Na Roermond en Venlo stroomt de rivier een stukje dicht langs de grens met Duitsland. De meest oostelijke Maasbocht ligt bij Arcen. Bij Boxmeer buigt de Maas af in westelijke richting, stroomt langs Den Bosch en bereikt de Noordzee via de Bergsche Maas, Amer en Hollands Diep.
Stroming op rivieren
Voor de meeste rivieren zal deze stroom van hoog naar laag stromen, onder andere op de Waal, Maas en de Rijn is dit het geval. Er zijn ook rivieren waar de stroom wordt bepaald door het getij, de zogenoemde benedenrivieren.
Tijdens de reis naar de zee stromen langs de Maas de uiterwaarden vol door het hoge water, en vervolgens geleidelijk weer leeg na het passeren van de afvoergolf. Door het overstromen van de uiterwaarden verandert de vorm van de afvoergolf en wordt de maximale afvoer steeds lager.
De rivier fungeert na Maastricht enige tijd als grens met België en stroomt iets voorbij Venlo een stukje langs de grens met Duitsland. In Boxmeer buigt de rivier af in westelijke richting, stroomt boven langs Den Bosch en bereikt de Noordzee via de Bergsche Maas, Amer, Hollands Diep en Haringvliet.
De Maas heeft een breedte van 90 meter bij de Frans-Belgische grens, 140 meter bij Luik en amper 100 meter bij Stevensweert. Op Belgisch grondgebied is de Maas volle- dig gekanaliseerd en van de Frans-Belgische grens tot aan Namen bevaarbaar voor schepen tot 1350 ton, vanaf Namen voor schepen tot 2000 ton.
De Maas is namelijk over een flink stuk een gestuwde rivier.Zo kan het water ongehinderd wegstromen. Zonder al deze maatregelen zouden bij hoogwater veel bewoners te maken krijgen met overstromingen.
De Maas is een regenrivier en wordt onder anderen gevoed door de regen en de sneeuw. Dit kan van een kleine rustige stroom een kolkende rivier maken. Dit kan van de rustige Maas een snel stromende, kolkende rivier maken.
Gemiddelde waterstand
De waterstand in de Maas is, zolang er niet veel regen valt, stabiel. Er komt dan gemiddeld 100-150 kubieke meter per seconde door de rivier. Dit is zo weinig dat de Maas, zonder stuwen, heel ondiep zou zijn en op plaatsen zelfs doorwaadbaar.
Zij stroomt door België en vormt een tijdlang de rijksgrens tussen België en Nederland. Vanaf even ten noorden van Geijsteren tot aan Mook vormt de Maas de grens tussen Noord-Brabant en Limburg, en vanaf Mook tot aan Loevestein die tussen Noord-Brabant en Gelderland.
Twee ijstijden terug, ruim tweehonderdduizend jaar geleden, stromen de voorlopers van Maas en Rijn in brede rivierdalen naar het noorden. Ze stagneren als in de voorlaatste ijstijd gletsjers vanuit het noorden via deze rivierdalen onze contreien binnen glijden. Het ijs en mee geschoven bodem verstoppen de rivierdalen.
Ook wordt het water gebruikt om landbouwgrond te irrigeren. Nu is die Maasplas zo'n vijftig meter diep.
Mobility as a Service (MaaS): multimodaal reisadvies op maat. MaaS gaat om het plannen, boeken en betalen van al het mogelijke vervoer via apps. Bijvoorbeeld de deelfiets, -auto, -scooter, trein, tram, of (water)taxi.
Het Julianakanaal begint ten noorden van Maastricht als aftakking van de Maas en eindigt bij Maasbracht, waar het water weer terug de Maas instroomt.
Maar Rotterdam ligt aan de Nieuwe Maas. Dat is een andere rivier dan dé Maas, die in Frankrijk begint en in Noord-Brabant eindigt. Ooit stroomde water uit die rivier wel door ons gebied naar zee. Maar het is nu de Rijn die vanuit Zwitserland via de rivieren Lek en Noord veel water aan de Nieuwe Maas geeft.
Zo is de Maas een zijrivier van de Rijn, omdat hij in het Hollandsch Diep uitkomt. Het is duidelijk dat de IJssel een aftakking is van de Nederrijn en dat hij dus met al zijn zijrivieren tot het stroomgebied van de Rijn behoort.
De IJssel is – bij normale waterstand – de snelst stromende grote rivier van ons land met een gemiddelde snelheid van 3,5 kilometer per uur. Naarmate de waterstand in de IJssel stijgt, neemt de stroomsnelheid toe.
De 7 sluis- en stuwcomplexen in de Maas.
De Maas ontspringt in Frankrijk te Pouilly-en-Bassigny op het Plateau van Langres, een belangrijke waterscheiding; aan de westkant liggen de bronnen van de Seine en de Marne. Deze rivieren monden uit in het Kanaal bij Le Havre.
Normaal is de Maas een behoorlijk vervuilde rivier in Europa, stelt Van Emmerik, maar tijdens de overstroming in 2021 was deze rivier net zo met plastic vervuild als notoir vervuilde rivieren in Azië. De onderzoeker heeft ook advies hoe we de vervuiling van plastic afval tijdens overstromingen kunnen beperken.