Hij kan zijn evenwicht op een been goed bewaren, kan wel drie traptreden tegelijk nemen en de meeste kinderen fietsen nu ook zonder zijwieltjes. De motoriek van kinderen van 6 jaar is nog niet helemaal ontwikkeld, maar ze zijn dol op rennen, klimmen, stoeien, gooien en vangen.
Zichzelf een boterham smeren, drinken pakken, wassen en aankleden zijn allemaal basisvaardigheden voor de zelfstandigheid. Als je kind een kleuter is (of zelfs nog peuter) kan het al heel wat basisvaardigheden uitvoeren. Je kunt je kind dan kleine opdrachtjes gaan geven.
Voor een zevenjarig kind is onafhankelijkheid heel belangrijk. Dan bedoelen ze niet alleen dat ze zich zelf willen aankleden ( en zelf bepalen wat ze aantrekken) en hun eigen tanden kunnen en willen poetsen. Ze willen ook belangrijke beslissingen zelf nemen.
Je kleuter kan kleine taken in het huishouden uitvoeren om jou te helpen: de tafel afruimen, zichzelf aan- en uitkleden en de was in de wasmand stoppen. Ook is het goed om hem te leren zelf zijn speelgoed op te ruimen voordat hij weer aan iets nieuws begint.
Zelfstandigheid is het in staat zijn om onafhankelijk te zijn van een ander. Dat gaat niet alleen om praktische dingen, maar ook om het zelfstandig keuzes te maken. Dat wil niet zeggen dat je geen advies meer nodig hebt. Als een kind zelfstandig is, dan kan hij op zijn eigen benen staan.
Een kleuter kan je ook al wel wat zelfstandig laten doen, toch is het advies om ze niet voordat ze 7 jaar zijn echt alleen straten over te laten steken. Dit komt, omdat ze tot die leeftijd nog impuls beslissingen nemen bij het spelen. Ze rennen spontaan de weg op als de bal de weg op rolt.
Rol van de kinderen:
De kinderen bereiden zelfstandig een taak voor, voeren die uit en evalueren die, zonder directe hulp van de leerkracht. Ze dragen verantwoordelijkheid. Ze denken na over gedrag en werk(houding). Ze kiezen zelf wat ze gaan leren.
Kortom kinderen horen minimaal 3 uur per dag buiten te spelen dus we kunnen er veel aan doen om dit waar te maken. Ook al hebben we er geen voldoende gelegenheid voor. We kunnen het altijd als ouder-verzorger zelf opzoeken en optimaal benutten. Als het fijn weer is kunnen ze zelfs buiten huiswerk maken of boek lezen.
Het uit handen nemen van kleine dingen, zoals bijvoorbeeld schoenen aan en uit doen, jas aan en uit doen, opruimen van speelgoed en tafel afruimen is eigenlijk overbodig. Door kinderen te laten ontdekken en zelf doen, stimuleren wij de zelfstandigheid.
We spreken van gedragsproblemen als: een kind zich dwars en opstandig gedraagt, gauw geprikkeld is en driftig wordt, anderen ergert, antisociaal gedrag vertoont (zoals liegen of stelen) of zich agressief gedraagt. het kind, de ouders of de omgeving er nadelige gevolgen van ondervinden.
Cognitieve ontwikkeling
Op deze leeftijd zal je kind gaan leren om concreet te gaan denken. Hij leert nog wel het makkelijkst door de dingen als plaatjes voor zich te zien. Overigens zijn er kinderen (en volwassenen) die beelddenkers zijn en blijven. Hierbij denk je vooral in beelden.
Een kind is een kleuter in de leeftijd van 4 tot 6 jaar.
Een leeftijd waarin het grote stappen neemt. De basisschool is daar het beste voorbeeld van. Kleuters gaan naar school. En daarmee verandert er veel.
Een kind van zeven kent zo'n 20.000 woorden en kan ongeveer 200 woorden lezen. Dit jaar zal je kind nóg meer woorden leren lezen én schrijven. Hij zal hele zinnen op papier zetten, inclusief punten en komma's. Wat taalontwikkeling betreft lopen jongens trouwens gemiddeld anderhalf jaar achter op meisjes.
3-4 jaar, het kind kan:
zichzelf wassen en beter tanden poetsen (wel napoetsen) zichzelf aan en uitkleden. netjes eten en drinken uit een kopje. zijn speelgoed opruimen.
Duidelijkheid en voorspelbaarheid zijn belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Probeer zoveel mogelijk duidelijke regels te stellen en op een heldere manier te vertellen wat je van je kind verwacht. Realistische verwachtingen. Elk kind ontwikkelt zich in een eigen tempo.
4-6 jaar: maximaal 4 momenten, maximaal 1 uur per dag. Ongeveer 15 minuten per keer. 6-8 jaar: maximaal 1 uur per dag. Verdeeld over twee keer van ongeveer 30 minuten per keer.
Je kunt veel beter een half uur per dag écht alleen maar met je kind bezig zijn - spelen, lezen, etc. - dan urenlang half met 'm bezig zijn. Half wil zeggen: in dezelfde kamer zijn, terwijl jij mailt, appt of stofzuigt terwijl je kind een film kijkt. Dat is niet echt aandacht geven."
Zelfredzaam is: aan- en uitkleden, zelf eten en drinken, zindelijkheid etc. Zelfstandigheid is het zelf op onderzoek uitgaan, zelf oplossingen zoeken en om hulp vragen, jezelf als drive ervaren en inzetten.
Als je zelfstandig te werk gaat, betekent het dat je je werk uitvoert zonder hulp of toezicht van anderen. Dit betekent dat je bijvoorbeeld zelf nieuwe werkzaamheden oppakt en problemen zelf kunt oplossen. Daarnaast neem je werk uit handen van je leidinggevende en werk je oplossingsgericht.
In groep 3 en 4 werken de leerlingen minimaal 5-10 minuten zelfstandig. In groep 5 en 6 werken de leerlingen minimaal 10-15 minuten zelfstandig.
In Nederland zijn er geen wettelijke regels over de leeftijd waarop kinderen alleen thuis mogen blijven. Wel is er een wet die zegt dat het verboden is om een kind dat hulpbehoevend is alleen te laten. Dus zolang je kind nog niet (deels) voor zichzelf kan zorgen, mag je hem of haar eigenlijk niet alleen thuis laten.
Volgens VVN kan een kind pas goed afstanden en snelheden inschatten bij een leeftijd van 9 en of 10 jaar. Fietsersbond (België) adviseert een minimum leeftijd van 10 jaar, maar dit hangt ook af van uw kind: al dan niet snelle ontwikkeling, de schoolroute zelf en de opgedane verkeerservaring.
Volgens Veilig Verkeer Nederland (VVN) zijn kinderen in staat om alleen naar school te fietsen wanneer ze 9 of 10 jaar oud zijn. Op deze leeftijd kunnen kinderen snelheden en afstanden goed inschatten. Dit maakt ze in staat om veilig zelf te kunnen fietsen.
Meisjes van zes jaar met een lengte van ongeveer 119 cm wegen gemiddeld 21 kg, met een minimum van ongeveer 18 kg en een maximum van 26 kg. Jongens van zes jaar met een lengte van ongeveer 120 cm wegen gemiddeld 22 kg, met een minimum van 19 kg en een maximum van 26 kg.