MGO lijkt geen schade toe te brengen aan de menselijke cellen, maar dus wel goed werkt tegen bacteriën wat de genezing van bijvoorbeeld wonden en infecties kan bevorderen. Manuka honing is ook rijk aan antioxidanten en ook die dragen bij aan de antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen van de honing.
Door de antibacteriële werking bestrijdt Manuka honing ontstekingen van binnen uit, het gaat schadelijke bacteriën tegen en stimuleert de groei van een gezonde darmflora. Manuka honing kent een krachtige werking met betrekking tot huidproblemen, denk bijvoorbeeld aan acne of eczeem.
Methylglyoxal is een stof die bio-actief wordt genoemd. Bio-actief betekent dat een stof een aangetoonde, gunstige werking heeft voor je gezondheid. De stof geeft namelijk wat steun bij het bestrijden van bijvoorbeeld bacteriën. Op deze manier heeft het een reinigende werking voor je lichaam en je huid.
Doordat honing infecties tegengaat en ontstekingsremmend werkt, kun je het gerust op een wondje smeren. Bovendien is honing verzachtend waardoor wonden sneller genezen. Ook is honing uitstekend te gebruiken voor huid en haar.
Het is een stof die van nature voorkomt in veel voedingsmiddelen en planten. Toen werd het grote verschil tussen gewone en manuka-honing duidelijk: bij gewone honing is de verhouding met MGO 20-50 mg/kg, en bij manuka-honing kan dat tot 800 mg/kg oplopen. Dat verklaart ook meteen waarom de honing zo bizar duur is.
Zoals eerder genoemd worden vooral tijm-, heide- en manukahoning als gezondere opties gezien. Deze soorten zijn donker van kleur en onderzoek van een Sloveense universiteit wijst uit dat donkere honingsoorten meer voedingsstoffen en antioxidanten bevatten dan lichte honing.
Manuka honing is ook rijk aan antioxidanten en ook die dragen bij aan de antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen van de honing. Weten of je goede kwaliteit te pakken hebt? Hoe hoger de MGO waarde op de verpakking, hoe meer antioxidanten de honing bevat.
Manuka honing onderscheidt zich van gewone honing. Het is een donker-gekleurd bijproduct van de Manuka-plant. Deze plant, officieel genaamd LEPTOSPERMUM SCOPARUIM, wordt ook wel de Nieuw Zeelandse tea-tree genoemd.
Het wordt vaak aanbevolen om de honing in te nemen met een lepel, maximal vijf keer per dag. Houd een lepel op je tong en laat de honing smelten. Vermijd ander eten en drinken gedurende minstens 15 minuten. Kies je favoriete smoothie recept, voeg hier Manuka honing aan toe en mixen maar!
Bij Honingwinkel.nl hebben we alleen maar echte Manuka honing te koop. Op deze manier ben je verzekerd dat de waardes van de MGO kloppen en de honing uit Nieuw-Zeeland afkomstig is en daar is gekeurd.
De duurste kilogram sidr-honing bracht ooit (in Abu Dhabi) 500 dollar op. Maar ook in Europa betaal je al snel 25 euro voor een potje van 250 gram. Sidr-bomen in Jemen, de bijen en de sidr-honing: goud voor de economie van Jemen. In veel landen wordt sidr-honing gebruikt als voedsel én als medicijn.
Honing hydrateert de huid, helpt veroudering van de cellen tegen te houden en misschien nog beter: honing bestrijd bacteriën. Tevens zit rauwe honing vol antioxidanten en bestaat het uit helende enzymen. De honing in de supermarkt is vaak warm geslingerd of gepasteuriseerd.
Hierbij hebben imkerhoning en Manukahoning een grote antibacteriële werking op E. coli. Imkerhoning heeft ook een effect op de groei van S. aureus.
Gemiddeld genomen kun je honing 2 jaar bewaren. Hierna nemen de enzymen in honing af en wordt de honing donkerder en stroperiger. Op het moment dat bijen nectar uit bloemen halen en dit in de honingraten stoppen, bevat de nectar 80% water.
Voordeel 1: Antibacterieel en genezend
Uit diverse studies blijkt dat honing een antibacteriële en genezende werking heeft op de huid. Dit is dan ook de reden dat honing wordt gebruikt voor het helen van wonden, zoals een snee, schram of open wond.
Manukahoning is donkerder dan rauwe honing. En ook dikker van textuur. Dat laatste maakt het dan ook minder smeerbaar. Manukahoning heeft superieure antimicrobische eigenschappen.
Manuka honing is de enige honing ter wereld met significante niveaus van methylglyoxal (MGO), variërend van 30 mg/kg tot meer dan 800 mg/kg. Alle andere wereldwijd geteste honingen variëren van 0 tot 5 mg/kg. Hoe hoger het niveau van methylglyoxal des te sterker de antibacteriële activiteit van de honing is.
Ingrediënten. Manuka honing met een gegarandeerde MGO-factor van minimaal 250. 100% natuurlijk zonder toevoegingen en biologische gecertificeerd.
Honing heeft een geneeskrachtige werking door de enzymen, aminozuren, vitamines, eiwitten en mineralen die erin zitten. Daarnaast zitten er probiotica in. Dat zijn bacteriën die erg goed zijn voor de darmen. Je kunt de honing zowel inwendig als uitwendig bij huidklachten gebruiken.
Stoelgangbevorderend. Honing werkt versterkend en versnellend op de darmbeweging. Een geregeld gebruik van honing leidt tot een regelmatige stoelgang.
De beste manier om het branderige gevoel te verminderen is het innemen van rauwe honing. De kleverigheid van honing zorgt namelijk voor een extra beschermlaagje over het maagslijmvlies, waardoor de zure oprispingen afnemen. Daarom is honing nuttig bij de behandeling van maagklachten.
Energie. Rauwe honing zit werkelijk propvol met koolhydraten. Deze stof heeft de kracht om je die extra kick te geven die je nodig hebt om de dag mee door te komen zonder de uiteindelijke crash op te lopen die je kan krijgen na het nuttigen van energiedrankjes. Honing is bovendien ook nog eens erg goed voor je lichaam.
Honing beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten, omdat het boordevol flavonoïden en antioxidanten zit. Regelmatig een kleine dosis rauwe honing en kaneel innemen, is goed voor je cholesterol. Het voorkomt bloedvatenvernauwing omdat het je aders schoonhoudt.
Honing wordt door imkers uit de korf of kast verwijderd. De bijen krijgen hier suikerwater voor terug. Dit is net als honing lekker zoet, maar mist belangrijke voedingsstoffen voor de bij die honing wel bevat. Het suikerwater verzwakt de bijen; ze worden vatbaarder voor schimmelinfecties, mijten en virussen.