Een kozijn plaatsen met purschuim Purschuim is uitstekend geschikt voor het monteren van een deurkozijn. Bijvoorbeeld met Genius Vulschuim of Genius Ultra.
Flexibel purschuim
Gebruik dan elastisch purschuim, waardoor het met deze bewegingen mee kan veren. Het schuim behoudt hierdoor langer zijn isolerende en afdichtende eigenschappen. Een flexibel purschuim is het meest geschikt voor gebruik in de buitenschil van een gebouw.
Welk soort purschuim je koop is dus afhankelijk van de klus die je gaat uitvoeren. Ga je werken met bewegende delen?Dan zou je het beste kunnen gaan voor de elastische Illbruck 330.Voor normale standaard klussen is het kwalitatieve Illbruck FM310 een prima optie.
Het PU-schuim is perfect tijdens het installeren van binnendeuren. Na het gebruik van de PU-schuim krijg je een nette en professionele uitstraling. Voor het bewaren van het schuim wordt het aangeraden om de bus rechtop te plaatsen.
Uitzetten purschuim
De expansie is verschillend voor een pistoolschuim en een handschuim. Handschuim zal over het algemeen uitzetten tot 150-200% wat betekent dat je de voeg slechts voor zo'n 30-40% moet vullen. Pistoolschuim zal slechts uitbreiden tot 50-100%, dus hier moet je de voeg voor minstens 60-70% vullen.
Purschuim hecht op vele bouwmaterialen zoals hout, beton, metselwerk, pleisterwerk, metalen en glas. Tevens hecht purschuim op vele kunststoffen, zoals polyester, polystyreenschuim (tempex), pvc en hard polyurethaanschuim. Purfoam hecht niet op polyethyleenfolie, siliconen of P.T.F.E.
Soudal MEGA-schuim op basis van polyurethaan (PU) is een zeer universeel bruikbaar schuim dat zich uitstekend leent voor het snel en stevig monteren van raam- en deurkozijnen. Omdat Soudal MEGA-schuim niet verder uitzet tijdens het uithardingsproces, worden de geïnstalleerde raam- en deurkozijnen niet weggeduwd.
Purschuim is in veel gevallen een goede keuze
Over het geheel genomen is polyurethaanschuim een goede keuze voor veel toepassingen vanwege zijn waterbestendige eigenschappen.
Purschuim een veelzijdig gebruikt middel dat je in elke woning tegenkomt. Het wordt al vele jaren in de bouw gebruikt en wordt daarom ook wel bouwschuim genoemd. Purschuim komt in veel verschillende soorten en wordt gebruikt om naden te dichten, woningen te isoleren, als brandwerende afdichting en nog veel meer.
Hoeveel zet isolatieschuim uit? Uit een bus van 750ml haal je ongeveer 45 liter isolatieschuim. Dat zou betekenen dat purschuim gemiddeld zo'n 60 tot 80% uit zet. Dit is afhankelijk van het type pur dat u gebruikt.
De minimale spuitdikte bedraagt 3cm. Wij spuiten maximumhoogtes tot 15cm om voldoende druksterkte te kunnen garanderen. 1 spuitlaag is ongeveer 4 à 6 cm.
Scoor eerst het schuim met een scherp mes om kleine gaatjes te maken. Breng vervolgens warmte aan op het schuim met een warmtepistool of chemische strippers. Gebruik tenslotte een plamuurmes of vergelijkbaar gereedschap om het zacht geworden schuim weg te schrapen.
Tot in hoeverre kan PUR bijvoorbeeld tegen regen, mag specifiek de schuim voor isolatie nat worden? Jawel, je isolerende purschuim mag best een beetje nat worden. Purschuim is namelijk damp-open. Dit betekent dat vocht dat door het schuim wordt opgenomen later weer verdampt terwijl al z'n functies intact blijven.
Toepassing zwarte purschuim
Het is geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik en kan worden toegepast op verschillende materialen zoals hout, metaal en beton.
Hoewel PIR en PUR veel dezelfde kenmerken hebben, wordt PIR als een verbeterde versie van PUR gezien door de hogere isolatiewaarde, de brandveiligheid en de drukvastheid. In de praktijk blijkt dat PUR voornamelijk nog gebruikt wordt voor sandwichpanelen en als pur-schuim om naden te dichten tussen PIR platen.
Wat is de maximum temperatuurbestendigheid van Recticel PUR / PIR bouwisolatie? PUR - polyurethaan voor bouwtoepassingen weerstaat aan een maximum temperatuur van +100°C; PIR - polyisocyanuraatschuim isolatie daarentegen aan + 130 tot 150 °C.
Pur schuim wordt doorgaans gebruikt voor het afdichten en bevestigen van kozijnen en kaders van deuren. Daarnaast is het een efficiënt middel om naden en kieren makkelijk en snel te dichten.
Purschuim kost in aanschaf zo'n 16 euro per vierkante meter voor een laag van 8 à 10 centimeter. Ga je naar 15 centimeter toe reken dan op een gemiddelde prijs van 20 euro per vierkante meter.
Na verloop van tijd gaat het vocht dóór het schuim heen en gaat tussen de vloer en het isolatiemateriaal zitten. Vocht in PUR-schuim zorgt voor:Aantasten van de vloer. Schimmel.
Wij raden aan om de ondergrond te bevochtigen omdat 1K purschuim water nodig heeft om uit te harden. Hiermee kan de droogtijd dus worden versneld. Daarnaast heeft het vochtig maken van de ondergrond nog meer voordelen: Betere celstructuur.
Purschuim binnen enkele weken opgebruiken
Wanneer je de schuimbus op het pistool hebt laten zitten en je gaat deze op een later moment toch van de bus halen, is het belangrijk de bus voordat je deze van het pistool draait, alsnog leeg te spuiten.
Bijvoorbeeld, bij 20 graden Celsius en 50% relatieve vochtigheid zullen de meeste schuimen binnen 24 uur droog zijn. Bij 5 graden Celsius en 80% relatieve luchtvochtigheid kan het tot 72 uur duren voordat het schuim volledig droog is.
De droogtijd van flexibel purschuim
Een van de grote voordelen van flexibel PU-schuim is dat het een relatief korte droogtijd heeft in vergelijking met traditionele schuimen. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur kan de droogtijd variëren van twee uur tot 24 uur voordat het product klaar is voor gebruik.