Maak een afspraak bij uw huisarts als u last heeft van urineverlies en de klachten wilt verminderen. Neem in ieder geval contact op met uw huisarts: als u heel veel of heel vaak moet plassen. als u pijn of een branderig gevoel heeft bij het plassen.
Ouderen houden meer vocht vast
Het gevolg is dat er vocht vastgehouden wordt in lager gelegen delen van het lichaam. Tijdens het slapen, als u horizontaal ligt wordt dit vocht verdeeld over het lichaam en kunnen de nieren dit gaan verwerken met als gevolg meer plassen in de nacht.
De meeste lichamelijke factoren hangen samen met een problematiek van de urinewegen. Bij vrouwen is de meest voorkomende oorzaak een blaasontsteking. Bij mannen is dat een vergrote prostaat (benigne prostaathypertrofie). Ook andere aandoeningen, zoals slaapapneu of neurologische ziekten, kunnen aan de basis liggen.
Een aantal tips om nachtelijke incontinentie te verminderen
Drink 's avonds niet te veel. Vermijd cafeïne en alcohol. Probeer een plaswekker. Maak gebruik van een matrasbeschermer, zoals een TENA Bed Onderleggers.
U moet 's nachts vaak plassen. Dit komt omdat het extra vocht in uw benen 's nachts weer terug gaat in uw bloedvaten. Het lukt uw hart 's nachts ook beter om dat extra vocht naar uw nieren te pompen. Uw nieren halen daar plas uit (water en afvalstoffen).
De belangrijkste oorzaak voor bedplassen bij volwassenen is een hormonaal probleem. Het hormoon Anti Diuretisch Hormoon (ADH) dat normaal gesproken de urineconcentratie regelt, is 's nachts niet of minder actief bij mannen en vrouwen die in bed plassen.
De nieren zijn belangrijke organen. Ze kunnen meten of het lichaam voldoende, te veel, of te weinig vocht heeft. Is er te veel vocht in het lichaam, dan maken ze veel urine en als er een tekort is, dan maken ze maar weinig urine aan. Veel drinken betekent dus ook veel plassen.
Gekruid eten en specerijen
Pittige voedingsmiddelen zoals tabasco, wasabi of hete salsa branden niet alleen je tong, maar ook je blaas. Ook specerijen kunnen uw plasaandrang verergeren. Denk daarbij aan mosterd, azijn of ketchup.
Er wordt aangeraden om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Bij deze vochtinname gaat een volwassene gemiddeld 5 tot 8 keer per 24 uur naar het toilet. Plast u 8 keer of minder op een dag? Dan wordt dat gezien als een normale plasfrequentie.
Je plas lang ophouden hoeft niet schadelijk te zijn, zolang je blaas niet te vol zit. "Ga je je plas ophouden terwijl je blaas vol is en je een gevoel van aandrang hebt, dan gaat je bekkenbodem zich aanspannen. Dit kan klachten veroorzaken in de nieren of leiden tot infecties."
Doordat de balans van de hormonen in je lichaam tijdens de overgang verandert, kan dat er voor zorgen dat de geur en kleur van je urine anders wordt dan voorheen. Een oorzaak van sterk ruikende urine kan zijn dat je niet voldoende drinkt, maar stinkende urine kan ook duiden op een blaasontsteking.
Stressincontinentie of ook wel inspanningsincontinentie is urineverlies bij inspanning, zoals tillen, sporten, hoesten en niezen. Met 'stress' wordt hier bedoeld dat het urineverlies optreedt als de druk op de buikholte plotseling toeneemt door het aanspannen van de buikspieren.
Welke klachten kunt u hebben bij een blaasverzakking? U kunt door deze verzakking last hebben van een balgevoel tussen de benen. Fietsen en lopen kan daardoor vervelend zijn. U kunt ook een zeurderig gevoel onderin de buik krijgen, uitstralend naar de rug.
Oorzaken. verzwakte bekkenbodemspieren; uitgedroogde slijmvliezen (vagina en plasbuis); hormonale veranderingen na de menopauze.
Symptomen. Een verlamde blaas, overactieve blaas of kapotte sluitspier kan urine-incontinentie veroorzaken. Er kunnen urineweginfecties ontstaan (soms met steenvorming) door problemen met het legen van de blaas. Een ernstige complicatie is nierschade.
Yoghurt is niet alleen een verfrissend product. Het is ook een heerlijke aanvulling bij een fruitsalade en een uitstekend voedingsmiddel voor de gezondheid van je blaas. Yoghurt zit vol probiotica die voor een gezonde blaas zorgen.
Fruit met een lage zuurgraad
Maar zuur fruit kan je blaas irriteren. Kies liever voor fruit met een lage zuurgraad, zoals (water)meloen, perzik, banaan, kokosnoot of papaja. “Bananen bevatten veel magnesium en kalium, wat bijdraagt aan een goede darm- en blaasfunctie”, aldus Movassaghi.
In het begin heeft u er geen last van als uw nieren minder goed werken. Na langere tijd kunt u klachten krijgen zoals vermoeidheid, hoge bloeddruk, hoofdpijn, jeuk, krampen, vergeetachtigheid, slapeloosheid, misselijkheid en verminderde eetlust. De nieren zorgen ook dat de hoeveelheid vocht in het lichaam voldoende is.
dranken zonder cafeine zoals zuivel (2 tot 4 glazen per dag, afhankelijk van leeftijd en geslacht) energiearme dranken om het ontstaan van overgewicht te voorkomen. dranken zonder oxalaat vanwege het risico op nierstenen. Drink dus geen sap, gemaakt van rabarber, bieten en spinazie.
Als er twee keer of vaker geplast wordt in de nacht dan noemen we dit nycturie. Hierbij gaat het alleen om hoe vaak u 's nachts wakker wordt om te gaan plassen en daarna weer gaat slapen. Nycturie kan ontstaan door een overactieve blaas, die bij een kleine hoeveelheid vulling al aandrang aangeeft.
Vaak begint incontinentie met een 'klein ongemak'. Tijdens een onverwachte beweging (hoesten, lachen, sporten) verlies je ineens een paar druppels urine. Of krijgt ineens zo'n enorme aandrang om te plassen dat je het toilet net niet op tijd haalt. Als dit regelmatig gebeurt, kun je daar onzeker van worden.
Vaststellen hartfalen
Bij ongewone vermoeidheid, kortademigheid of vochtophoping kan de arts aan hartfalen denken. De arts controleert je bloeddruk, hartritme en gewicht. Ook luistert hij naar je longen en het hart.