Symptomen gescheurde enkelbandDe klachten bestaan uit pijnklachten tijdens het belasten van de enkel. Ook ontstaat er meestal vocht in de enkel.
Aan een gedeeltelijke of volledig gescheurde enkelband kun je veel pijn hebben. Meestal ontstaat er bij het scheuren van je enkelband een zwelling op en onder je enkel en is er ook een bloeduitstorting te zien. Je kunt deze herkennen aan een paarse verkleuring onder je enkel, soms tot aan de rand van je voetzool.
Leg je been bijvoorbeeld omhoog als je zit en loop alleen met krukken. Daarna mag je langzaam weer gaan bewegen, maar niet zonder ondersteuning. Afhankelijk van de ernst van je blessure, is het verstandig om een drukverband of spalk te gebruiken. Daar kan je huisarts of een andere specialist je goed bij helpen.
Je hebt pijn als je jouw enkel belast, bijvoorbeeld tijdens het staan of lopen.Je enkel is opgezwollen.Soms wordt je enkel ook blauw of beurs.Je enkel kan ook wat instabiel aanvoelen.
Bij gescheurde enkelbanden krijgt u meestal een drukverband of een brace om uw enkel en onderbeen, soms een spalk. Daarmee wordt de enkel in de goede stand gebracht. De enkelbanden kunnen dan weer naar elkaar toegroeien.
Een (in)gescheurde enkelband geneest vanzelf. Het herstel duurt langer. Het duurt minstens 2 weken voordat u weer kunt lopen en fietsen. U kunt dan met krukken lopen.
Een brace moet je lang genoeg blijven dragen omdat anders het gewricht niet volledig kan herstellen. Als de pijn drastisch verminderd kun je langzamerhand het dragen van de brace afbouwen. “Gemiddeld duurt dit 14 dagen”, zegt hand- en polstherapeut Bennie de Jonge.
Er is sprake van een verrekking in de enkel waarbij een klein aantal spiervezels verrekt zijn. Bij de verrekking is er sprake van lichte pijn met af en toe een zwelling op de plaats van de verrekking. Er is geen sprake van krachtsverlies van de spier.
De eerste dagen kan de enkel veel pijn doen en erg dik zijn. Lopen gaat dan moeilijk. Na een paar dagen tot een week wordt de pijn minder en kunt u weer iets beter staan en lopen. Soms voelt de enkel dan nog niet stevig.
Om verdere zwelling van de enkel of knie te voorkomen is het belangrijk dat: U het drukverband 3 dagen (dag en nacht) laat zitten. U de betreffende enkel of knie hoog houdt (dag en nacht: dus bijvoorbeeld op de bank of in bed met een kussentje onder de knie of enkel). U de betreffende enkel of knie niet belast.
(In)gescheurde enkelband
Het duurt minstens 2 weken voordat u weer kunt lopen en fietsen. U kunt dan met krukken lopen. Het kan een aantal maanden duren voordat u weer kunt sporten. Bij een (in)gescheurde enkelband kan een behandeling met speciale tape of een enkel brace helpen bij het herstel.
Bespreek met uw huisarts of fysiotherapeut hoe lang u een brace of tape kunt gebruiken. Meestal is dit 3 tot 6 weken. Soms u het ook langer gebruiken.
U heeft uw buitenste enkelband gescheurd (laterale enkelbandruptuur). De beste behandeling voor deze blessure is de veterbrace. Met de brace kunt u lopen en het voorkomt pijnlijke kantelbewegingen.
Het gips of de brace beschermt het enkel gewricht tegen al te grote bewegingen zodat de enkelbanden kunnen herstellen. De totale behandeling bij enkelbandletsel is 4-6 weken. Dit wil niet zeggen dat na 4-6 weken de klachten volledig zijn verdwenen.
U mag weer fietsen en autorijden wanneer u de enkel weer goed kunt gebruiken en veilig kunt deelnemen aan het verkeer. Indien nodig krijgt u een verwijzing voor de fysiotherapeut voor ondersteuning bij het herstel. De meeste mensen kunnen na 8 tot 12 weken weer normaal lopen.
Wat is een verstuikte enkel? Aan de buitenkant van je voet loopt de enkelband. Als deze enkelband door een misstap uitrekt of inscheurt, ontstaan er kleine scheurtjes in de enkelband en bloedvaatjes. Hierdoor ontstaat er een zwelling aan de zijkant van je voet, soms met een rode of blauwe bloeduitstorting.
Verzwikking of Verstuiking? Bij een verzwikte enkel worden de gewrichtsbanden opgerekt, terwijl bij een verstuikte enkel de gewrichtsbanden en/of het gewrichtskapsel verrekt of ingescheurd zijn. Het is vaak moeilijk om direct na het ongeval het verschil te bepalen vanwege de zwelling.
Als je een verstuikte enkel hebt, is staan en lopen pijnlijk. Je enkel kan dik en blauw worden doordat er bloedvaatjes stuk zijn gegaan. Als je een paar dagen na je 'misstap' weer gewoon op je enkel kunt staan en kunt lopen, kun je ervan uitgaan dat je een lichte verstuiking had.
Bij een gekneusde of verstuikte enkel is de voet naar binnen geklapt of er een hoge hoeveelheid druk wordt uitgeoefend op de enkel. Als gevolg hiervan kunnen de enkelbanden en andere weefsels beschadigd raken.
Vaak is de pijn het gevolg van een verstapping, verdraaiing, val of een sportblessure. Toch kunnen er meer oorzaken achter enkelpijn zitten. Denk hierbij aan enkelstabiliteit en zwakke enkels, artrose en enkelinstabiliteit. De pijn is meestal voelbaar rond het gebied tussen het onderbeen en de achtervoet.
In tegenstelling tot schade door een verstuikte enkel, kan een patiënt met een gebroken enkel meestal niet meer er op staan of lopen.Ook is er vaak een forse bloeduitstorting en veel pijn bij het bewegen van de enkel.Daarnaast voel je drukpijn op het gebroken bot.
Indien je een sportblessure hebt en de duur van je herstel is relatief kort, minder dan twee weken, dan is tape wellicht een betere oplossing dan een brace. Als je maar een paar keer ondersteuning nodig hebt na een blessure is tape dus een goedkoper alternatief dan een brace.
Gedurende de periode dat u de enkelbrace draagt is het belangrijk dat u de volgende adviezen opvolgt: De brace mag 's nachts uit, wel is het verstandig om de brace meteen als u uit bed komt aan te doen. Zo voorkomt u dat de enkel gaat zwellen. Ook met douchen is het aan te raden dat u de brace uit doet.
De preventieve werking van de enkelbrace kan er voor zorgen dat de enkel uit zichzelf hersteld en dat u voorkomt dat de enkelblessures ernstiger worden. Voor mensen die al langer dan zes maanden kampen met een de enkelblessure is een enkelbrace zeker een goede investering.
De enkelbanden zijn stevige banden die aan de binnen- en buitenzijde van de enkel zitten. Ze verbinden je onderbeen met je voet en helpen met het opvangen van extreme bewegingen in het enkelgewricht.