Er zijn veel producten die met duurzaam materiaal verpakt zijn. Zo is de verpakking van AH Puur wasmiddelen en AH Biologische melk gemaakt van suikerriet. Daarnaast kunnen producten ook van gerecycled materiaal gemaakt zijn.
Wij willen beter eten bereikbaar maken voor iedereen. Beter eten is eten met respect voor mens dier en natuur zonder het verspillen van voedsel, plastic en verpakkingen en onnodige CO2 uitstoot. Samen met vaste boeren, telers en leveranciers zetten wij stappen om het steeds een beetje beter te doen.
Albert Heijn is voor het zesde jaar op rij verkozen tot de meest duurzame supermarktketen van Nederland. Dat is de uitkomst van de Sustainable Brand Index™ 2022, het grootste en meest toonaangevende onderzoek in Europa op het gebied van consumentenmerken en duurzaamheid*.
De productie van voedsel belast het milieu. Denk aan het gebruik van land en water of aan uitputting van de bodem. Duurzaam voedsel beschermt de ecologische systemen en voorziet in de voedingsbehoefte van mensen nu en in de toekomst.
Appels en peren zijn het hele jaar duurzaam en dus het beste voor het milieu. Dat geldt voor appels uit Nederland, België, Frankrijk, Chili en Nieuw-Zeeland, en voor peren uit Nederland, België, Frankrijk, Argentinië, Chili en Zuid-Afrika.
Vlees is een belangrijke bron van eiwitten, maar niet de enige. Als je vlees vergelijkt met andere eiwitrijke producten kun je voor het milieu beter kiezen voor plantaardige producten (zoals peulvruchten, sojaburgers en tofu). Rund- en lamsvlees hebben de hoogste milieu-impact.
Dit betekent natuurlijke, milieuvriendelijke materialen en altijd producten zonder schadelijke stoffen.
Welke duurzame producten zijn er, met voorbeelden. Er zijn enorm veel verschillende soorten duurzame producten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor duurzame kleding, bekers/mokken of tandenborstels, maar ook zonnepanelen kan je zien als een duurzaam product.
Duurzaamste supermarkt
Dankzij de uitgebreide duurzaamheidsrapportages en het groeiende plantaardige aanbod staat Albert Heijn opvallend hoog op de duurzaamheidsranglijst. Bij eerder onderzoek naar het stimuleren van een gezond voedingspatroon bungelde Nederlands grootste supermarktketen nog onderaan de lijst.
Ekoplaza blijft koploper in duurzaamheid
Het is niet verrassend dat Ekoplaza als meest duurzame supermarkt uit de bus komt. De supermarkt heeft als onderscheidend kenmerk enkel biologische producten te verkopen. Albert Heijn valt volgens Stichting Questionmark op door zijn transparante informatie over duurzaamheid.
Albert Heijn heeft het grootste marktaandeel in supermarktland en verkoopt dus ook de meeste biologische producten: zo'n 60 procent van het totaal in Nederland (natuurwinkels en biosupermarkten uitgezonderd).
Bij Lidl werken we continu aan het verduurzamen van onze verpakkingen. Ons doel is dat we in 2025 20% minder verpakkingsmateriaal gebruiken. Daarnaast streven we naar 20% gerecycled materiaal en 100% recyclebaarheid van onze eigen merk plasticverpakkingen.
Voor maar liefst de zesde keer op rij werd Plus afgelopen juni uitgeroepen tot meest verantwoorde supermarkt.
De grote merken Albert Heijn en Jumbo vormen de middenmoot. De huismerken van Jumbo zitten precies op de gemiddelde prijs, bij AH is de klant 1 procent meer kwijt. Dat is evenveel als bij onlinesupermarkt Picnic en bij Plus. Spar en Poiesz zijn de uitschieters naar boven.
Gelukkig maar, want dan weet je zeker dat je ook echt biologisch in huis haalt. Al onze biologische producten worden onafhankelijk gecontroleerd door Stichting Skal. Omdat ze aan alle voorwaarden voldoen, verdienen ze het Europees Keurmerk. Dat herken je aan het groene 'EU-blaadje' op de verpakking.
Lamsvlees en rundvlees zijn over het algemeen meer milieubelastend dan varkensvlees en kippenvlees. Wat betreft waterverbruik is fruit, na vlees de grootste belaster. Bij de overige vijf milieuaspecten veroorzaakt de productgroep zuivel en kaas de op een na grootste belasting van het milieu.
Zeeman wil steeds meer kleding en textiel van duurzame materialen zoals biologisch katoen of gerecyclede materialen in de winkel. Daarom zijn we in 2014 lid geworden van het Better Cotton Initiative. In 2020 moet 10% van onze totale collectie uit duurzame materialen bestaan.
C&A maakt al 176 jaar betaalbare en aantrekkelijke kleding die overal verkrijgbaar is. Wij investeren in duurzaamheid omdat we geloven dat iedereen er goed uit mag zien en zich goed mag voelen in kleding die gemaakt is met respect voor mens en milieu. Dat zit in ons DNA.
Waar kan ik mijn kleding recyclen? H&M heeft recycle-boxen in alle winkels wereldwijd. Breng huishoudtextiel en kleding die je niet meer wilt naar een H&M-winkel en je krijgt van ons als dank een kortingsbon. Alle textiel is welkom - van alle merken en in elke conditie.
Kaas is vrij slecht voor het milieu. Om kaas te maken is veel land en energie nodig. Ook is de broeikasgasuitstoot hoog, wat niet goed is voor de aarde. Om 1 kilo kaas te maken, is zo'n 9 à 10 liter melk nodig.
Kaas levert niet dezelfde voedingsstoffen als vlees. Kaas levert weliswaar evenveel eiwit als vlees en vitamine B12, maar bevat maar heel weinig ijzer, zo'n 0,1 milligram per 100 gram. Bovendien bevat kaas vaak veel verzadigd vet, zeker de vette (48+) varianten en veel zout.
Van de verschillende soorten gangbaar vlees, is kip een van de gezondste. Rundvlees of varkensvlees bevat meer calorieën, meer vet en zorgt daarnaast voor ongezonde cholesterol. Kip is echter niet alleen magerder dan andere vleessoorten, maar bevat ook een aantal goede voedingsstoffen, zoals mineralen en vitaminen.