Om zich te verplaatsen gebruiken slakken hun bekende slijm.Hoe vochtiger het is, hoe makkelijker dat gaat. Dat is ook de reden dat je ze op een warme, droge dag eigenlijk nooit ziet. Dan zitten ze onder de grond of op een donker vochtig plekje te wachten op betere tijden: natte tijden.
Slakken trekken er massaal op uit
Dat komt omdat de omstandigheden heel erg gunstig zijn: het is vochtig, daar houden slakken heel erg van, er is nu volop voedsel en het is warm, daar gedijen ze goed bij. Onder deze omstandigheden kunnen ze snel groeien en komen ze graag tevoorschijn.
Het voedsel van de slak bestaat voor een groot deel uit dode bladeren, maar helaas hebben ze een grotere voorkeur voor vers groen. Ook dode dieren als regenwormen en andere slakken worden gegeten. Daarnaast zijn de slakken op hun beurt weer voedsel voor vogels en egels in de tuin.
Waar komen slakken vandaan? Slakken zijn dol op zacht en vochtig weer. Als het regent komen slakken spontaan tevoorschijn en zie je ze werkelijk overal: op je terrastegels, in je border en tussen je moestuinplanten. Vooral als het 's avonds donker wordt, verschijnen huisjesslakken en naaktslakken in je (moes)tuin.
Slakken houden van vochtige plekken, zoals hoopjes tuinafval, stapels tegels of jouw composthoop. Zet kwetsbare planten daar liever niet in de buurt en ruim tuinafval snel op. Ook 's avonds sproeien is geen goed idee; dan blijft je tuin de hele nacht vochtig.
Sterk ruikende planten zijn ouderwetse planten als salie, tijm, Oost-Indische kers, goudsbloem, geranium, lavendel, vingerhoedskruid, viooltjes, varens en klimop. Slakken hebben hier een hekel aan. Daarbij is het verstandig om de planten vroeg in de ochtend water te geven.
Zorg voor hindernissen waar slakken niet over heen kunnen, waaronder scherp zand, sparrennaalden, schelpengrit, fijngemaakte eierschalen en schelpen, zaagsel, kaf, houtas, lavagruis, dolomiet, koffieprut (hoe meer cafeïne, hoe beter de werking), zeewier, ongebluste kalk op jouw paadjes, hennepstrooisel of cacaodoppen.
Echte die-hards knippen ze met een scherpe schaar doormidden (ð¤¢). Krijg jij dat echt niet voor elkaar, dan kun je ze ook verdrinken in bier, suikerwater of flink heet water. Of verzamel ze in een bakje met deksel en zet dat in de vriezer. (Gooi ze in ieder geval niet in zout water want dat is té naar.)
Slakken zijn vooral 's nachts actief. Overdag kruipen ze weg in hun schuilplaats. Vanaf april kruipen de jonge nakomelingen uit de overwinterde eieren en beginnen direct met de vraat aan tuinplanten.
Houdt slakken weg
Azijn is een natuurlijk insecticide dat onschadelijk is voor dieren. Spuit wat azijn op de randen van je gras om slakken en andere insecten weg te houden.
Gewassen en kruiden. Hoe dol slakken ook zijn op sla, de rucola in jouw tuin vermijden ze zeker. Hetzelfde geldt voor tomatenplanten. Ook met sterk geurende kruiden zoals munt, lavendel, salie, tijm en knoflook zorg je ervoor dat jouw tuin onaantrekkelijk wordt voor slakken.
De slak wordt door het zout of het azijn letterlijk langzaam weggevreten omdat het zout al het water uit de slak onttrekt. Het heeft hetzelfde effect als zoutzuur op de mens heeft. Uiteindelijk blijft er van de slak alleen een beetje slijm over.
Zoals gezegd dienen ze als voer voor egels en vogels, dat alleen al is nuttig. Daarnaast ruimen naaktslakken dode planten op, en in de grond woelen ze de aarde om. Niet zomaar doodmaken dus, die naaktslak.
Knoflook jaagt slakken weg
Teentjes knoflook rondom de plant verspreiden. Slakken houden niet van knoflook. Tevens kan men ook een mix van water en knoflook in een plantenspuit planten besproeien. Let op verhouding water en knoflook 2/3 water, 1/3 knoflook.
Slakken bestrijd je met koffiedik
Slakken kunnen een vervelende plaag zijn wanneer ze je planten opeten. Gooi wat van de koffieprut rondom de planten die aangevreten zijn en de diertjes blijven weg. Ook gemalen koffie helpt slakken verjagen.
Planten die gevoelig zijn voor slakken
Jonge (moestuin)planten en planten met zachte bladeren behoren tot de lievelingsgerechten van de slak. De favorieten op het slakkenmenu zijn: hosta's, sla, aardbeiplanten, afrikaantjes en dahlia's.
Ze bijten niet, maar raspen gaten. Langs de gemaakt gaten krijgen ook schimmels en bacteriën vrije ingang tot de planten. Wat eten slakken het liefst? Slakken hebben een duidelijke voorkeur voor zachte plantendelen.
De ontwikkeling tot een volwassen slak duurt twee maanden. Paring geschiedt meestal in het voor- en najaar. Een naaktslak (zoals de grote aardslak) kan twee tot drie jaar oud worden en overwintert.
Conclusie. De meeste methodes die worden aangeraden om slakken te vangen werken maar zeer beperkt. Ze zijn vaak duur of alleen op een beperkt gebied zinvol. Wil je [geurige] planten als afweermiddel gaan gebruiken dan moet je er je tuin als het ware voor overhoop zetten en aan aanpassen.
Naaktslakken leven 9 tot 12 maanden. Eén slakje kan tot 500 eitjes leggen. Bij vochtig zomerweer en in afwezigheid van natuurlijke vijanden kan dat tot spectaculaire aangroei leiden. De eitjes zijn klein en wit doorschijnend.
“Het gewone pintje bleek het meest efficiënt om slakken te vangen.” “Het is vooral de gisting die substanties vrijgeeft waar slakken op afkomen. De slakken kruipen naar dat glas bier, vallen erin, en komen zo aan hun einde” zegt Backeljau.
Knoflook extract
Een extract met knoflook is dodelijk voor de meeste slakken. Doodt het ze niet, dan reduceert het in elk geval hun eetlust, waardoor uw planten minder aangetast worden. Slakkeneitjes die ermee geraakt worden komen bovendien niet meer uit.
Koffiedrab tegen slakken
Ook slakken houden niet van koffie, of althans, van cafeïne. De concentratie die in koffiedrab zit is echter niet zo hoog, dus je hebt kans dat de slakken alsnog bij je plantjes komen.
Naakt- en huisjesslakken
aluminiumfolie of koper. van koper krijgen ze een lichte schok. Maar ook kun je schelpen gruis of gebakken eierschalen gebruiken. deze zijn scherp en de slak ontwijkt dit liever.
Een slak kan zelfs heel goed ruiken. Ook al heeft een slak geen neus. Een slak ademt door zijn hele huid, maar ruikt via een soort gat halverwege zijn lichaam. Ondanks dat slakken geen neus hebben, ruiken ze wel.