Als uw kind op hetzelfde tijdstip meerdere soorten medicijnen moet inhaleren, dan kunt u het beste eerst het luchtwegverwijdende medicijn geven en daarna het ontstekingsremmende medicijn. Het luchtwegverwijdende medicijn zorgt er namelijk voor dat de luchtwegen wijder worden.
Als u last heeft van benauwdheid of pijn, kan uw arts u morfine geven. Dit maakt de klachten van benauwdheid en pijn minder. Ook voor andere klachten, zoals angst, zijn er medicijnen. Soms kan uw arts u medicijnen geven waar u suf en slaperig van wordt, of waardoor u in een blijvende, diepe slaap komt.
Er zijn kortwerkende luchtwegverwijders zoals salbutamol (Ventolin®, Salbutamol Cyclocaps®, Airomir®), terbutaline (Bricanyl®) en fenoterol (Berotec®, fenoterol+ipratropium = Berodual®,).
De werkzame stof in ventolin is salbutamol. Ventolin behoort tot de kortwerkende luchtwegverwijders. Door het medicijn ontspannen de spieren in de longen en vermindert benauwdheid. Artsen schrijven ventolin voor bij longaandoeningen, zoals astma en COPD.
Sommige mensen met COPD hebben extra last van warm weer, of van koud en vochtig weer. Koude en vochtige lucht kan de longen prikkelen. Je kunt je daar op kleden of, in overleg met je arts, je medicijnen meer of minder gebruiken. Lees de tips bij koud weer.
Voor mensen met COPD kan het BIPAP-apparaat letterlijk een verademing zijn. 'Waar de CPAP helpt met inademen, ondersteunt de BIPAP bij in- en uitademen. In ons ziekenhuis stellen we het in voor mensen met ernstig COPD om 's nachts thuis te gebruiken. Sommigen gebruiken het ook als ze tussen de middag rusten.
Dat ons longweefsel zich in de loop der jaren steeds minder goed herstelt, is op zich normaal. Met het ouder worden, neemt de longfunctie langzaam af. Daar merk je meestal weinig van. Reinoud Gosens: 'Maar bij mensen met COPD gaat dat proces wel twee of drie keer zo snel.
Een gezonde manier van leven en de juiste behandeling kunnen invloed hebben op het verloop van de ziekte en hoe ernstig je klachten zijn. Hoe oud je kunt worden met COPD is daarom moeilijk te zeggen. COPD krijg je meestal na je veertigste jaar en vaak zelfs nog later.
Je lichaam heeft zuurstof nodig om goed te kunnen werken. Als je COPD hebt, gaat er minder zuurstof via de longen naar je bloed. Daardoor word je benauwd en moe. Het tekort aan zuurstof kan ervoor zorgen dat de bloeddruk in je longen hoger wordt.
De klachten zijn niet altijd even erg: de meeste mensen hebben goede en slechte dagen. Daarnaast hebben veel mensen met COPD 's nachts en 's ochtends meer last dan de rest van de dag.
Neem contact op met uw huisarts in een van deze situaties: Uw klachten verminderen niet. U heeft problemen met de medicijnen, bijvoorbeeld om ze regelmatig in te nemen of bij het gebruik van de puffer. U heeft vaker dan 2 keer per week een luchtwegverwijder nodig.
Zonder goede behandeling is de ziekte van invloed op de levensverwachting. Als u wilt weten of uw ademhalingsproblemen door COPD komen, kunt u uw arts vragen een longfunctietest (spirometrie) uit te voeren om de luchtstroom te meten. De arts zal u vragen of u rookt of hebt gerookt, of u gezond eet en voldoende beweegt.
Volwassenen en adolescenten van 12 jaar en ouder Verlichting van aanvallen: 1-2 inhalaties naar behoefte. Maximale dosering: 8 inhalaties per dag. Ter voorkoming van symptomen ten gevolge van allergenen of lichamelijke inspanning moeten 10- 15 minuten voorafgaande aan de blootstelling twee inhalaties worden genomen.
Als je als patiënt je goed aan de beweeg- en leefregels houdt, kan COPD heel lang stabiel blijven. Belangrijk is het zoveel mogelijk voorkomen van eerder genoemde longaanvallen. Dat kan dus dankzij telemonitoring en daarbij hebben wij een longaanval-actieplan ontwikkeld.
COPD associëren we met hoesten en kortademigheid. Maar mensen met COPD hebben ook meer pijn dan mensen zonder COPD. Pijn komt het meest voor bij matig-ernstige COPD en is gerelateerd aan comorbiditeit en voedingstoestand.
Hulp bij kortademigheid
Adem langzaam en diep in door uw neus en let op dat uw onderbuik omhoog komt. De hand op uw borstkas moet vrijwel stil blijven liggen.
COPD is een chronische ziekte. Dat betekent dat de beschadigingen aan de luchtwegen en longblaasjes niet overgaan, maar steeds erger kunnen worden. COPD-klachten kunnen ook tijdelijk verergeren. Dit noemen we een longaanval.
Voor mensen met COPD en astma biedt airconditioning niet per se verlichting, omdat die de lucht vaak te droog maakt. Droge lucht kan ook luchtwegirritatie veroorzaken, zegt Bresser. Wat altijd helpt: een ventilator. Die zorgt voor verkoeling en voor een ontspannen gevoel, waarmee klachten afnemen.
De behandeling van COPD
Doordat ze minder lucht in- en uitademen, raken ze bij inspanning snel benauwd en kortademig. Dit is erg onprettig en kan ook beangstigend zijn. Daardoor gaan ze minder goed ademen waardoor ze het nóg benauwder krijgen. Soms gaan mensen dan inspanning vermijden.
Iedereen die de longcapaciteit wil vergroten, doet er goed aan om fruit met veel antioxidanten te eten, zoals banaan en appel. Ook tomaten zorgen voor een betere longfunctie, zo blijkt uit recent Duits onderzoek.
Bij volwassenen geven pinda's, noten, schaal- en schelpdieren en vis vaak de meeste klachten. Bij kinderen kunnen ook eieren, koemelk en soja klachten geven. Sommige mensen met astma reageren ook sterk op het voedingsadditief sulfiet.
Als je COPD hebt, kun je ondergewicht krijgen als je minder eet dan je lichaam nodig hebt. Bij COPD verbruikt je lichaam extra veel energie, omdat het vecht tegen de ontstekingen in je longen en omdat ademhalen meer energie kost. Daardoor kun je gewicht verliezen waardoor je weerstand omlaag gaat.