De Nivea Sun Protect & Hydrate Zonnespray SPF is als beste uit de zonnebrandcrème test van 2022 gekomen. Geen enkele zonnebrand beschikt over zo'n goede prijs / kwaliteit en beschermt je huid zo goed tegen de zon als deze spray van Nivea. Deze spray plakt niet, trekt snel in en ruikt heerlijk.
Huidarts.com adviseert een zonnebrandmiddel met een minerale filter omdat deze op de huid blijft zitten, niet door de huid heen dringt en geen inwendige gezondheidsproblemen geeft. Bovendien beschermt een minerale UV filter de huid direct zodra deze op de huid is aangebracht.
Maaike van Furrow heeft bij esthetisch arts Stephan Marks de vraag gesteld of je een zonnebrandcrème als dagcrème kunt gebruiken. Zijn antwoord is: 'Je kunt je zonnebrandcrème zonder problemen combineren met een ander serum of crème, maar het is wel belangrijk dat je je zonbescherming als laatst aanbrengt'.
Zonnecrèmes voor het gezicht zijn dikwijls lichter van textuur (minder dik en vet) waardoor ze minder snel je poriën verstoppen en onzuiverheden uitlokken. Heb je last van onzuiverheden of een acnegevoelige huid, dan is het dus slim om een gezichtszonnecrème te smeren.
Kortom, de redenen waarom er zonnebrand voor het gezicht zijn: Het strekt sneller in, in tegenstelling tot normale zonnebrand. Zorgt ervoor dat je poriën niet verstop raken. Een lichtere formule voorkomt die vervelende puistjes.
Eerst je dagcrème
Zij kunnen je huid ook beschermen tegen de zon die nog door je zonnebrandcrème heen dringt. Er is wel een uitzondering; als je een hele vette crème gebruikt die niet intrekt (denk aan vaseline) en je hebt een zonnebrandcrème met chemische filters dan kan je beter eerst je zonnebrandcrème opbrengen.
Huidtype 1: Als je zeer snel verbrandt, niet bruin wordt en een zeer lichte huid of sproeten hebt, kun je het beste een SPF 50 voor je gezicht gebruiken. Huidtype 2: Als je snel verbrandt, langzaam bruin wordt en een lichte huid hebt, kun je het beste SPF 30 voor je gezicht gebruiken.
De Hydraplus Zonnespray SPF 50+ van Biodermal is de beste zonnebrand van 2022.
Factor 30 biedt bescherming tegen 97% van de zonnestralen en factor 50 biedt 98% bescherming. Het verschil tussen factor 30 en 50 is dus minimaal. Wel ben je met factor 50 iets langer beschermd tegen de zon.
Wil jij het bruiningsproces dus graag versnellen, dan is zonnebrand met zelfbruiner de oplossing. De bronzer zorgt er namelijk voor dat je huid op een natuurlijke manier een bruinere teint krijgt. Ideaal voor als je bijvoorbeeld niet spierwit op het strand wil liggen.
Let ook op de ingrediënten die in de zonnebrand zitten. Hoewel er natuurlijk ingrediënten nodig zijn om te beschermen tegen de zon, zijn er ook ingrediënten die juist niet goed zijn voor onze huid of voor de onderwaterwereld. Denk daarbij aan oxybenzone, een stof die giftig is voor vissen.
Kijk je vervolgens naar de samenstelling en aanwezige zonnefilters, dan kan je voorzichtig samenvatten dat zonnebrandcrèmes met zinkoxide, die bovendien géén avobenzone, oxybenzone en octocrylene bevatten, het minste risico geven op gele vlekken in kleding.
Het nadeel van factor 50
Een zonnebrandcrème met SPF 50 zorgt voor schijnveiligheid. Je smeert minder omdat je denkt dat je de hele dag supergoed beschermd bent. Maar er bestaat geen zonnebrandcrème die je de hele dag beschermd als je je 's ochtends hebt ingesmeerd, ook factor 50 niet.
In principe moet je je elke twee tot 2,5 uur opnieuw insmeren." Hoe dik moeten we smeren voor een goede bescherming? "Niet te weinig. Uit onderzoeken blijkt dat mensen over het algemeen te zuinig en te slordig zijn bij het insmeren.
Huid die niet te beschermen is met kleding, zoals het gezicht en de hals, handen en dergelijke, kan beschermd worden met een zonnebrandcrème. Voor goede bescherming moet een crème gebruikt worden vanaf zonbeschermingsfactor (SPF, sun protection factor) 30.
Dagcrème is een crème die bedoeld is om op je gezicht te smeren. Om deze reden hebben dagcrèmes een wat andere textuur dan bijvoorbeeld een bodylotion. Maar wat betreft ingrediënten hoeft een dagcrème echt niét te verschillen van een bodylotion. Huid is huid.
Hoe vaak zonnebrand smeren? Het wordt aanbevolen om een zonnebrand met liefst minimaal SPF30 een kwartiertje voor blootstelling aan de zon aan te brengen. Het liefst smeer of spray je ook elke twee uur bij, vooral als je veel buiten bent, na zwemmen of zweten.
Je wist al dat een SPF beschermt tegen schadelijke uv-stralen die tekenen van huidveroudering veroorzaken. Wat je misschien nog niet wist, is dat dagelijkse bescherming je huid ook de gelegenheid geeft om zich te herstellen van schade die eerder ontstaan is.
Zonnebrandcrème voor het lichaam is vaak een dikke en vettige substantie. Dat is prima voor het lichaam, maar voor het gezicht is dit wat minder. "Poriën kunnen gemakkelijk verstopt raken, wat echt een onzuivere huid kan opleveren", vertelt Sophie Dorgelo, eigenares Beautysalon Hardenberg.
Wat een fijne zonnebrand! Ik merk echt dat ik sneller bruin word met deze spray gel van Australian Gold en dat het mijn huid goed beschermt. Daarnaast is de geur echt verrukkelijk! Ik zou de geur het beste omschrijven als tropisch en een mooie combinatie van karamel en kokos.
Er zijn dus geen signalen dat zonnebrand schadelijk is voor de gezondheid en dat terwijl miljarden mensen het al best lang gebruiken. Wat wél is bewezen: smeren met zonnebrand verkleint de kans op huidkanker aanzienlijk.