Dat ligt vast in je DNA.En je DNA krijg je niet alleen van je moeder, maar ook van je vader. Moedervlekken zijn van alle tijden. In oude culturen gelooft men dat moedervlekken bij kinderen ontstaan door de onbedwingbare lusten van de vrouw tijdens de zwangerschap.
De naam moedervlek verwijst naar de vlekken (ophopingen van pigment) die je al vanaf je geboorte hebt. Omdat je uit je moeder bent geboren heten de vlekken moedervlekken en geen vadervlekken.
Een moedervlek is een opeenhoping van pigmentvormende cellen in de huid. De meeste pigmentcellen – die onze huid beschermen tegen uv-straling – zijn gelijkmatig over de huid verspreid, maar door een onschuldige stoornis hopen ze zich op met een vlekje als resultaat.
Aangeboren moedervlekken treden bij ongeveer 1% van de baby's op. De oorzaak voor het ontstaan is niet duidelijk, erfelijkheid lijkt geen grote rol te spelen. Meestal zijn ze klein (millimeters tot enkele centimeters), maar ze kunnen bij sommige baby's ook zeer groot zijn en grote delen van de huid bedekken.
De meeste mensen hebben wel een paar moedervlekken. Gemiddeld zo'n 20 à 30, maar het kunnen er ook honderden zijn. Sproeten en de meeste bruine vlekjes die verschijnen onder invloed van de zon zijn geen moedervlekken. Ze bevatten geen pigmentcellen.
Hoeveel u in uw leven met onbeschermde huid in de zon heeft gezeten heeft invloed op het aantal moedervlekken dat u heeft of krijgt. Ook vanaf welke leeftijd u veel in de zon zat heeft er invloed op. Daarnaast kan erfelijkheid een rol spelen welke soort en welk aantal moedervlekken u heeft.
Moedervlekken zijn opeenhopingen van pigmentvormende cellen in de huid. Het is een normaal en goedaardige verschijnsel. De medische term voor een moedervlek is een “naevus naevocellularis”. (naevus = moedervlek; naevocellularis = pigmentcellen).
De meeste moedervlekken ontstaan tussen het derde en twintigste jaar. Een enkele keer is een moedervlek al bij de geboorte zichtbaar aanwezig (de zogenaamde aangeboren of congenitale moedervlek). Na het veertigste jaar kan het aantal moedervlekken weer afnemen.
Wat blijkt: er is geen wetenschappelijk bewijs dat het verwijderen van een haar uit een moedervlek gevaarlijk (en volgens sommigen zelfs kankerverwekkend) zou zijn. Dus of je de haar nu wegscheert of liever met een pincet eruit trekt, je moedervlek maakt het niet zoveel uit.
Ook na een shave-excisie kan er een klein littekentje achterblijven. Er is altijd een kleine kans dat de moedervlek terugkomt.
Een gezonde moedervlek heeft gelijkmatige grenzen. Dit betekent dat de randen schoon zijn en cirkelvormig of ovaal. Gezonde moedervlekken hebben allemaal dezelfde kleur, meestal bruin. Een ongezonde moedervlek kan zwart zijn of veel verschillende kleuren hebben.
Een moedervlek is een ophoping van bruine kleurstof in de huid. Het is normaal om moedervlekken te hebben. Iedereen heeft ze. Een normale moedervlek hoeft niet behandeld te worden.
De officiële medische term voor deze goedaardige moedervlek is naevus naevocellularis (Engels: nevus, mole, birthmark).
Grotere congenitale moedervlekken kunnen sterk behaard zijn, en worden daarom ook wel Tierfellnaevus genoemd. Bij grote congenitale naevi is de kans op het ontstaan van een melanoom in de naevus duidelijk verhoogd. Bij naevi kleiner dan 3 cm is daarvoor geen bewijs.
Je herkent een melanoom aan een vlekje op je huid of een moedervlek die verandert. Als een melanoom op tijd herkend en behandeld wordt, is de kans op genezing groot. Ga met gekke plekjes op je huid dus altijd naar de huisarts. Bij melanoom zit er een kwaadaardige tumor in de huid.
oedervlekken zijn pigmentvormende cellen in de huid en worden ook wel 'naevus naevocellularis' genoemd. Naevus (of nevus, meervoud naevi of nevi) is het Latijnse woord voor moedervlek (Engels: birthmark, mole). Meestal wordt met naevus een gewone moedervlek bedoeld, de naevus naevocellularis.
ABCDE-regel voor melanoom
Border/rand: de vlek of moedervlek heeft een onregelmatige grillige rand. Color/kleur: de vlek of moedervlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren. Diameter: de vlek of moedervlek is groter dan 5 millimeter. Evolving/evolutie: de vlek of moedervlek jeukt, bloedt of verandert.
Soms ziet men daarin kleine bloedvaatjes, en op den duur ontstaat in het midden een kratertje met daarom heen een rand, die een parelachtige glans heeft. Dit kratertje kan incidenteel ontstoken raken, het gebied is dan wat nattig en er ontwikkelt zich een korstje op dat er makkelijk af te halen is.
Dat is niet meteen reden tot zorgen. Soms jeukt de huid rondom een moedervlek en kunt u niets anders doen dan eraan krabben. Door het krabben kan de moedervlek opengaan en een beetje gaan bloeden.
Normale moedervlekken zijn vaak rond of ovaal en hebben 1 of 2 kleuren, bijv. donkerbruin en lichtbruin. Ook is de kleurverdeling van een normale moedervlek symmetrisch en egaal te noemen.
Ongeveer een derde van de baby's wordt geboren met kleine roze of rode vlekken op de huid. Deze vlekken zijn vaak grillig gevormd en bevinden zich in de nek of op het gezicht, meestal op de neus, het voorhoofd of de oogleden. Een ooievaarsbeet is een kleine huidaandoening die onschadelijk is en vanzelf verdwijnt.
Sommige mensen beginnen al vanaf hun kinderleeftijd moedervlekken te krijgen, weer anderen krijgen moedervlekken pas op latere volwassen leeftijd. Het krijgen van meer moedervlekken is niet persé een symptoom van kwaadaardigheid. Je hebt niet altijd een verhoogde kans op het krijgen van een melanoom.
Bij een goedaardige moedervlek: u hoeft niks te doen. Bij een onrustige moedervlek: de huisarts adviseert u om deze moedervlek in de gaten te houden. Bij een moedervlek waar de huisarts niet helemaal gerust op is: de huisarts snijdt de moedervlek helemaal weg met een gezond huidrandje eromheen van 2 millimeter.
Color: Als de kleur van een moedervlek verandert of hij heeft meer dan twee verschillende kleuren (zwart, blauw, grijs, bruin, rood of wit) is het verstandig een arts te bezoeken. Evolution: De moedervlek is veranderd. Bij veranderingen is het altijd verstandig een arts te bezoeken.