' Kort daarna kreeg zij een wonderschoon dochtertje, dat blank als sneeuw en rood als bloed was; dat noemde zij Sneeuwwitje. En zóó verheugde zij zich over haar liefelijk kind, dat zij van blijdschap stierf.
Zie Sneeuwwitje (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Sneeuwwitje. Sneeuwwitje (en de 7 dwergen) is een sprookje dat in de 19e eeuw meermaals werd opgetekend door de Duitse gebroeders Grimm in hun boek Kinder- und Hausmärchen als KHM53 (ATU 709). De originele naam is Sneewittchen.
Het echte verhaal
De gebroeders Grimm brachten verschillende bestaande verhalen in 1812 samen in Sneeuwwitje. In dat sprookje eist de koningin dat een jager Sneeuwwitje doodschiet en haar longen en lever meeneemt als bewijs. Dat doet hij niet. Wel geeft hij de koningin de longen en de lever van een zwijn.
De Koningin, vaak aangeduid als de Boze Koningin, is een personage en de voornaamste antagonist in het sprookje van Sneeuwwitje. De Koningin is een jaloerse stiefmoeder die geobsedeerd is door macht en schoonheid (wie is de mooiste in het land).
Er was eens... een beeldschone prinses met een bijzondere naam: Sneeuwwitje. Haar moeder de koningin had haar die naam bij haar geboorte gegeven, omdat haar huid zo wit als sneeuw was, en haar haar zo zwart als ebbenhout.
Sneeuwwitje vlucht naar het bos en ontmoet de zeven dwergen, maar de koningin, vermomd als een oude feeks, vindt haar en geeft haar een vergiftigde appel. Sneeuwwitje valt flauw en men denkt dat ze dood is, totdat een knappe prins haar kust en ze wakker wordt.
De dwergen denken dat Sneeuwwitje dood is en diepbedroefd leggen ze haar in een glazen kist. Uiteindelijk komt er een prins langs die Sneeuwwitje kust, waarna ze weer wakker wordt. Sneeuwwitje trouwt met de prins en ze leven nog lang en gelukkig.
Aan die spiegel vroeg ze iedere dag: Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de schoonste in 't hele land? - O koningin, gij zijt de schoonste in het land. Maar op een dag zei de spiegel: O koningin, de schoonste hier bent gij, maar Sneeuwwitje is duizendmaal schoner dan gij!
Het verhaal van Sneeuwwitje is erg bekend: Sneeuwwitje is een beeldschone prinses en haar ijdele en gemene stiefmoeder, de Boze Koningin, is hier flink jaloers op. Als zij haar toverspiegel vraagt: “Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is het mooiste in het land”, antwoordt deze steevast: “Sneeuwwitje!”
Sneeuwwitje is een van de originele Disney personages en een van de meest bekende. Maar wist jij dat Sneeuwwitje pas 14 jaar oud is? Als je met die kennis kijkt naar de film vraag je je een aantal dingen af.
Assepoester (Frans: Cendrillon; Engels: Cinderella; Duits: Aschenputtel) is een oud volkssprookje dat thema's rondom onrechtvaardige behandeling en de overwinning daarvan bevat. Door een huwelijk wordt een slecht behandeld meisje een prinses (of koningin).
Het verhaal is een vrije bewerking van het sprookje van Charles Perrault. Nadat prinses Aurora tijdens haar geboortefeest vervloekt is door de boze heks, voeden de drie feeën haar op in een huisje in het bos en noemen haar Doornroosje.
De Boze Koningin is de antagonist uit de film Sneeuwwitje en de zeven dwergen.
Sneeuwwitje is een sprookje in het Nederlandse attractiepark de Efteling. Het sprookje opende in 1952. Sneeuwwitje opgebaard in een glazen kist in een grot met de 7 dwergen om haar heen was 1 van de eerste 10 oorspronkelijke sprookjes.
Doornroosje werd voor het eerst opgeschreven tussen 1330 en 1345 in de Franse roman Perceforest. Dit is de oudste versie van het verhaal dat over is gebleven, maar het verhaal kan nog ouder zijn.
Het moderne verhaal werd voor het eerst opgeschreven door Charles Perrault in 1679. Later hebben de gebroeders Grimm het opgeschreven in 1812. Assepoester is nog altijd een van de bekendste sprookjes. Het sprookje is vernoemd naar het hoofdpersonage Assepoester.
Als zij in haar glazen kist ligt, ontwaakt zij door een kus van haar prins. Dit motief heeft Disney kennelijk ontleend aan het sprookje van Doornroosje (AT 410), waarin de prins de slapende schoonheid na 100 jaar wakker kust.
Maar het oorspronkelijk verhaal past voor sommigen niet meer in de tijdsgeest anno 2021. Het probleem dat werd aangekaart door de recensenten van de krant SFGATE. De kus van de prins maakt de in coma liggende Sneeuwwitje weer wakker.
De centsprent Sneeuwwitje vertelt in zestien afbeeldingen het verhaal van Sneeuwwitje (zie bijlage 2 en 3). In grote lijnen is het hetzelfde verhaal uitgetekend en geschreven als de oorspronkelijke Grimm-versie, maar er is een aantal verschillen op te noemen.
Als dienaars de kist willen wegdragen, struikelen zij. Door de schok schiet het stuk vergiftigde appel uit Sneeuwwitjes keel, zodat ze weer tot leven komt. Zij raakt verliefd op de prins en gaat met hem mee, en het paar besluit te trouwen. Op het huwelijk is ook de boze stiefmoeder uitgenodigd.
Sneeuwwitje en de zeven dwergen (originele titel Snow White and the Seven Dwarfs) is een Amerikaanse animatiefilm uit 1937, geproduceerd door Walt Disney Animation Studios en uitgebracht door RKO Radio Pictures.
Pinokkio is een verhaal over een houten pop die een echte jongen wil worden en daarbij door schade en schande wijzer wordt. Het is afkomstig uit het boek Le avventure di Pinocchio (De avonturen van Pinokkio) van de Italiaan Carlo Collodi uit 1883.
Dit dochtertje krijgt ze en noemt haar Sneeuwwitje. De koningin sterft echter kort daarna en de koning hertrouwt. De stiefmoeder van het prinsesje is heel ijdel en vraagt elke dag aan haar sprekende toverspiegel wie de mooiste van het land is. Zeven jaar lang geeft de spiegel aan dat zij dat is.
Toen verkleedde koningin zich als een lelijke oude vrouw en vertrok naar het bos, waar ze zonder moeite het huisje van de zeven dwergen vond. Daar klopte ze op het luik en gaf Sneeuwwitje de mooiste appel uit haar mand.
Verkrachting: DOORNROOSJE wordt verkracht
Maar een van de wijze feeën is niet uitgenodigd. Als wraak spreekt ze een vloek uit: het prinsesje zal zich, wanneer ze een jonge vrouw is, prikken aan een spinnewiel en sterven. Een van de andere feeën zwakt de vloek af tot een diepe slaap van 100 jaar.