Een warm gevoelDoordat vinyl iets dikker is dan pvc, wordt warmte iets minder goed geleid bij vinyl. Alsnog zijn beide vloeren erg geschikt voor vloerverwarming. Zo zijn radiatoren niet meer nodig en heeft u altijd heerlijk warme voeten en een geleidelijk opgewarmde ruimte.
Het verschil in PVC en vinyl zit hem met name in de levensduur. Over het algemeen gaat een PVC-vloer langer mee.Vinyl is vaak dikker dan PVC en daarnaast soepeler, zachter en meer verend. Om deze reden blijven afdrukken langer zichtbaar in een vloer van vinyl.
Ja, echt, het is dezelfde soort kunststof. Daarom is er ook vaak spraakverwarring als we het hebben over vinylvloeren en PVC vloeren, zoals je wel zult begrijpen. Ook vinyl biedt veel mogelijkheden en heeft veel positieve eigenschappen, net als PVC.
PVC heeft de eigenschap dat het warmte doorlaat. Het materiaal kan zich aanpassen aan de omgevingstemperatuur en voelt daarom nooit koud aan. Een groot voordeel is dan ook dat de vloer erg geschikt is voor vloerverwarming.
Warmte. In tegenstelling tot een natuurstenen vloer voelt een pvc-vloer niet koud aan. Omdat een pvc-vloer ook niet hard aanvoelt, is hij ergcomfortabel in dagelijks gebruik als u veel op blote voeten of sokken loopt – vooral fijn voor kleine kinderen!
PVC, Marmoleum en Novilon vloeren zijn wat dit betreft de beste warmtegeleiders. Het rendement van deze vloeren is vaak vele malen hoger dan van laminaat, houten vloeren en tapijt.
PVC is een betere geleider, wat betekent dat de warmte van de vloerverwarming sneller wordt afgegeven. Dit is zeker fijn wanneer het jouw hoofdverwarming is! Zelfs zonder vloerverwarming voelt PVC warm aan. Nooit meer koude voetjes!
De meeste nadelen van PVC hebben te maken met het feit dat de vloer maar een paar millimeter dik is en ook nog eens flexibel is. Hierdoor kunnen oneffenheden zoals hobbels, ribbels of naden snel te zien en te voelen zijn. Dit betekent dat voor het leggen van een PVC vloer een egaal vlakke ondervloer nodig is.
Kies je voor vloerverwarming, dan voelt een PVC vloer dus warmer aan dan een laminaatvloer omdat de warmte een stuk beter geleidt wordt door de dunne PVC vloer. Je kunt bij ons niet alleen terecht voor het leggen en de aanschaf van je PVC vloer, maar ook voor de installatie van je vloerverwarming.
Tapijt is ongetwijfeld de grote klassieker onder de zachte vloeren. Geen enkele andere vloerbedekking voelt dan ook zo zacht, warm en comfortabel aan. Bovendien is (vast)tapijt ook relatief goedkoop en kan je kiezen uit tal van kleuren, designs, patronen, …
Door te kiezen voor een brede rol vinyl kun je mogelijk het gehele oppervlak van je ruimte in één keer uitsnijden. Dit voorkomt naden en oogt als een mooi en strak geheel. PVC-vloeren zijn steviger en robuuster en hierdoor meestal ook iets duurder dan vinyl.
Een vinyl vloer op vloerverwarming leggen kan heel goed. Het materiaal is zeer geschikt om de constante temperatuurwisselingen aan te kunnen. Daarnaast is vinyl zelf al een voetwarme vloer dus je hebt echt de ideale vloer in huis.
Omdat vinyl een vochtbestendig karakter heeft, is dit materiaal perfect geschikt voor vochtige ruimtes zoals een badkamer of een keuken. Vinyl is gemakkelijk schoon te houden en is hierdoor ideaal voor de hygiëne van dit soort ruimtes.
PVC vloeren zijn goed bestand tegen vocht en water. De vloeren kunnen blootgesteld worden aan een redelijke hoeveelheid water zonder beschadigd te raken. Dit zorgt ervoor dat de vloer zeer geschikt is voor de keuken, de badkamer en het toilet. We raden aan om de vloer niet in de doucheruimte te leggen.
Sterke duurzame vloeren
PVC vloeren hebben een fijne beschermende toplaag boven op de kunststoflagen. Hoe sterker deze laag is, hoe langer de vloer mee gaat. Dit betekent dat een PVC maar liefst 25 jaar mee kan gaan! Dit maakt de vloer sterker dan laminaat, vinyl of tapijt.
Als een PVC vloer is gecertificeerd met het DIBt keurmerk, dan kun je er zeker van zijn dat de vloer geen schadelijke weekmakers bevat. Alle PVC vloeren met dit keurmerk zijn dus niet giftig! Daarnaast zijn er inmiddels ook nieuwe bio-weekmakers die onschadelijk zijn voor mens en milieu.
Als er geen vloerverwarming aanwezig is, voelt de klik pvc vloer standaard kouder aan. Als je meer comfort wilt, lees een warmere vloer, kies dan een geschikte meer isolerende ondervloer (tussenvloer). Dan wordt de koude van betonvloer geweerd, hetzelfde geld voor een houten balkenvloer.
Het belangrijkste nadeel van laminaat ten opzichte van een pvc vloer is dat het meer contactgeluid maakt. Dit kan gelukkig opgelost worden met een juiste ondervloer. Echter, maakt een pvc vloer minder loopgeluid. Hiernaast zijn laminaatvloeren ook wat kouder aan de voeten ten opzichte van pvc vloeren.
Een vinyl vloer is perfect te combineren met vloerverwarming. Dit is niet altijd nodig omdat vinyl van nature warmer aanvoelt dan laminaat of PVC. Het is verstandig om je van tevoren te laten adviseren in onze winkel. De werking van vloerverwarming is namelijk afhankelijk van de dikte van de planken.
PVC heeft een zachtere samenstelling en hierdoor heb je minder last van contactgeluid dan bij een laminaatvloer. Beide vloeren zijn beschikbaar in vele kleuren en dessins. Je vindt dan ook voor beide vloeren bijvoorbeeld een tegellook of houtlook.
PVC vloeren bestaan altijd uit verschillende delen die je tegen elkaar aan legt om een vloer te creëren. Dat kunnen stroken zijn maar ook tegels. Tussen deze stroken of tegels zitten naden. Het zijn weliswaar vaak minuscule naden die je tussen elke strook of tegel vindt, maar ze zitten er wel degelijk.
Op een PVC vloer ontstaan sneller krassen dan op laminaat, bijvoorbeeld door steentjes, zand of de nagels van een huisdier. Wanneer u geen schoenen draagt in huis zal dit niet zo snel gebeuren.
Pvc vloeren kunnen minder geluid produceren dan bijvoorbeeld laminaatvloeren. Pvc vloeren kunnen ook rechtstreeks op de grond worden bevestigd (pvc in combinatie met een goede ondervloer reduceert ook veel geluid). Laminaatvloeren worden vaak beschouwd als zwevende vloeren, en daarom luidruchtiger.
Een PVC vloer is gemiddeld genomen goedkoper dan een houten vloer en iets duurder dan een laminaatvloer.
Click PVC en vloerverwarming
Beter dan hout en laminaat! Dit komt doordat deze vloeren gemaakt zijn van een mix van steen mineralen en PVC. Beide materialen zijn zeer goede warmtegeleiders en deze vloeren hebben dan ook de zeer lage warmteweerstand van 0,039 m2 K/W.