Gevaarlijke stoffen zijn stoffen die mogelijk gevaar opleveren voor de veiligheid en gezondheid van werknemers. Deze stoffen kunnen zitten in verpakte producten, zoals schoonmaakmiddelen, kitten, verven en smeermiddelen. Ook kunnen gevaarlijke stoffen tijdens het werk ontstaan.
RoHS is bedoeld om de volksgezondheid en het milieu te beschermen. De afkorting REACH staat voor Registratie, Evaluatie, Autorisatie en restrictie van Chemische stoffen. REACH is een Europese verordening en heeft net als RoHS als doel de gezondheid van mens en milieu beter te beschermen tegen chemische stoffen.
REACH bevat nieuwe voorschriften inzake het in de handel brengen van zuivere chemische stoffen, mengsels en chemische stoffen die in goederen verwerkt zijn. Het zorgt ervoor dat bedrijven verantwoordelijk zijn voor: het beheersen van de risico's die de stoffen voor de gezondheid en het milieu kunnen betekenen.
Volgens het Arbobesluit zijn bedrijven verplicht om zelf inspectie uit te voeren en de gevaarlijke stoffen die binnen het bedrijf aanwezig zijn te registreren. Het doel van de registratie is om de aard, mate en duur van de blootstelling van werknemers aan gevaarlijke stoffen te beoordelen.
Voorbeelden van zeer zorgwekkende stoffen zijn lood, koper, vinylchloride en benzeen. Ze kunnen op verschillende manieren in de lucht, de bodem of het water terechtkomen. Landbouw, industrie en verkeer kunnen hiervan de oorzaak zijn. Maar ook huishoudens kunnen zorgen voor vervuiling.
Het begrip 'CMR-stoffen' staat voor carcinogene, mutagene en reprotoxische stoffen. Carcinogene stoffen kunnen kanker veroorzaken, mutagene stoffen kunnen genen (DNA) beschadigen (en in combinatie met andere stoffen kanker veroorzaken) en reprotoxische stoffen kunnen een schadelijke effect hebben op de voortplanting.
REACH is een verordening van de Europese Unie die werd vastgesteld om de gezondheid van mens en milieu beter te beschermen tegen gevaren die van chemische stoffen uitgaan en om het concurrentievermogen van de chemische industrie in de EU te versterken.
Er geldt geen vaste houdbaarheidsdatum voor veiligheidsinformatiebladen (VIBs).
Het bevat alle eigenschappen van het product. Van de gevaren en de chemische samenstelling tot informatie over beschermingsmiddelen, veilig gebruik, transport en afvoer. Het is belangrijk én wettelijk verplicht dat een leverancier het VIB goed invult.
De RoHS richtlijn verplicht bedrijven het gebruik van gevaarlijke stoffen in EEA te beperken, om zo bij te dragen aan de bescherming van mens en milieu tegen de onaanvaardbare risico's van deze stoffen. De richtlijn voorziet in een restrictielijst met stoffen waarvoor limieten zijn gesteld aan het gebruik in EEA.
De CLP-verordening (Verordening (EG) nr. 1272/2008) stemt oude EU-wetgeving af op het wereldwijd geharmoniseerd systeem voor de indeling en etikettering van chemische stoffen GHS, een systeem van de Verenigde Naties om gevaarlijke chemische stoffen te identificeren en gebruikers over die gevaren te informeren.
Het ADR regelt het internationaal vervoer van gevaarlijke goederen, in alle landen die dit verdrag geratificeerd hebben is het van toepassing op het grensoverschijdend vervoer dat plaatsheeft tussen tenminste twee van deze landen.
Het ADR is het pan-Europese verdrag voor het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over de weg. Het ADR is in toenemende mate een globaal verdrag.
Chemicaliën zijn synthetische stoffen, die door de mens gemaakt worden. Deze chemische stoffen worden gebruikt in tal van toepassingen, zoals de farmacie, productie van materiaal, cosmetica, hygiënische producten, voeding, enzovoort.
De leverancier van het product is namelijk wettelijk verplicht om een safety data sheet op te stellen voor een stof of mengsel als het product als gevaarlijk wordt ingedeeld volgens CLP.
HET OPSTELLEN VAN VEILIGHEIDSINFORMATIEBLADEN
Levert u gevaarlijke stoffen en heeft u veiligheidsinformatiebladen nodig? Dan helpt de ViB fabriek u. We hebben uitgebreide ervaring met het opstellen van ViB's. Onze veiligheidsbladen voldoen aan de geldende wet- en regelgeving.
Algemene vereniging van instellingen voor bejaardenzorg.
De carcinogene stoffen zijn te herkennen aan de H-zinnen H350 (bewezen carcinogeen) en H351 (verdacht carcinogeen). Mutagene stoffen zijn te herkennen aan de H-zinnen H340 (bewezen mutageen) en H341 (verdacht mutageen).
Mutagene stoffen zijn stoffen die (langzaam) het DNA ofwel het erfelijk materiaal veranderen waardoor ze ook kankerverwekkend kunnen zijn of een miskraam kunnen veroorzaken. Voorbeelden van deze stoffen zijn cytostatica, houtstof, lood, benzeen, kwarts en asbest.
Soms is een kankerverwekkende of mutagene stof niet verpakt, maar komt deze vrij tijdens het werkproces. Voorbeelden zijn hardhoutstof, kwartsstof en dieselmotoremissie. Deze stoffen zijn niet voorzien van een verpakking en hebben dan ook geen H-zinnen (gevaarsaanduidingen).
Bijtend. Product heeft een vernietigend effect op lichaamsweefsels als huid, ogen en slokdarm en veroorzaakt brandwonden. Daarnaast kan het product textiel, hout en metaal aantasten. Voorbeelden: gootsteenontstopper, verdund zoutzuur (30%) en sterke ontkalkingsmiddelen.
De olie en smeermiddelen vallen onder categorie 3: Brandbare vloeistoffen. Daarnaast vallen de producten ook nog onder de definitie van vloeibare bodembedreigende stoffen.