Meestal is het eten van modder ongewenst aangeleerd gedrag. De honden hebben zich dat aangeleerd en vinden het over het algemeen gewoon leuk en/of lekker. Het is wat dat betreft vergelijkbaar met het eten van ontlasting. Er zijn ook dieren die alleen modder eten wanneer zij last van de maag en darmen hebben.
Er zijn een aantal oorzaken waarom honden grond eten.
De belangrijkste reden is een tekort aan mineralen. Een eentonig en mineraalarm dieet van bv. steriele voeding zoals hondenbrokken of blikvoer ligt vaak aan de basis van bizar hondengedrag zoals het eten van aarde of het eten van uitwerpselen.
Door bepaalde darmaandoeningen, maar ook door een tekort aan het schildklierhormoon, hypothyreoïdie genaamd, kan een hond meer behoefte hebben aan bepaalde voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen. Het op zoek gaan naar deze voedingsstoffen kan leiden tot het eten van zand en aarde.
Wanneer uw hond modder eet kan dit zijn omdat hij een tekort aan mineralen heeft en dit probeert te compenseren met mineralen uit de modder die hij eet. Wanneer u dit gedrag vaststelt is het misschien nodig om uw hond ander hondenvoer te geven.
Behoefte aan mineralen en sporenelementen
Haarwortels zijn verzamelplaatsen van mineralen en sporenelementen. Ze wachten daar om opgenomen te worden door de boom. Het zijn ook de voedingsupplementen, die sommige honden nodig hebben om goed door de rui te komen.
Eigenlijk om verschillende redenen! Voor de meeste honden is hout lekker! Ze houden van de smaak van het hout, vooral als het buiten heeft gelegen en veel nieuwe geuren heeft. Daarnaast heeft hout een structuur die je in geen enkel ander materiaal vindt.
Honden kunnen ook gras, bladeren en dergelijke eten omdat ze instinctief aanvoelen dat ze iets verkeerds gegeten hebben en willen braken. Deze dieren kauwen nauwelijks op het gras, maar slikken het zo snel mogelijk door in de hoop dat de lange stugge grassprieten de keel prikkelen en zo een braakreactie oproepen.
Als je ziet dat je pup een giftige plant eet of net heeft gegeten, kun je het best zo snel mogelijk naar de dierenarts. Onderschat de gevolgen niet, sommige planten veroorzaken pas na wat langere tijd ziekteverschijnselen!
De tijd tussen eten en de ontlasting van de hond verschilt per keer en verschilt per hond. De gemiddelde duur van de spijsvertering van de hond van A tot Z kan 12 tot ongeveer 24 uur duren, dus een tot twee keer per dag ontlasting is normaal.
Het eten van vreemde voorwerpen of pica komt vaak voor bij honden. Ontdek waarom een hond stenen, aarde, eikels, zand, boomschors … eet.
Meestal stopt het stenen eten vanzelf, maar sommige honden hervallen jaren later als een gevolg van dementie. Ze weten dan niet goed meer waar hun etensbak staat en gaan zich onbewust weer als een puppy gedragen. Stenen eten kan ook een schreeuw om aandacht zijn, of een teken dat je hond zich verveelt.
Symptomen van een zieke hond
Veel meer of juist minder gaan eten en daardoor aankomen of afvallen. Een verandering in het energielevel (of verlies van interesse in dingen die hem eerder wél interesseerden). Stijfheid of moeite met opstaan en traplopen. Meer slapen dan normaal, of andere gedragsveranderingen.
Puppy's lijken op kinderen. Ze verkennen graag de wereld rondom hen door dingen in hun mond te steken. Sigarettenpeuken, steentjes en stokjes, vuilnis en zelfs uitwerpselen: je pup eet alles van straat op dat hij tegenkomt.
Als je hond of kat planten eet, kan dat verschillende redenen hebben: Je huisdier zoekt een stukje groenvoer om iets onverteerbaars uit zijn maag te verwijderen. Groenvoer is namelijk een natuurlijk braakmiddel. Katten likken bij het wassen haren op.
Probiotica zorgt er voor dat alle bacteriën ofwel de darmflora van je hond in balans blijft. Wanneer de darmflora in balans is, is het immuunsysteem van je hond sterker. Wat weer zorgt voor een gezonde en blije hond! Daarnaast zorgt probiotica ook voor de vertering van de voeding in de darmen.
De familie van de ui, denk aan prei en bieslook, heeft hetzelfde effect op honden. Ook gekookt of in poedervorm blijft het giftig. Champignons en paddenstoelen kunnen een shock veroorzaken en uiteindelijk dodelijk zijn voor honden. Rauw varkensvlees kan de ziekte van Aujeszky bevatten.
Omdat de hond controle moet leren krijgen over de spieren die zijn behoeften reguleren duurt het vaak zo'n 7 tot 8 maanden voor je pup volledig zindelijk is. Over het algemeen geldt, hoe meer tijd je eraan besteedt om je pup zindelijk te maken, hoe sneller het werkt.
Eerste keer commando NEE zeggen
Wil de hond het voertje pakken (natuurlijk wil hij dat!), zeg dan duidelijk NEE (1 x). Tegelijkertijd sluit je je hand en draai je je hand (die nu dus vuist is) om. Trek niet je hand omhoog, maar houd deze bij de neus van de hond. Je zegt maar één keer de NEE.
'Snuitje' of snuitband
Om te beginnen is er het 'snuitje' of de snuitband. Dit is geen echte muilkorf, het is een koker van stevige stof die aan het einde open is en die om de neus van de hond wordt geschoven. Met een riem achter het hoofd wordt deze vastgezet. Met dit snuitje om kan de hond niet meer bijten.
Sommige pups stelen om aandacht te krijgen. Je ziet ze bijvoorbeeld terwijl je lekker zit te lezen met een van je nieuwe schoenen rond rennen. Natuurlijk wil je voorkomen dat er tandjes in komen en ren je achter je pup aan om de schoen terug te pakken. En dat was nu net zijn bedoeling.
Klachten kunnen zijn: braken, diarree, verminderde eetlust, een dikke buik en groeiachterstand. Volwassen honden hebben meestal geen klinische symptomen, maar kunnen wel andere dieren of mensen besmetten.
Bij aanraken van de buik kan het dier de buikspieren abnormaal aanspannen. Bij buikpijn zie je vaak ook verschijnselen als buikborrelen, misselijkheid (smakken, slikken, geeuwen, boeren), winderigheid of gras eten. Sommige dieren laten het eten staan, geven over en/of hebben minder goed gevormde ontlasting / diarree.
Symptomen die wijzen op grasaren
In het oor: je hond schudt vaak met z'n kop, houdt z'n kop scheef of krabt aan z'n oren. Soms jankt hij ook bij het krabben, wat wijst op pijn. Tussen de tenen: je hond mankt en/of likt veel tussen z'n tenen. Als je een klein gaatje ziet, kan het zijn dat er een grasaar in zit.