Per ton uitstoot levert een bedrijf één emissierecht in. Heeft een bedrijf meer emissierechten dan het uitstoot?Dan mogen ze de overgebleven rechten verkopen aan andere bedrijven die meer uitstoten dan ze emissierechten hebben. Deze handel loopt in Europa volgens het EU-ETS – European Union Emissions Trading System.
Voor elke ton CO2 die ze uitstoten, moeten bedrijven een emissierecht inleveren. Er zijn verschillende manieren om aan die rechten te komen. Ze kunnen emissierechten kopen op veilingen en handelsplatformen of van andere bedrijven. Onder bepaalde omstandigheden krijgen ze gratis rechten van de overheid.
De huidige prijs van een CO2-recht (= 1 ton CO2) zit eindelijk in de lift. Waar in 2017 de prijs nog ruim onder de 10 euro lag, is de prijs in 2021 flink gestegen. Momenteel schommelt de prijs rond de 87 euro per ton CO2 (mei 2022).
Voor elke ton CO2 die ze uitstoten, moeten bedrijven een emissierecht inleveren. De rechten kunnen gekocht worden op veilingen, de Europese Unie haalde hier in 2020 21 miljard euro mee op, of handelsplatformen, maar ook van andere bedrijven.
De huidige prijs van een ton CO2 in het Europese emissiehandelssysteem schommelt rond de € 80 (September, 2022) . Kijk voor de actuele prijs van een emissierecht bij het Duitse handelsplatform EEX dat door de Europese Commissie is aangewezen als het gezamenlijke veilingplatform.
Als samenvatting uit de diverse studies kan besloten worden dat de jaarlijkse CO2-compensatie varieert tussen 21,77 kg CO2/boom tot 31,5 kg CO2/boom. Om 1 ton CO2 te compenseren zijn er vervolgens 31 tot 46 bomen nodig. In Europa staan er per hectare 300 tot 500 bomen.
Een boom neemt ongeveer 25 kg CO2 op per jaar
Dit is gebaseerd op de schatting dat één kubieke meter hout net iets minder dan een ton CO2 absorbeert. Maar eigenlijk neemt een boom gemiddeld tussen de 10 en 40 kg CO2 op per jaar, afhankelijk van een heleboel factoren.
CO2-heffing industrie vanaf 1 januari 2021
Sinds 1 januari 2021 geldt voor industriële bedrijven met een hoge CO2-uitstoot een nationale CO2-heffing. Zo worden bedrijven meer gestimuleerd om bij hun investeringen rekening te houden met de gevolgen van CO2-uitstoot voor mens en milieu.
EU ETS in de praktijk
Momenteel omvat het EU ETS ongeveer 11.000 installaties uit de energie-intensieve industrie en de elektriciteitssector, die samen verantwoordelijk zijn voor ongeveer 40% van de broeikasgasemissies in de Europese Unie (EU). Daarnaast omvat het systeem ook de luchtvaartsector.
Het Emissiehandelssysteem (in het Engels: Emission Trade System of ETS) is hét wapen van de EU tegen CO2-uitstoot op het continent. Door een prijs te hangen aan het uitstoten van CO2 moeten bedrijven minder uitstoten, anders kost het hen teveel geld.
Aan het einde van het jaar moet elk bedrijf in ruil voor de uitgestoten CO2, de rechten weer inleveren. Voor elke uitgestoten ton CO2 één recht. Heb je minder ton uitgestoten dan dat je rechten hebt, dan mag je die rechten houden. Bedrijven mogen onderling ook handelen in die rechten.
Het CO2 Bewust Certificaat geeft aan dat de organisatie op een bewuste manier actief energie bespaart en daarmee de uitstoot van CO2 reduceert. Het CO2 certificaat stimuleert energiebesparing, efficiënt gebruik van materialen en toepassing van duurzame energie.
Carbon credits, die onder bepaalde voorwaarden inwisselbaar zijn voor emissierechten, worden al lange tijd verhandeld voor minder dan 30 eurocent. En bedrijven die vrijwillig hun CO₂-voetafdruk compenseren met carbon credits, betalen prijzen die variëren van minder dan 1 euro tot meer dan 20 euro per ton.
Elk Europees bedrijf dat meer dan 25 duizend ton CO2-uitstoot doet verplicht mee aan de handel in emissierechten. Per jaar krijgt elk bedrijf een aantal emissierechten. Dit zijn een soort tegoedbonnen voor CO2-uitstoot. Per ton uitstoot levert een bedrijf één emissierecht in.
Particulieren en midden- en kleinbedrijven kunnen CO₂-credits kopen via de website van FairClimateFund. Bedrijven met een grote CO₂-voetafdruk en/of evenementen die hulp willen met het berekenen van hun CO₂-voetafdruk kunnen contact met ons opnemen.
Een ton koolstof staat dan gelijk aan 44/12 ofwel 3.67 ton koolstofdioxide. 1 (metric) ton = 1000 kilo. 1 Kt of kiloton = 103 ton = 1000 ton = 1.000.000 of 1 miljoen kilo.
Deze zogenaamde 'niet-ETS-sectoren' zijn voornamelijk de sectoren transport, gebouwen, landbouw, afval en in mindere mate een deel van de sectoren energie en industrie.
ETS staat voor Emission Trade System en is het handelssysteem in Europa voor de CO2-uitstoot van de industrie. Een industrieel bedrijf moet in dat systeem voor elke ton (1000 kilogram) CO2 dat het uitstoot één emissierecht inleveren. Die emissierechten kunnen worden gekocht en verhandeld.
Elke installatie die een activiteit uitvoert die onder het toepassingsgebied van emissiehandel valt (= een BKG-installatie), dient over een zogenaamde Y rubriek te beschikken in de omgevingsvergunning.
De BIV wordt berekend op grond van het vermogen van de motor, uitgedrukt in fiscale paardenkracht (pk) of kilowatt. Een hoge of lage uitstoot heeft dus geen invloed op dit bedrag. Echter worden volledig elektrische wagens (of wagens op waterstof) ook voor leasefirma's vrijgesteld.
Waarom is een nationale CO2-heffing nodig? In het Klimaatakkoord staat dat de Nederlandse uitstoot van broeikasgassen in 2050 circa 95 procent lager moet liggen dan in 1990. Voor 2030 staat een reductie van 49 procent op de planning. De industrie is verantwoordelijk voor 30 procent van de landelijke CO2-uitstoot.
CO2-uitstoot is het vrijkomen van CO2 in de atmosfeer. Dit vindt plaats door de verbranding van fossiele brandstoffen, zoals olie, kolen en aardgas, maar ook dieren en mensen stoten CO2 uit. Een deel van de CO2-uitstoot wordt opgenomen door bomen, planten en plankton in de zee.
Hoe helpen bomen bij klimaatverandering
Van alle planten vangt de boom verreweg het meeste CO2 op. Met meer bomen komt er dus minder CO2 in de lucht. Dat helpt tegen klimaatverandering. Daarnaast zijn bomen ook goed voor je woonklimaat.
Wetenschappers uit de hele wereld werken aan methodes om CO2, en dus ook koolstof, uit de lucht te halen. Op kamertemperatuur is Daeneke er in geslaagd CO2 te splitsen in zuurstof en koolstof in vaste vorm, met behulp van twee elektrodes.
Staan in de top 10: vlinderstruik (Buddleja davidii), gelderse roos (Viburnum opulus), haagbeuk (Carpinus betulus), steeneik (Quercus ilex), wollige sneeuwbal (Viburnum lantana), Japanse bottelroos (Rosa rugosa), meelbes (Sorbus aria), witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum), douglasspar (Pseudotsuga menziesii) ...