Bekende virusziektes zijn influenza (griep), hiv/aids, de ziekte van Pfeiffer, koortslip, gordelroos, en geelzucht.
Bacteriële infectieziekten zijn onder andere pest, cholera, sommige vormen van meningitis en longontsteking, steenpuisten, blaasontsteking, krentenbaard, wondroos, ziekte van Weil, gonorroe, syfilis, difterie, tetanus, kinkhoest, tuberculose en veteranenziekte.
Virussen zijn gedoemd om te leven als parasieten. De losse stukjes genetisch materiaal (DNA of RNA) zorgen erg effectief voor de vermeerdering in de gastheercel, en al die duizenden nieuwe virussen kunnen meteen weer andere cellen binnendringen en infecteren. Toch hebben ook virussen hun beperkingen.
De meeste 'winterkwalen' (keelontsteking, griep …) worden door virussen veroorzaakt. Soms kunnen deze ziekten echter ook door bacteriën worden veroorzaakt. Keelontsteking bijvoorbeeld is meestal een virale ziekte maar kan ook een bacteriële oorsprong hebben.
Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus (influenzavirus). Het is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen. Vaak noemen mensen allerlei ziekten met klachten zoals verkoudheid, hoesten en koorts ook 'griep'. Maar die klachten kunnen ook optreden bij andere virussen, zoals het coronavirus.
Een longontsteking kan ontstaan door virussen of bacteriën. Meestal wordt een longontsteking veroorzaakt door een pneumokokkenbacterie. Ook een griepvirus (influenzavirus) of het nieuwe coronavirus kunnen een longontsteking veroorzaken. Het is niet altijd duidelijk waardoor de longontsteking is veroorzaakt.
Aanwijzingen dat je computer geïnfecteerd kan zijn
Je ziet - bijvoorbeeld tijdens het surfen op internet - constant pop-ups in beeld waar je niet om gevraagd hebt. Je krijgt vreemde meldingen te zien. Je firewall of virusscanner wordt soms automatisch uitgeschakeld. Je harde schijf is (voor een deel) gewist.
Het kan per persoon verschillen hoe lang het duurt voordat je hersteld bent. Sommige mensen ervaren alleen verkoudheidsklachten en herstellen binnen enkele dagen, maar er zijn ook gevallen bekend van mensen die langdurig (vele weken) klachten blijven houden.
Bekende virusinfecties zijn griep, mazelen, noro, rode hond, een koortslip (herpes) maar bijvoorbeeld ook AIDS. Ook verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Sommige virussen gaan nooit meer helemaal weg uit het lichaam.
Op nummer 1 van de lijst staat volgens de organisatie de Acinetobacter baumannii, een ziekenhuisbacterie. Vooral de luchtwegen en de longen worden aangetast door de bacterie. Maar ook salmonella, staphylociccus aureus of Neisseria gonorrhoeae komen op de lijst voor.
Tijdens het verwijderen van een kunstnagel in de salon komt er opeens een groene nagel tevoorschijn. Het ziet er lelijk uit maar als je er tijdig bij bent is het goed te genezen. Deze groene aanslag op de nagel wordt veroorzaakt door een bacterie genaamd “Pseudomonas”.
Buikgriep krijg je: meestal door een virus: bij kinderen vooral het rotavirus, adenovirus en norovirus.bij oudere kinderen en volwassenen vooral het norovirus.
Hepatitis B, hepatitis C en HIV zijn alle drie virussen die via bloed overdraagbaar zijn aan een ander persoon. Het gemak waarbij deze overdracht plaatsvindt, is bij elke virusziekte verschillend en hangt van vele factoren af.
Een virusdeeltje kan zich niet zelfstandig voortplanten. Om zich te vermenigvuldigen is het virus genoodzaakt om gebruik te maken van de stofwisseling en machinerie van een levende gastheercel.
Voedingsadvies. Een besmetting met virussen is te voorkomen door: Regelmatig je handen te wassen, zeker na toiletbezoek en voordat je eten bereidt. Schaal- en schelpdieren goed te verhitten.
Het wordt overgebracht door kleine druppeltjes in de lucht of via lichamelijk contact. Je kunt een ander besmetten door te niezen of hoesten, maar ook via de handen wordt het makkelijk overgedragen. Het virus kan ook urenlang overleven op voorwerpen zoals speelgoed, leuningen en zakdoeken.
Het coronavirus SARS severe acute respiratory syndrome (severe acute respiratory syndrome)-CoV (coronavirus)-2 komt binnen via onze luchtwegen. Het virus bindt zich aan de wand van de luchtwegen.Daarna dringt het cellen van ons lichaam binnen. Dit binnendringen van cellen door het virus is een besmetting.
Onderzoekers hebben een nieuwe bloedtest ontwikkeld waarmee artsen binnen enkele uren kunnen vaststellen of een hoestende patiënt met koorts een bacteriële of virale infectie heeft. Het is lastig voor artsen om op basis van klachten zelf vast te stellen of hun patiënt een bacteriële infectie of een virusinfectie heeft.
Een computervirus kan gegevens op een computer beschadigen of verwijderen, een e-mailprogramma gebruiken om het virus naar andere computers over te brengen of zelfs alle gegevens op de vaste schijf wissen. Computervirussen worden vaak verspreid door bijlagen in e-mailberichten of door chatberichten.
De snelste, eenvoudigste en betrouwbaarste manier om op virussen en andere malware op te sporen en te verwijderen, is het gebruik van een speciaal programma voor het verwijderen van malware, bijvoorbeeld AVG AntiVirus FREE.
Een beklemmend gevoel op de borst, piepende ademhaling of pijn bij het ademhalen komen ook voor. Je benauwd voelen is erg naar en kan eng zijn. Voor sommige mensen voelt het als (bijna) stikken. Als je iets wilt doen terwijl je benauwd bent, is dat vaak lastiger.
U kunt last hebben van hoesten, benauwd zijn, koorts en moe zijn. Drink veel, neem rust en rook niet. Vaak krijgt u medicijnen (antibiotica). De koorts wordt minder vanaf 2 tot 3 dagen nadat u bent gestart met de medicijnen.
Door longontsteking kunt u pijn aan de borstkas/schoudersen (hoge) koorts hebben. Om de pijn en koorts tegen te gaan, schrijft de arts pijnstilling voor, zoals paracetamol. Geef pijnklachten wel altijd door aan de verpleegkundige. Pijn kan ook een andere oorzaak hebben.