Patrick Roest is wereldkampioen schaatsen èn boer | KRO-NCRV.
De schaatsen hoeven dan niet eens scherp te zijn om snijwonden te veroorzaken. Je kunt als schaatser bij een misslag ook je eigen enkels raken met je ijzers. Draag daarom scheen- en enkelbeschermers. Sportkleding is aangepast aan de behoeften van deze tijd.
Het is als volksvermaak een typisch Nederlands verschijnsel. Een groot aantal schilders uit de lage landen hebben vanaf de middeleeuwen de winterse ijspret vastgelegd met kwast en verf. Ook in andere landen van het noordelijk halfrond is schaatsen in trek, met name in Scandinavië (Zweden, Finland, Noorwegen).
Anni Friesinger en Ids Postma verwachten in het voorjaar hun tweede kind. Het voormalige schaatskoppel heeft al een dochter, de inmiddels 2-jarige Josephine, met wie Friesinger in het Oostenrijkse Salzburg woont. Postma heeft in Friesland zijn boerderij. Postma en Friesinger hebben een langeafstandsrelatie.
Bij allroundwedstrijden wordt een grote vierkamp gereden. Dat wil zeggen dat er vier afstanden (dames: 500, 1500, 3000, 5000 meter; heren: 500, 1500, 5000, 10.000 meter) worden geschaatst, waarvan de tijden worden omgerekend tot een bepaald puntentotaal.
Voorafgaand aan de 500 meter van maandag voerde Nederland al de 'eeuwige' ranglijst in het schaatsen aan omdat het meer zilveren medailles in de wacht heeft gesleept dan de Verenigde Staten. Noorwegen staat derde op de lijst met 25 keer goud, 28 keer zilver en 27 keer brons, voor de Sovjet-Unie en Duitsland.
Friesinger is sinds 11 augustus 2009 getrouwd met de Nederlandse oud-schaatser Ids Postma. Ze hebben twee dochters.
Anni Friesinger (44) is getrouwd met de Nederlandse oud-schaatser Ids Postma. Ze hebben twee dochters. Friesinger won drie keer olympisch goud.
Ze groeide op in de buurt van Salzburg en woont sinds 2005 in Salzburg. Anni heeft een langeafstandshuwelijk met oud-schaatser Ids Postma. Hun twee dochters wonen bij haar in Oostenrijk. 'We facetimen soms wel tien keer per dag,' zegt ze, 'en om de paar weken komt de een naar de ander toe.
De Finnen zouden zo'n vijfduizend jaar geleden als eersten schaatsen hebben gemaakt van dierenbotten. In het huidige Zuid-Finland hadden de bewoners volgens het onderzoek, het meeste baat bij het schaatsen. Daar waren toen namelijk al een groot aantal meren te vinden en die waren vaak bevroren.
Sokken, warme voeten
Het gebruik van dikke sokken of van meerdere paren sokken is absoluut af te raden. Men heeft dan geen goed "contact" met de schaats en het zal dus moeilijk zijn om technisch goed te schaatsen.
In een studie uitgevoerd door Federico Formenti en Alberto Minetti wordt geconcludeerd dat de Finnen ongeveer 5.000 jaar geleden de eersten waren die schaatsen ontwikkelden. Zij gebruikten geslepen dierlijke botten die zij onder hun voeten bonden om zich sneller op het ijs te kunnen bewegen.
Dus het rechterbeen is meer geschikt voor zware taken zoals het schaatsen van een bocht op de ijsbaan.Dus voor veel mensen is het dus makkelijker om die bocht linksom te nemen dus tegen de klok in. Met het rechterbeen kun je meer kracht geven wat heel handig is als je de bocht heel snel wil nemen.
Op een overdekte kunstijsbaan heb je natuurlijk geen last van regen, maar het is er wel koud. En als je op je schaatsen snelheid maakt, kun je zelfs je eigen tegenwind creëren. Zorg daarom dat je schaatskleding draagt die comfortabel zit en die je beschermt tegen onderkoeling en een val.
Heb ik scherpe schaatsen? Je kunt voelen of je schaatsen scherp zijn, door met je nagel langs het randje van je ijzer te gaan.Als er “slijpsel” achter blijft is het ijzer scherp. Het is handig als je op een paar plekken op het ijzer controleert of je ijzers scherp zijn.
Marathonschaatser Sjoerd Huisman uit Avenhorn is overleden. Dat werd maandagavond bekend gemaakt tijdens de slotdag van de kwalificatiewedstrijden in Heerenveen voor de Olympische Spelen. Hij overleed aan een hartstilstand.
het beroep profschaatser valt onder de beroepsfamilie Beroepssporters. Het salaris Beroepssporters ligt gemiddeld op € 12800 bruto per maand.
Koen Verweij stopt met schaatsen. In gesprek met De Telegraaf laat hij weten dat lichamelijke klachten hem hebben doen besluiten op 31-jarige leeftijd een punt te zetten achter zijn carrière.
De Nederlandse topschaatser Sven Kramer won dit weekend zijn derde opeenvolgende olympisch goud op de 5000 meter snelschaatsen. Met een tijd 6:09.76 was hij goed voor een Olympisch record. Hij haalt daarmee een gemiddelde snelheid van ongeveer 49 km/uur.