Je kan het als bijgerecht (of voorgerecht) eten of als volwaardige maaltijd (vegetarisch of met vlees of gevogelte) of verwerkt in een slaatje. Het is allemaal even lekker.
Bulgur gezond? Het zit boordevol met koolhydraten, maar dat is niet per definitie ongezond! Vergeleken met rijst zit er in bulgur 50% minder koolhydraten. En hierbij gaat het om koolhydraten die laag scoren op de glycemische index.
Het verschil tussen bulgur en couscous is dat de tarwe van bulgur eerst wordt gestoomd, daarna gedroogd en vervolgens grof gemalen. Bulgurkorrels zijn dus groter dan couscouskorrels en hebben een iets andere bereidwijze. Bulger bevat dus ook gluten.
Bulgur is de grotere en gezondere zus van couscous en maak je supereasy met gekookt water. Het is niet alleen makkelijk te bereiden, maar past ook nog eens bij veel verschillende gerechten.
Bulgur is erg vezelrijk
Bulgur bevat echt veel meer vezels dan bijvoorbeeld pasta of rijst. Dat is leuk, maar waarom is dat nu zo positief? Allereerst, omdat vezels ontzettend belangrijk zijn voor onze gezondheid. Vezels zijn namelijk nodig voor een goede darmwerking.
Bulgur (ook: burghul of boergoel) is een graanproduct gemaakt van verschillende soorten tarwe, maar meestal van durum (harde tarwe). De tarwekorrels worden eerst gestoomd, daarna gedroogd en vervolgens grof gemalen of gebroken.
Vezels verminderen de bloedsuikerpieken en geven een langdurig verzadigd gevoel. Hierdoor heb je minder behoefte om te snacken tussendoor. Voedingsmiddelen met langzame koolhydraten zijn bijvoorbeeld: Havermout, bulgur, quinoa.
Hiervoor breng je eerst water aan de kook: 200ml per 100 gram bulgur. Doe er vervolgens de bulgur bij en laat 10 minuten staan met de deksel op de pan. Eventueel giet je het af in een zeef en druk je met een lepel al het overtollige vocht eruit. Breng op smaak met olijfolie, zout en peper en klaar!
Wat zegt de gezonde meetlat? Met honderd gram gekookte aardappels op je bord, werk je 83 kcal naar binnen. Honderd gram spaghetti levert je 131 kcal aan energie. Aardappelen bevatten minder eiwitten (2 gram) dan volkorenpasta (5.5 gram).
Couscous bevat sowieso meer dan dubbel zo veel energie als aardappelen (150 kcal per 100 g). Bovendien bevatten aardappelen meer mineralen. En ook vitamine C, iets dat helemaal niet voorkomt in couscous. Dus: geniet van je couscous, maar laat er niet elke dag je aardappel voor.
Quinoa wordt niet onterecht als gezond gezien. De zaadjes zijn een prima alternatief voor granen, van nature glutenvrij en ze bevatten grote hoeveelheden eiwit, vezels, diverse vitaminen en mineralen. In vergelijking met rijst of couscous is quinoa zelfs een stuk voedzamer, terwijl het minder energie levert.
Winnaar: De verschillen tussen couscous en zilvervliesrijst zijn klein. Wat wel opvalt is dat in couscous minder calorieën en koolhydraten zitten en juist meer eiwitten en vezels. Daarom dopen we couscous tot winnaar.
Tarly is een harde durum tarwe. Hij wordt ook veel gemalen om er durummeel en vervolgens pasta mee te maken. Als hele korrel is hij een beetje vergelijkbaar met rijst en wordt op dezelfde manier gekookt en gegeten. Tarly is eigenlijk een naam die is gegeven aan een tarwekorrel die voorgekookt is.
Couscous is een graanproduct dat bestaat uit kleine korrels gemaakt van tarwemeel en water. Couscous met voldoende graanvezel (meer dan 2,1 gram per 100 gram) staat in de Schijf van Vijf, dit is bijvoorbeeld de volkoren variant.
Bulgur is een heel goed alternatief voor aardappelen en heeft een kooktijd van zo'n 10 minuutjes. Je kunt het zowel warm als koud eten (nadat het bereid is natuurlijk) en zelfs verwerken in pap.
Bulgur is een droog product en daardoor lang houdbaar: tot wel 9 maanden in je keukenkast. Bereide bulgur kun je in een afgesloten bakje of zakje in de koelkast 2 dagen bewaren; in de vriezer is het 3 maanden houdbaar.
De bereiden van bulgur is doodsimpel. Je overgiet de korrels met kokend water en laat het tien minuten wellen, afgedekt met een doek. Na 10 a 15 minuten is de bulgur klaar om te gebruiken. Het kan nu de basis vormen in warme- en koude gerechten.
Wat diëtist Harriët Verkoelen betreft is de stelregel: meer groente, minder fruit bij diabetes type 2. Fruit zorgt er namelijk voor dat je bloedsuikers de hoogte in vliegen, legt ze uit. Zeker als je een banaan of trosje druiven (125 gram) neemt waar al snel vier suikerklontjes inzitten.
Denk aan bramen, frambozen en avocado's. Die kun je dus het beste eten bij diabetes type 2, omdat ze weinig invloed hebben op je bloedsuikerspiegel. Onderstaande fruitsoorten representeren het tegenovergestelde van 'gezond fruit bij suikerziekte'.
Tip 2: kies voor groente met groene bladeren (o.a. spinazie, andijvie en rucola). Hierin zitten veel vezels. Andere licht verteerbare groenten zijn wortelen, asperges en alfalfa. Belangrijk om te vermijden: ui, paprika en prei (lastig om te verteren).