Hondsdolheid komt in de meeste West-Europese landen niet meer voor. Toch is er, zoals nu in Spanje, incidentele besmetting vanuit andere landen mogelijk. Hondsdolheid is levensbedreigend als een mens ermee wordt besmet.
Honden, katten en fretten moeten ter identificatie een chip hebben. Alle honden, katten en fretten moeten minstens 21 dagen vòòr vertrek ingeënt zijn tegen rabiës (hondsdolheid). De dierenarts moet dit aantekenen in het paspoort. Een rabiësvaccinatie is geldig voor 1 tot 3 jaar, afhankelijk van het gebruikte vaccin.
Hondsdolheid, ook wel rabiës genoemd, is een dodelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Hondsdolheid kan via een beet, krab of lik van een geïnfecteerd dier overgedragen worden op mensen. Infectie leidt tot zenuwverschijnselen.
Buitenland. Het risico voor reizigers (toeristen en expats) op een beet door een dier bedraagt in het algemeen gemiddeld 0,4% per maand bij verblijf in een land waar het rabiësvirus endemische is [Gautret 2012]. Via de website van de WAHIS is informatie beschikbaar over het vóórkomen van rabiës in een land.
Rabiës begint met griepachtige verschijnselen zoals koorts. Vervolgens kunnen er spierkrampen, stuipen en/of verlammingsverschijnselen optreden. Uiteindelijk treden er slik- en ademhalingsproblemen en soms watervrees op. Rabiës is een zeer ernstige ziekte die vrijwel altijd tot de dood leidt.
Zijn er hondenrassen verboden in Spanje? In Spanje gelden strenge regels voor het hebben van bepaalde hondenrassen. Dit geldt vor de Pitbull Terriër, Staffordshire Bull Terriër, American Staffordshire Terriër, Rottweiler, Dogo Argentino, Fila Brasileiro, Tosa Inu en de Akita Inu.
Playa La Rubina in Empuriabrava, Girona (het allereerste hondenstrand van Spanje) Playa de La Platera in L'Estartit, Girona En Sant Feliu de Guíxols, Girona (deel van het strand is toegestaan voor honden) Playa Riuman in Deltebre (deel van het strand is toegestaan voor honden)
Aan boord van onze vluchten mag je je hond of kat meenemen. Uiteraard willen we het beste voor je trouwe viervoeter tijdens de vlucht. Daarom moet altijd iemand met het dier meereizen en mag je huisdier alleen mee aan boord als hij ouder is dan 3 maanden en 21 dagen.
Met sommige honden vlieg je liever helemaal niet. Honden met een korte snuit bijvoorbeeld, zoals mopshonden, boxers en bulldogs, kunnen in een vliegtuig door stress in ademnood komen. Om deze reden staan veel vliegmaatschappijen dit soort rassen sowieso niet toe op hun vluchten.
Veel honden hebben de neiging om alles wat zoemend voorbij vliegt na te jagen. Het najagen van een mug of een vlieg kan niet zoveel kwaad, maar als het een bij of een wesp betreft wordt het een ander verhaal. Als een bij of wesp uw hond in zijn snoet of zijn poot steekt, dan is dat inprincipe niet gevaarlijk.
Spanje is helaas geen bijzonder diervriendelijk land. Over het algemeen zijn grote honden niet toegestaan in toeristenresorts. Dieren zijn verboden in veel restaurants, net als in hotels, waar kleine honden vaak in de kamer worden toegelaten voor een extra vergoeding, maar nooit in het restaurant of het zwembad.
Via de website dierenpensionwijzer.nl is in een oogopslag te zien welke pensions in een bepaalde periode nog huisdieren kunnen opnemen.
Tussen IJmuiden en Bloemendaal aan Zee
Honden mogen het hele jaar los op het hondenstrand ten zuiden van strandpaal 57.5, in de duinen en rond het Kennemermeer. Lees er hier meer over. Lees ook ons artikel: met de hond naar Bloemendaal aan Zee voor meer informatie over dit strand.
In Spanje hoef je zeker niet bang te zijn dat je wordt aangevallen door een leeuw, olifant of beer (al kan dat wel in de Pyreneeën en Picos de Europa, de beer dan) maar je moet wel oppassen voor muggen, kakkerlakken, slangen, haaien, wespen en kwallen om er maar een paar te noemen.
Uw huisdier moet onder de stoel voor u reizen, dus zorg ervoor dat uw viervoeter in een gesloten reistas of kennel van maximaal 46 x 28 x 24 cm past. De reistas of kennel mag samen met uw huisdier maximaal 8 kg wegen.
Hoe vind ik een hondenoppas? Een huiselijke hondenoppas of hondenopvang zoek je gemakkelijk en vrijblijvend bij Huisdierenoppas.nl. Je zoekt op postcode zodat een hondenoppas altijd in de buurt woont. Met de uitgebreide zoekfilters vindt je de perfecte hondenoppas of hondenopvang voor jouw honden.
Particuliere hondenuitlaters zijn mensen bij jou in de buurt die graag met jouw hond wandelen, op het moment dat je daar zelf even geen tijd voor hebt. Het voordeel van een particuliere hondenuitlaatservice is dat jouw hond alleen of in een kleine groep wordt uitgelaten.
Zeg maar 1 hond op elke vijf inwoners. Tsjechië is nummer twee, met 0,201 hond per hoofd van de bevolking. Portugal (0,199), Polen (0,198) en Spanje (0,135) completeren de top 5. In absolute aantallen, maar bedenk daarbij de grote van het landoppervlak, is Rusland de koploper met 16,4 miljoen honden.
Het is verboden om in Duitsland met bepaalde hondenrassen (Pitbull-Terrier, American Staffordshire Terrier, Staffordshire Bullterrier en Bullterrier) langer dan vier weken te verblijven. Bovendien heeft men hiervoor speciale papieren nodig. Deze webpagina geeft meer uitleg over die welbepaalde hondenrassen.
Om een paspoort aan te vragen en te registreren heeft de dierenarts vanaf 1 november 2021 het UBN nodig van de eerste eigenaar. De dierenarts registreert het paspoortnummer in een van de daarvoor aangewezen portalen.
Grote honden en katten moeten tijdens de reis in het bagageruim verblijven. Dit speciaal verwarmde deel is voorzien van drukbeheersing, wat vaak prettiger aanvoelt voor je hond of kat. Een airline neemt meestal niet meer dan 2 of 3 dieren per vlucht mee in het ruim.