Oordeel niet en bied een luisterend oor aan. Al is het maar af en toe een belletje, kaartje of berichtje. Probeer te laten weten dat je er voor hem of haar bent en dat deze persoon er toe doet. Vraag ook of je wat kunt doen of betekenen maar liever niet: ''Als ik een keer wat kan doen, dan zeg het maar.''
Geef oprechte aandacht, neem de tijd om in gesprek te gaan en interesse te tonen hoe iemands leven er op dit moment uitziet en wat iemand bezig houdt. Bied rust en geduld, niets hoeft, geef de tijd die nodig is om een verhaal te vertellen, om na te denken om even uit te rusten.
Ik denk aan je en hoop dat je je over een tijd weer iets beter voelt. Een burn-out is echt hard balen. Ik hoop dat je er met de tijd weer uitkomt en dat je je weer jezelf voelt. Doe nu een stap terug om straks een grote vooruitgang te kunnen maken.
Man, wat ben ik geschrokken van het nieuws dat je overspannen bent. Ik ben er stil van en weet eigenlijk niet wat ik je moet zeggen. Alleen dat ik met je mee voel. Ik denk de laatste dagen vaak aan je.
Misschien wel het fijnste cadeau dat je iemand met stress kunt geven, is een ontspannende ervaring. Een massage, facial, of relaxing treatment heeft meer effect dan welk fysiek presentje ook. Bijvoorbeeld bij The City Street Spa in Amsterdam hebben ze tal van behandeling in een fijne omgeving.
Veel mensen zeggen: 'Als ik iets kan doen, zeg je het maar'. Maak het concreet door te vragen: 'Wat kan ik voor je doen? ' Als je weet waardoor de ander zich gesteund voelt, hoef je het niet in te vullen voor hem of haar en geef je precies wat nodig is en niet wat jij in die situatie nodig zou hebben.
Neem de problemen van de andere persoon serieus en luister begripvol. Wat voor jou iets kleins lijkt, kan voor iemand anders heel belangrijk zijn. Zeg dus niet “Zo erg is het toch niet” of “Gewoon niet meer aan denken”. Je kan wel zeggen "Dat moet lastig voor je zijn”.
U kunt iemand met psychische klachten vaak al helpen door goed naar hem/haar te luisteren: Probeer echt te luisteren, zonder te oordelen of meteen adviezen te geven. Probeer niet in discussie te gaan. Luister gewoon en probeer uw naaste te begrijpen.
Al is het maar af en toe een belletje, kaartje of berichtje. Probeer te laten weten dat je er voor hem of haar bent en dat deze persoon er toe doet. Vraag ook of je wat kunt doen of betekenen maar liever niet: ''Als ik een keer wat kan doen, dan zeg het maar.'' Maak het liever concreet.
Wat moet je doen als je je mentaal niet goed voelt?
Blijf er vooral niet mee rondlopen. Praat erover met iemand die je vertrouwt. Als je niemand weet, zoek dan hulp via een docent, jeugdarts of huisarts. Je kunt ook (anoniem) chatten met JouwGGD.
Iemand met burn-out klachten heeft last van de volgende drie kenmerken: Spanningsklachten, zoals: lichamelijke vermoeidheid, concentratieproblemen, geheugenproblemen, onrustig slapen, piekeren en/of een gejaagd gevoel. Verliezen van grip op de situatie en een gevoel van machteloosheid.
Burnout duurt het langst van alle werkgerelateerde psychische klachten. Opvallend is ook de grote spreiding in duur van burnout: van drie maanden tot meer dan een jaar. Waarom duurt het herstel soms zo lang? Patiënten ogen niet ziek, maar kunnen maanden, soms jaren niet normaal functioneren.
-'Ik wil graag gezelschap, zodat ik niet alleen ben met mijn verdriet'. Als je iemand echt wilt steunen, vraag dan hoe. Kijk wat de behoefte is. Veel mensen zeggen: 'Als ik iets kan doen, zeg je het maar'.
Altijd leuk om te krijgen: een persoonlijk cadeautje. Bijvoorbeeld een familiefoto in een mooi lijstje, of een gepersonaliseerd sieraad met naam. Zo geef je niet alleen een cadeautje, maar eigenlijk ook meteen een mooie herinnering.