kalei waterdicht? Kalk vormt zelfs met de toevoeging van trass geen waterdichte laag. Kalei aangebracht in 2-3mm draagt bij tot de waterwerendheid van je muur. De kalklaag buffert regeninslag en heeft de eigenschap heel snel actief weer uit te drogen.
Prijs muren kaleien
Een kleine onoplettendheid is vaak al voldoende voor een slecht eindresultaat. Door het werk te laten uitvoeren door een professionele schilder, kan je jarenlang genieten van een mooi resultaat. De kostprijs voor kaleien kost ongeveer 25 à 35 euro / m².
Kaleien is op het eerste gezicht minder duur dan schilderen omdat de pleister goedkoper is dan kwaliteitsverf. Aan de andere kant vraagt kaleien heel wat meer werk dan het schilderen van je gevel. De pleister wordt immers aangebracht met een vierkante, brede blokborstel in plaats van met een gewone verfrol.
Is Kalei verwijderbaar of overschilderbaar? Kalei is niet verwijderbaar, maar kan overschilderd worden met klassieke gevelverven, na volledige uitharding (minimum 4 weken drogen).
Kaleien is geen verf of een product, het is een techniek. Kaleien kan je omschrijven als een oude schildertechniek, waarbij dunne kalkpleister met een kwast op een muur wordt aangebracht, helemaal anders dus dan een gevel cementeren. Het kan zowel worden toegepast bij gevels, maar ook bij binnenmuren.
De combinatie van hydraulische kalk en tras zorgt ervoor dat deze kalei ook in vochtige omstandigheden kan aangebracht worden en zo lang houdt in weer en wind. Reken op een levensduur van minstens 15-20 jaar.
Ga je zelf je woning kaleien? Dan zal je tussen de 6 en 8 euro per vierkante meter betalen. Daarbij komen nog wel de kosten van het nodige materiaal. Als je je gevel wil laten kaleien door een professional, dan moet je rekening houden met een prijs tussen de 25 en 40 euro per vierkante meter.
Kaleien gebeurt in verschillende lagen. Je moet je er als doe-het-zelver dus wel van bewust zijn dat dit een zeer tijdrovende klus is. Weet ook dat fouten bij doe-het-zelven snel gemaakt zijn, wat de kosten achteraf aardig kan doen oplopen. Ook het materiaal dat je nodig hebt kan heel wat geld kosten.
Wanneer je ervoor kiest om jouw gevel te laten bewerken dan is het belangrijk dat je in gedachten houdt dat je om de zoveel jaar een nieuwe laag kalei zal moeten laten aanbrengen. Na verloop van tijd zal de laag op de gevel zijn afgesleten, hierdoor is deze aan vervanging toe.
PLAATSEN KALEI
Eerst in een mengkuip een minimale hoeveelheid aanmaakwater doen ( min. 8 liter / 25 kg ), nadien het pigment toevoegen en krachtig oproeren. Bij gebruik van KaleiAdditief dient dit samen met het pigment in het aanmaakwater gemengd te worden. Voeg het Kalei poeder toe en meng mechanisch op.
Kalei aanbrengen gebeurt best gelijkmatig, in vloeiende bewegingen en in kruisvorm. Eerst horizontaal, dan verticaal. Meerdere dunne lagen zijn beter dan 1 dikke laag. De eerste laag mag niet volledig uitgedroogd zijn bij het aanbrengen van de volgende laag.
Op betonnen panelen of betonbalken kan je enkel kaleiën als deze ruw genoeg staan. Als je met een pure kalk-kalei werkt (zoals Peter Steen kalei), dien je oude verflagen te verwijderen. Je kan ze decaperen, afsteken, afborstelen of afspuiten met een hogedruk reiniger.
Kalei maken
Allereerst blus je de gebrande kalk (in poedervorm of brokvorm) door er water aan toe te voegen. Hierdoor ontstaat een chemische reactie die resulteert in gebluste kalk. Belangrijk is dat alle vloeistof verdampt tijdens deze chemische reactie. Het proces duurt ongeveer 5 minuten.
Het kaleipoeder heeft van zichzelf een beige/grijze kleur. Deze noemen we de "naturel" kleur. Om deze kleur te bekomen heeft u enkel het kaleipoeder en water nodig.
Gecementeerde gevelsteen voor een snel resultaat
In plaats van het naderhand kaleien van de gevel, kunt u ook kiezen voor een gecementeerde steen. Deze heeft een extra cementlaag. De cementlaag wordt op de gebakken steen aangebracht, wat hetzelfde effect geeft als bij een gekaleide gevel.
Kalk: Een matte binnenmuurverf met subtiele borselstrepen. Kan ook op hout, mdf, metaal of oude verflagen aangebracht worden.
Mogelijke oplossingen voor het herstellen van crepi
Voor het opvullen van grote scheuren kan je overwegen om te werken met kalei. Dit is erg handig om oneffenheden te weg te werken. De kalei beschermt ook tegen vocht.
Pinto Acryl Kalei is oplosmiddelvrij, ademend, weersbestendig en stootvast. Uiterst geschikt voor het schilderen van diverse minerale ondergronden. Voor nieuwe of reeds geschilderde ondergronden zoals baksteen, beton, pleister, sierpleister, gyproc,…
Het cementeren van de buitenmuur gebeurt door een dunne laag zandcement aan de buitengevel aan te brengen. Dit wordt het vaakst toegepast bij oude gevels, waar de bakstenen nog zichtbaar zijn. Een cementbepleistering dient vooral om een bestaand kleurverschil in de gevel, of om beschadigingen in de gevel weg te werken.
Vaak wordt er een grondlaag op de muren geplaatst met een mortel op basis van kalk. Daarna wordt een schildering aangebracht met kalkverf volgens de frescotechniek. Hierbij worden verschillende verflagen aangebracht op één dag tijd. Bij elke verfbeurt gaat men de verf wat minder verdunnen.
Kalkverf is ademend, schimmel- en bacterie werend en is daarom uitermate geschikt voor in de badkamer en keuken. Dankzij het ademende karakter van de kalkverf kan deze het teveel aan vocht in de lucht opnemen, en weer loslaten zodra de luchtvochtigheid daalt.
Door je binnenmuren te laten kaleien, geef je ze een authentieke landelijke look. Kalei bestaat hoofdzakelijk uit kalk en rivierzand. Door het aanbrengen van deze massa met een blokkwast, krijg je het typische strepeneffect. Wit is de meest gebruikte kleur, maar je kan ook kiezen voor andere kleuren.
Dit proces gaat veel langzamer dan bij niet mineraalverven, zo liggen de onderhoudsinterval voor de buitenmuurverven van Keim tussen de 12 en 15 jaar. Een 'gekeimde'muur kan na goed schoonmaken simpelweg overschilderd worden.
Crepi is een soort gevelpleister dat voornamelijk bestaat uit cement en zand. Crépi wordt ook wel sierpleister genoemd en kan dienen als afwerkingsmateriaal voor zowel binnen als buiten. Hoewel het misschien minder bekend is, is crepi een volwaardig alternatief voor baksteen of andere gevelbekledingen.