De bodem is niet in staat om kalk en graszaad tegelijk te verwerken. Zeker op het moment dat de bodem nog te zuur is, doe je hier niet goed aan. Zorg er altijd eerst voor dat de bodem in een optimale conditie is, voordat je graszaad gaat strooien. Dit doe je dus door eerst gazon kalk over het gazon te verspreiden.
Kalken kun je het beste niet doen tijdens of vlak na het zaaien van gras. De kalk kan namelijk de kieming van het graszaad verstoren. Wacht daarom minstens zes weken na het zaaien voordat je gaat kalken.
Kun je tegelijk zaaien en bemesten? Wij adviseren juist om te bemesten na het bijzaaien. Deze voeding geeft jouw (nieuwe) grasmat een extra boost en een optimaal resultaat.
Nee!Als je kalk en meststoffen met elkaar combineert, kunnen de calcium en stikstof met elkaar binden. Het gras zal hierdoor de voedingsstoffen niet opnemen. We adviseren je na het bekalken minimaal 3 weken te wachten voordat je gaat bemesten.
Kalk en mest zijn beiden erg belangrijk en vormen de basis voor je gazononderhoud. Strooi kalk ruim voordat je het gazon gaat bemesten, 3 tot 4 weken van tevoren is voldoende. Je gazon heeft tijd nodig om de voedingsstoffen van het kalk op te nemen. Pas dan kan je gazon de mest goed opnemen.
Kan je te veel kalk strooien? Ja, dat kan. Kalk verlaagt de zuurgraad van de bodem in je tuin. Deze zuurgraad wordt uitgedrukt met een waarde, namelijk de pH-waarde.
Na het verticuteren moet je mest strooien, maar doe dit nooit tegelijkertijd met kalk.
Op elk gazon moet je minimaal 1 keer per jaar kalk strooien om mosgroei te voorkomen. Dit kan het beste in de wintermaanden, zelfs als het sneeuwt.
Gazon bemesten en kalken in het voorjaar
Je kunt het gazon tegelijk kalken en bemesten. Echter raden wij aan om +/- 2 week te wachten, aangezien de kalk dan beter uitgewerkt is en het de zuurtegraad in positieve zin verbeterd heeft waardoor de meststof nog beter in z'n werking zal gaan.
Let op: hortensia's , azalea's en heideplanten zijn zuurminnende planten. Voor deze planten is bekalken niet nodig. Overige planten als buxus, taxus, rozen, sierstruiken, etc. zijn je dankbaar voor de jaarlijkse dosis kalk.
Bemesten gebeurt voor het zaaien , omwille dat je best een langwerkende meststof toevoegt en deze bij het frezen en nivelleren de bodem inwerkt . Als je vier weken wacht na het inzaaien voor het bemesten maai je waarschijnlijk je meststof mee op.
In het prille begin kies je best voor meststof met magnesium. Dit zorgt voor een mooi donker groen gras. Bij het kiemen kies je voor meststof met kalium, dit bevordert de wortelgroei en zorgt voor een stevige grasmat. Kies later anti-onkruid meststof, die combineert alle voordelen en helpt tegen alle soorten onkruid.
Om het te ontkiemen heeft graszaad veel vocht nodig. Voldoende vocht versnelt het kiemproces. Het beste kun je watergeven in de ochtend of in de avond. Geef je water midden op de dag dan wordt er veel water verdampt.
Met een gezonde portie geduld kan je wachten tot het graszaad zich gaat ontkiemen. Afhankelijk van het gekozen zaad en de bodemtemperatuur duurt dit ongeveer 2 tot 4 weken. Laat je gazon deze periode vooral goed met rust. Dit betekent ook dat je gazon deze weken niet beloopbaar is.
Gemiddeld genomen kun je zeggen dat in het voorjaar het twee weken duurt voordat het graszaad ontkiemt.Aan het einde van de zomer gaat dit sneller en kun je soms binnen zeven tot tien dagen al de eerste sprieten ontdekken.
Na het gras zaaien kan het gras ingeharkt worden. De ideale diepte voor graszaad is 0,5 tot maximaal 1,5 centimeter. Graszaad mag niet te diep in de grond terecht komen, omdat het anders niet kan kiemen! Druk het graszaad dus licht aan; er zou eventueel ook met een wals overheen gegaan kunnen worden.
Door je gazon te bekalken beïnvloed je de zuurtegraad van de ondergrond. Mos groeit graag op een zure ondergrond, terwijl gras dit juist niet doet. Door het strooien van kalk zorg je ervoor dat het gras optimaal voedingsstoffen uit de bodem kan halen, terwijl het mos juist minder goed groeit.
De ideale zuurtegraad voor een gazon ligt tussen 6,2 en 6,7. Een lagere pH, tussen 5,5 en 6, duidt op een licht verzuurde bodem. Eén keer per jaar kalk strooien is doorgaans voldoende om de zuurtegraad weer op peil te brengen.
Als u kalk strooit als het sneeuwt of regent, trekt de kalk namelijk extra snel in de grond, omdat het vocht het meeneemt als het in de grond trekt.
Heeft u last van mos in het gazon? Dan is dit de ideale periode om kalk te strooien. Doe dit alleen als de zon weer schijnt. Zonder zon is de tuin in rust en dit kunt u het beste zo laten.
Gazon doorzaaien na verticuteren: zijn er kale plekken in het gazon ontstaan na het verticuteren? Dan zaai je die best direct in met herstelgraszaad. Dat is een speciaal zaad dat snel ontkiemt en geschikt is om het gazon te doorzaaien na het verticuteren.
Heb je in februari geen kalk gestrooid, dan kun je dit aan het begin van maart nog doen. Mocht het gazon wat aan de lange kant zijn, dan kun je voor de eerste keer maaien. Hierna kun je het gazon voor de eerste keer verticuteren. Doe dit alleen bij gazons die ouder zijn dan drie jaar.
De zuurgraad of Ph kent een beetje een merkwaardige schaalverdeling. Een Ph met als waarde zeven betekent dat de grond niet zuur en niet basisch is, maar neutraal. Is de Ph hoger dan zeven dan is de grond basisch, is de Ph lager dan is de grond zuur. Elk punt hoger of lager is tien keer zo basisch of tien keer zo zuur.
Ons advies is om voor het gazon korrelkalk te gebruiken. Korrelkalk is makkelijk te verstrooien met de hand of een strooiwagen. Bovendien verstuift korrelkalk niet of minder dan poederkalk. Gebruik je poederkalk en staat er buiten een briesje dan kan ook de omgeving of je huis onder de kalk komen te zitten.