De winnaar van de rode curry pasta test is Asian Home Gourmet! Gefeliciteerd! Deze currypasta wordt in kleine zakjes voor 1 portie verkocht en heeft een mooie kleur, een spannende en complexe smaak en genoeg pittigheid om niet flauw te zijn. Op twee stond, ook bijna unaniem, nummer 3 uit de test: Aromax.
Thaise groene curry is de enige soort waarbij verse groene chilipepers gebruikt worden, deze curry smaak fris en scherp af. Het is lekker bij zowel kip, rundsvlees, vis of tofu. Rode curry krijgt zijn kleur van gedroogde rode chilipepers. Rode curry is erg scherp en kruidig, maar aardser en rokeriger dan de groene.
Groene curry wordt in Thailand gaeng kiaw wan genoemd, en dat betekent zoete curry. Zoet is hij niet per se. Sterker nog: hij kan behoorlijk pittig zijn, nog pittiger dan de rode curry. Dat komt door de verse groene chilipeper.
Currypasta bestellen | Albert Heijn.
Panang curry is een Thaise rode currypasta op smaak gebracht met pindanootjes. Resultaat is een perfecte smaakbalans tussen zout, zuur en zoet.
Rode currypasta is een ietwat pittigere kruidenpasta dan de gele currypasta, maar milder van smaak dan de groene currypasta. Rode currypasta wordt gemaakt van o.a. rode pepers, citroengras, knoflook, sjalot en laos (een plant verwant aan gember).
De groene curry pasta is de pittigste van de vier Thaise curry pasta's. Het zijn de verse groene pepers die voor die pittigheid, de kleur en de smaak zorgen. Lekker als curry met kip, vis of groenten, maar ook lekker in de soep. Bewaar de curry pasta na opening in de koelkast, zo is hij langer houdbaar.
Blue Elephant Thaise groene curry pasta bestellen | ah.nl.
Curry madras is een klassiek kerriepoeder met een kruidige, licht pittige smaak. De curry is vernoemd naar de stad Madras in Zuid-India. Het is een aromatische mix van gemalen koriander, kurkuma, fenegriek, zout, knoflook, chili, komijn, venkel, mosterd en zwarte peper.
Rode curry bevat meestal gedroogde rode chilipepers wat een meer rokerige smaak geeft. Gele curry is de zachtste van de drie en doet meer denken aan currypoeder. Deze soort krijgt zijn kleur van verse kurkuma.
Voeg pindakaas toe om de pittige smaak te nuanceren
Maak je een stoofschotel, curry of soep? Dan kun je prima een lepel pindakaas toevoegen. De smeuïge smaak van pindakaas zal je gerecht zelfs nóg beter laten smaken! Vergeet niet om te vragen of iemand een notenallergie heeft.
Rode curry is ietwat pittig, maar milder dan de Thaise groene curry. In Thailand wordt rode curry kaeng phet genoemd, dit heeft precies dezelfde betekenis als bij ons. Rode curry wordt vaak bereid met kip of garnalen, maar kan ook met andere ingrediënten worden gecombineerd.
Naast chilipepers bevatten de currypasta's allemaal de volgende smaakmakers en specerijen: citroengras, sjalot, galangal (ook Thaise gember of laos genoemd), knoflook, korianderzaad, komijnzaad, witte peper, vissaus, garnalenpasta, suiker en limoensap.
Omdat dit een Thaise curry is gemaakt van kokosmelk en verse groene paprika , is de kleur die eruit komt een zacht, romig groen of, zoals deze kleur in het Thais wordt genoemd, "zachtgroen". De ingrediënten zijn niet precies vastgesteld.
Besengek currypasta wordt veel gebruikt in de Indonesische keuken en wordt ook wel boemboe genoemd. Kruiden, specerijen en vaak ook ui en knoflook worden traditioneel fijngemalen met een vijzel. Deze milde currypasta zorgt samen met de gekruide Indonesische kipgehaktballetjes voor een ware smaaksensatie.
De madras curry, dhal en tomatenchutney kun je ook prima 1 dag van tevoren maken.
Een curry is een gerecht wat je gemakkelijk van te voren kunt maken. Ideaal als je eters krijgt! Je kan een kant en klare curry pasta gebruiken, maar het zelf maken van een pasta is ook erg makkelijk.
Pandan rijst komt uit Thailand en wordt ook wel jasmijnrijst genoemd. Deze rijstsoort staat bekend om zijn nootachtige geur en smaak en is perfect voor het eten bij een Rode of Groene curry.
Als jij geen vlees (of vis) wilt eten is het verstandig om de Thaise visie op vegetarisme te kennen. Vegetariër betekent in de ogen van een Thai dat je geen stukken vlees eet. Hierdoor zijn vissaus, eieren en andere dierenproducten dus gewoon gebruikt worden. Je kunt dus beter zeggen dat je veganist bent.
Een aantal basisgerechten vind je in heel Thailand, maar men kent ook veel regionale gerechten. Over het algemeen zijn Thaise gerechten aromatisch en pikant. Als je het niet zo hebt op dat pittige dan kun je dat lokaal gewoon aangeven (not too spicy).
Maar om je lijn hoef je je geen zorgen te maken, want het eten in Thailand is zeer gevarieerd en ook nog eens gezond en licht verteerbaar. Verse groenten en kruiden worden maar kort meebakken op hoog vuur, waardoor veel van de smaak bewaard blijft.
Welke kleur? Het verschil in kleur is voornamelijk te wijten aan het soort ingrediënten en hoeveel daarvan wordt gebruikt. Er zit veel kurkuma in gele curry, wat een zachtere curry met een licht zure smaak maakt. Rode curry is intenser en heter omdat het veel chilipeper bevat, die vaak wordt gecompenseerd door paprika.
We zouden dit niet tegen een volwassen man moeten zeggen, maar het is belangrijk om je achterste zo schoon en droog mogelijk te houden wanneer je geregeld last hebt na het eten van pittig voedsel. Was met een milde zeep en warm water. Wanneer het schoon is, kun je een verzachtende crème opsmeren.
Melk, yoghurt, room, kookroom, crème fraîche of kokosmelk halen de scherpe kantjes van het gerecht af. Natuurlijk moet het wel in deze schotel passen. Een soepje met room is heerlijk, of een pittige curry met (extra) kokosmelk is ook een goede combi. Dus zuivelproducten kunnen het pittige effect verminderen.