Geglazuurde tegels worden ook wel 'verglaasde' tegels genoemd. Geglazuurde tegels hebben op de biscuitlaag (de basis van een tegel) een toplaag van glazuur. Als je een tegel van de zijkant bekijkt, is dit duidelijk zichtbaar.Je ziet twee lagen: aan de onderkant de biscuitlaag met daarop de glazuurlaag.
Voor het verven van geglazuurde tegels bestaat er speciale tegelverf. Geglazuurde tegels zijn gladder dan ongeglazuurde varianten. Je hebt een verf nodig die hier goed mee om kan gaan. Binnen ons assortiment zijn meerdere soorten en merken verf te vinden die geschikt zijn voor deze schilderklus.
HMK R155 Zuurvrije Reiniger: Na verdunnen, aanbrengen op geglazuurde tegels met mop of een zachte spons. 10 tot 20 minuten laten intrekken, belangrijk is dat het niet opdroogt. Hierna opschrobben met borstel of pad. Vervolgens goed naspoelen met water tot alle R155 van het oppervlak is verwijderd.
De meeste tegels zijn zeer goed bestand tegen druk en buiging. Er is wel een minimale tegeldikte vereist (afhankelijk van de toepassing) om voldoende mechanische weerstand te hebben. De minimale tegeldikte is voor de meeste toepassingen 8 mm. Maar voor openbare ruimtes kom je al snel bij 12 mm uit.
Verschillende kernmerken: Er zijn verschillende soorten kernmerken waar je een tegel aan kan herkennen. Als eerste heb je een verglaasde tegel, de tegels hebben een toplaag op de scherf van de tegel. Een rode scherf betekend dat de klei die er wordt gebruikt een rode kleur heeft.
De nadelen van keramische tegels
Keramische tegels hebben een hoge aanschafprijs. Er is een ondergrond van split nodig in plaats van het traditionele zandbed. De verwerking van de keramische tegels op split is duur. Keramische tegels moeten worden gevoegd (dit brengt extra kosten met zich mee)
Keramische tegels zijn gemakkelijk te onderhouden. Zorg er allereerst voor dat het terras na het leggen goed is schoongemaakt en geen sporen vertoont van kalk, cement of andere resten van voegmiddelen. Wij adviseren u deze vlekken direct schoon te maken.
Wanneer u onderhoudsvrije tegels zoekt, is keramiek de beste optie. Het materiaal heeft geen last van groene aanslag, het is vorstbestendig en er trekt geen vocht of vuil in. Keramische tegels voor in de tuin zijn in verschillende diktes verkrijgbaar waardoor u zelfs uw binnenvloer met dezelfde tegel kunt bedekken.
In een vochtige ruimte zoals de badkamer maak je best gebruik van tegels met een hoge slipweerstand. Dit wordt bepaald door de de oppervlakteruwheid, vuil- en slijtageweerstand. Ook het formaat van de badkamertegels en de voegen kunnen een invloed hebben op slipgevaar.
Je kunt de tegels weer laten glanzen door ze af te nemen met water waaraan een scheutje glansmiddel voor de vaatwasser is toegevoegd. Een andere manier om je tegels te laten glanzen is om ze in te smeren met shampoo. Even laten intrekken en dan met een natte doek nawrijven.
Reinigen van voegen tussen keramische tegels
Zorg dat u de voegen regelmatig schoonmaakt: Regelmatig inspuiten met water gemengd met schoonmaakazijn, in een verhouding 1:1 even laten inwerken, eventueel schrobben met een borstel. Warm water mengen met een beetje wasverzachter en inwrijven met een doekje.
Ook groene zeep wordt veelvuldig gebruikt om keramische tegels goed te reinigen.
– Een decoratieve sticker is een andere optie voor degenen die de oude, beschadigde tegels willen bedekken. Enkele eenvoudige stickers van verschillende afmetingen kunnen op de bestaande tegels worden aangebracht om het aspect ervan aan te passen.
Je kunt tegels ook verven. Er is speciale tegelverf verkrijgbaar die goed reinigbaar is en tegen een stootje kan. Je kunt deze verf natuurlijk ook laten mengen in de gewenste kleur. Of het nu gaat om de tegels in de douche, de keuken of het toilet, met een likje tegellak geef je elke betegelde ruimte een frisse look!
De normale verf kan wel nat worden maar kan niet tegen warm water. Tegelverf die wel tegen warm water kan is de 2 componenten tegelverf. Voor de vloertegels moet een ander soort verf gebruikt worden. Op de vloer wordt immers gelopen en deze verf dient dus slijtvast te zijn.
Terrastegels van keramiek zijn niet glad, ze hebben een stroef oppervlak. Toch zijn de tegels gemakkelijk schoon te maken, vanwege de hoge dichtheid. Vuil krijgt niet de kans zich te hechten op het dichte oppervlak. Ook hierdoor heb je minder last van groene aanslag!
Keramische tuintegels hebben heel veel voordelen: kleurvast, slijtvast, maatvast, geen krassen, geen vlekken, geen groene aanslag, gemakkelijk schoon te houden, niet glad, duurzaam, vorstbestendig en een natuurlijke uitstraling.
Keramische tegels zijn makkelijker te onderhouden dan betontegels. Dit komt door de dichtheid van keramiek. Al het vuil blijft op de toplaag liggen, waardoor er geen vlekken in de keramische tegel ontstaan. Af en toe schoonmaken hoort ook bij keramische tegels, maar minder dan bij betontegels.
De soort wandtegels die je kiest, bepalen de sfeer in je badkamer. Keramische tegels zijn gemakkelijk te reinigen, verkrijgbaar in mat en glanzend, krasbestendig en duurzaam. De meeste keramische tegels passen in een moderne, wat meer neutrale look van je badkamer. Als je meer luxe wilt, kies dan voor natuursteen.
De meeste vloertegels kunnen in de badkamer worden verwerkt, ook al hebben de meeste vloertegels veel betere eigenschappen dan noodzakelijk is voor deze ruimte. Het is wel raadzaam dat u naar de gladheid van de vloertegel te kijken.
HMK R159 Tegel- en sanitairreiniger van Moeller Stone Care is een speciaal reinigingsmiddel (concentraat). Voor sanitaire en natte ruimtes is HMK R159 het aangewezen product om kalkaanslag, vuil, urinesteen en lichte vervuiling van zeepresten te verwijderen. Ook zeer effectief voor het verwijderen van cementsluiers.
Vloertegels schoonmaken kun je het beste doen met een sopje van warm tot heet water, een beetje bleek en dopje allesreiniger. Allesreiniger geeft de tegels een beetje glans en maakt dat de ruimte lekker ruikt. De bleek reinigt de tegels en voegen. Als de vloer niet erg vies is, kun je de bleek achterwegen laten.
Door het voegwerk is waarschijnlijk een cementsluier verschenen over jouw tegels. Dat wil je natuurlijk niet, maar hoe verwijder je deze en wanneer kun je hiermee aan de slag? Het is belangrijk dat je wacht met het reinigen van nieuw aangebracht voegwerk tot het volledig is uitgehard.