Travis Fimmel als Ragnar Lothbrok, de protagonist.
Vikings-dood
Hij besloot naar Engeland te varen om zijn reputatie in ere te herstellen. Hij gebruikte daarvoor geld om een kleine crew te verzamelen en zijn gehandicapte zoon Ivar the Boneless. Ragnar wilde dood. Dat zei hij zelfs tegen koning Ecbert.
De verhalen over Viking Ragnar, de schrik van Engeland en Frankrijk, zijn eerder legendarisch dan historisch accuraat. De bronnen die we over de Vikingen hebben, komen namelijk niet uit de Vikingtijd (790-1050) zelf.
Kattegat is namelijk een fictief dorpje, al is er in Scandinavië wel iets wat 'Kattegat' heet. In werkelijkheid is Kattegat namelijk een zeestraat tussen het Deense Jutland en het Zweedse Halland.
Vikingen waren keurige heren die geregeld een bad namen. Een modieus volkje, bovendien. Ooggetuigen verklaarden dat hun aanvallers getatoeëerd waren, een trend die ook ruim verspreid was bij de Kelten en Slaven. En vergeet hun blingbling niet.
'Alle Vikingen waren mannelijk'
Hoewel het waar is dat de meerderheid van de personen die als Viking meeging op reis, mannelijk was, was er toch een klein percentage vrouwelijk. Deze vrouwelijke krijgers hadden zelfs een speciale naam: schildmaagden of "Skjaldmær" in het oud-Noors.
De bekendste Vikingen waren ongetwijfeld de legendarische Ragnar Lodbrok en zijn vijf zonen.
Knoet de Grote
Knoet de Grote is zo'n grote naam dat hij onbetwist de machtigste Viking in de geschiedenis is. Hoewel hij niet de oudste zoon was van Sven Gaffelbaard, slaagde hij erin een enorm rijk te verenigen. Knoet de Grote werd gekroond tot koning van Denemarken, Noorwegen en Engeland.
DNA onthult: Denen en Noren hebben meeste Viking-DNA. Genetisch onderzoek brengt de reizen van de Vikingen en DNA-sporen in hun afstammelingen aan het licht. Deense Vikinggenen verspreidden zich, Zweden vermengden hun genen met de buitenwereld en Noren hebben veel Noors Viking-DNA.
IJslands: taal van vikingen en saga's.
Globaal kan gezegd worden dat de Vikingen uit het huidige Denemarken, Noorwegen en Zweden respectievelijk zuidwaarts, westwaarts en oostwaarts actief waren.
De Vikingen vallen Nederlandse handelsplaatsen aan
In de 8ste en 9de eeuw was Dorestad de belangrijkste handelsstad van de Lage Landen. Dorestad lag op de splitsing van de Rijn en de Lek, ongeveer waar nu Wijk bij Duurstede ligt.
Omdat Vikingen niet oud werden trouwden ze al op jonge leeftijd: zo rond hun 16de jaar. Mannen werden vaak niet ouder dan veertig en vrouwen stierven vaal al voor hun dertigste jaar. Dit door ziekten, oorlog en geweld.
Het vikingtijdperk duurde ongeveer 300 jaar, van 800 tot 1100. Gedurende die periode maakten de vikingen de kusten in Europa onveilig. De vikingen woonden in het gebied dat nu Noorwegen, Zweden en Denemarken heet. Samen met Finland noemen we deze landen Scandinavië.
Drinken. De meeste Vikingen dronken bier of karnemelk bij het eten en als er zich speciale gelegenheden voordeden, dronken ze wijn. Bier dronken de Vikingen, niet zoals wij uit bierglazen, maar uit een hoorn. Er werd een slok uit gedronken en daarna werd de hoorn doorgegeven aan de ander.
Het Beleg van Parijs van 885-886 maakte deel uit van een plundertocht van de Vikingen op de Seine in het koninkrijk van West-Francië. De Frankische troepen in Parijs stonden onder het commando van graaf Odo van Parijs. Het Vikingenleger stond onder leiding van de hoofdmannen Siegfried, Sinric en later Rollo.
De religie van de Vikingen vindt haar wortels in de Germaanse religie. Hun volksverhalen of saga's waren rijk aan wezens, zoals elfen, trollen en dwergen. Het was een polytheïstische godsdienst, met tientallen verschillende goden. De goden van de Vikingen waren eveneens strijders.
Uit de DNA-analyse blijkt dat de Vikingen een diverse groep mensen waren, waarvan de voorouders uit jager-verzamelaars, boeren, of mensen uit populaties van de Euraziatische steppen bestonden.
Ze waren barbaars, seksueel onverzadigbaar en plunderden aan de lopende band. Zo schilderden hun vijanden de Vikingen af. In werkelijkheid waren ze niet woester dan andere Europese volkeren. Wel waren ze veel betere scheepsbouwers.
Pas in de jaren zestig van de vorige eeuw is de Vikingnederzetting bij L'Anse aux Meadows ontdekt. Het is het eerste en nog steeds enige bewijs voor de aanwezigheid van de Vikingen in Noord-Amerika. Voor die tijd was het onduidelijk of de sages over de Vikingtochten naar Groenland en Vinland wel klopten.
Tussen 834 en 863 werd Dorestad bijna jaarlijks door Vikingen aangevallen. Langs de vaarroute naar het noorden waren in de tweede helft van de negende eeuw Wieringen en Medemblik in handen van de Noormannen gevallen.
“Vikingen zijn wel degelijk hier in Vlaanderen geweest. Dat blijkt uit historisch en archeologisch onderzoek", zegt Larmuseau. “De kans is echter klein dat ze hier gebleven zijn en nakomelingen gekregen hebben zoals in Engeland. Hier waren ze enkel om te plunderen.
De Vikingen geloofden in meerden goden: Odin, Thor, Loki en Freya stonden centraal. Deze goden werden vereerd in de tempels, met standbeelden en offers van dierenbloed. Volgens de Vikingen behoorde het Walhalla toe aan de oppergod Odin. Om een plekje in het Walhalla te verkrijgen, moest je sterven in de strijd.