Kies een geschikte pompoen
Voor een pompoen uithollen zijn de 'gewone' oranje exemplaren het handigst.
Regelmatig krijgen we de vraag is deze pompoen eetbaar. Deze pompoen op de foto is een Halloweenpompoen en die zijn wel eetbaar maar niet erg smakelijk er wordt oa Pumpkin Pie van gemaakt. In principe zijn alle pompoenen eetbaar al is de ene smakelijker dan de andere.
Wanneer je de Halloween pompoen hebt uitgehold en uitgesneden zal de houdbaarheid snel afnemen. Een uitgeholde pompoen gaat ongeveer 5 tot 12 dagen mee, afhankelijk van de creatie. Het zachte vruchtvlees in de pompoen gaat het snelste rotten. Door de pompoen goed uit te schrapen kan u de houdbaarheid iets verlengen.
In principe kun je elk formaat en elke vorm pompoen gebruiken die je wilt. Het is wel handig als je pompoen een vlakke onderkant heeft, zodat hij goed kan blijven staan. Het leukst zijn natuurlijk de mooie, oranje pompoenen.
POMPOEN BEWAREN IN DE KOELKAST
Een hele pompoen kun je het beste op een donkere, koele plek bewaren. De beste bewaartemperatuur is tussen de 10 en 15 gaden Celsius, op deze manier zijn ze 2 maanden houdbaar.
Heb je een pompoen veranderd in een prachtig kunstwerkje, dan wil je er wel graag wat langer van genieten dan enkele dagen. Smeer daarom de pompoen of kalebas in met zonnebloemolie of vaseline. Zo worden ze waterafstotend en dat helpt weer tegen rotten.
Chloor. Voorkom dat je pompoen vroegtijdig gaat schimmelen door je pompoen in chloor te zetten. Doe een beetje chloor in een bakje met water en dompel de pompoen een paar minuten onder. Laat de pompoen even uitlekken en dep hem goed droog aan de binnen- en buitenkant.
Platter en breder
Alle pompoenen zijn in principe eetbaar, maar de een is lekkerder dan de ander. Beter gezegd: er zijn varianten bij die veel te bitter zijn om te eten. Dit zijn dan vaak kalebassen. Deze herken je aan hun lichte kleur, hele harde schil en ze zijn vaak ook platter en breder.
Een giftige pompoen herkennen
Daarom kun je, voordat je je kookkunsten erop loslaat, het rauwe vruchtvlees het best eerst even proeven. Smaakt het bitter? Dan kun je het stukje het best meteen uitspugen. Dit betekent namelijk dat de pompoen giftig is.
Een pompoen kost ongeveer $10-$15, afhankelijk van waar je hem koopt. De gemiddelde prijs van een pompoen ligt bij de meeste supermarkten rond de $9,99.
Kalebas is een verzamelnaam voor diverse vruchtsoorten van de geslachten Cucurbita. Datzelfde geldt voor de pompoen. Pompoenen zijn in het algemeen, in elk geval in het Nederlands, eetbare soorten, terwijl kalebassen geschikt zijn voor het maken van gebruiksvoorwerpen.
Dat kan heel makkelijk: zet gewoon een waxinelichtje in het midden van de pompoen, en klaar is kees. Mocht je niet zo van waxinelichtjes houden, kan kan je er ook kleine neplichtjes of kerstlampjes in doen.
Als je een pompoen al hebt aangesneden, is het ook mogelijk om het restant te bewaren. Dek het restant af met folie en leg deze in de koelkast. Je kunt de pompoen dan nog maximaal één week bewaren.
Bewaar je gesneden pompoen donker, droog en koel
Plaats hem overdag onder een afdakje uit de zon, in je schuur of op een koele, droge en donkere plek binnenshuis. 's Avonds kun hem dan gewoon weer met een lampje erin buiten zetten. Zo kun je nog wat langer genieten van je mooie pompoen.
Er zijn Amerikaanse onderzoekers die vinden dat je voedingsmiddelen gewoon nog kunt eten als het is beschimmeld. Je snijdt de schimmel dan natuurlijk wel even weg. Een pompoen of wortel met een stukje schimmel gebruiken wij dus nog gewoon.
Pompoenen die niet bevrucht zijn worden rot of verschrompelen. Dit kan verscheidene oorzaken hebben; te koud, te warm, slecht stuifmeel...
Ongesneden pompoen kan op een koele plaats enkele maanden worden bewaard. Na het snijden is een pompoen in de koelkast maximaal een week houdbaar. Zorg dat hij verpakt is in aluminium- of vershoudfolie. Je kunt pompoen ook invriezen.
Als je ziet dat de stengel van de pompoen kurkachtig is geworden, kun je de pompoen oogsten door met een snoeischaar de pompoen van de plant te knippen. Zorg ervoor dat tenminste een steeltje van 5 centimeter aan de pompoen blijft zitten. Knip je het steeltje korter af, dan neemt de bewaarbaarheid van de pompoen af.
De flespompoen herken je aan de lange flesvormige nek. Deze pompoen heeft een vlezige pulp en een zoete nootachtige smaak. Doordat de schil erg zacht is hoef je de pompoen niet te schillen voor het bereiden. De flespompoen is ideaal om te roosteren voor in een salade.
Je kunt een rijpe pompoen herkennen aan de steel: deze is niet meer groen, maar dor en verkurkt. Zorg voor een pompoen met steel. Pompoenen zonder steel rotten sneller. Heb je eenmaal een pompoen gekocht (of geoogst), bewaar de pompoen dan op een luchtige plek, bij een temperatuur tussen de 8-18 graden.
Volgens sommige mensen kun je pompoen rauw eten, maar dat is toch een variatie die we je moeten afraden. Rauwe groente is echt niet per se altijd gezonder, en rauwe pompoenen strekken qua smaak (veel minder intens) en vooral qua textuur (zeer vezelig en hard) duidelijk minder tot aanbeveling dan het gegaarde product.