels in acht neemt. Er zijn talrijke pensions, vakantiehuizen en hotels waar je met een hond kunt verblijven. Ook op de meeste campings is een hond welkom, op voorwaarde dat hij aangelijnd blijft om medebezoekers geen overlast te bezorgen.
Polen zijn echte hondenliefhebbers en zijn dan ook erg coulant wat betreft het loslopen van een hond. Alhoewel honden in de nationale parken verboden zijn, mogen ze gek genoeg wel overal komen in de natuurreservaten. In bossen en wandelgebieden staat het aangegeven of en wanneer je hond los mag lopen.
Wat te doen bij een dierenbeet, een krab of als je gelikt bent over een wond? Spoel de wond langdurig schoon met veel water en zeep. Ontsmet daarna de wond met jodium of alcohol 70%. Bel direct naar de alarmcentrale van uw ziektekostenverzekeraar, ook als je vooraf tegen rabiës bent ingeënt.
In landen buiten Europa komt klassieke hondsdolheid voor bij wilde dieren en zwerfdieren, zoals honden en katten. Dit geldt ook voor vakantielanden als Marokko en Turkije. Vleeseters zoals de vos, wolf, (zwerf )hond, (zwerf )kat etc. kunnen het rabiësvirus bij zich dragen.