Tijdens de bezettingsjaren zijn er Nederlanders die vrijwillig met de Duitsers meewerken: collaborateurs. Collaborateurs steunen en helpen de nazi's en keren zich daarmee tegen de Nederlandse overheid in ballingschap. Zij worden daarom in de volksmond 'landverraders' genoemd.
collaborateur: (sedert Tweede Wereldoorlog) iemand die samenwerkte met de vijand; verrader. Tevoren had het de neutrale betekenis van 'medewerker'. De Vlaamse term was collabo, een afkorting overgenomen van de Fransen (de schrijver Céline gebruikte het wel eens).
Collaboratie is samenwerking met de vijand. Het begrip is afgeleid van het Franse werkwoord collaborer dat samenwerken betekent. De specifieke negatieve betekenis kreeg het woord tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen Frankrijk was bezet door Duitse troepen.
Ongeveer 100.000 Belgen collaboreren in alle domeinen van de samenleving.
Ze saboteren verbindingen en telefoonlijnen, blazen gebouwen en spoorwegen op, maken gebieden onbruikbaar door ze onder water te laten lopen en spioneren. Soms is...
In 1939 breekt de Tweede Wereldoorlog uit met de Duitse inval in Polen. Op 10 mei 1940 vallen Duitse troepen Nederland binnen. Binnen 5 dagen is de strijd afgelopen. De Nederlandse regering gaat in ballingschap en vestigt zich in Londen.
Weerstand van links en de kerken. Na een moeizame start – de partij telde in mei 1932 nog slechts iets meer dan 100 leden – was het ledental van de NSB begin 1935 opgelopen tot rond de 33.000. Voor de oorlog zou het ledenaantal blijven steken op 55.000 in 1936, wat echter begin 1940 al was teruggelopen tot 30.000.
Tijdens de bezettingsjaren zijn er Nederlanders die vrijwillig met de Duitsers meewerken: collaborateurs. Collaborateurs steunen en helpen de nazi's en keren zich daarmee tegen de Nederlandse overheid in ballingschap. Zij worden daarom in de volksmond 'landverraders' genoemd.
Er zijn verschillende vormen te noemen van medewerking of 'collaboratie' met de Duitse bezetter. Sommige collaborateurs steunen de Duitsers omdat zij zich identificeerden met het nationaalsocialistische gedachtegoed. Anderen helpen de bezetter om er persoonlijk of financieel beter van te worden.
De belangrijkste taken van deze Militärverwaltung waren de rust en de orde herstellen en handhaven, en de Belgische infrastructuur en mankracht exploiteren voor de Duitse oorlogsvoering. Voor het effectieve bestuur bleven de Duitsers een beroep doen op de bestaande Belgische structuren.
De NSB (Nationaal-Socialistische Beweging) is een Nederlandse fascistische politieke partij, die is opgericht in 1931. In Nederland is net als in andere landen veel werkloosheid en armoede. De aanhangers van de NSB hopen op een betere toekomst met één sterke partij en één leider.
Het was de eerste grootschalige verzetsactie tegen de Duitse bezetter in Nederland. De staking was het enige massale en openlijke protest tegen de Jodenvervolging in bezet Europa. Aanleiding van de staking waren de eerste razzia's in Amsterdam waarbij honderden Joodse mannen opgepakt werden.
Propaganda is een vorm van communicatie waarbij door de belanghebbende partij wordt getracht aanhangers voor haar gedachtegoed te winnen. Door het bewust verspreiden van eenzijdige en/of verzonnen informatie wordt geprobeerd de publieke opinie te bespelen.
de epuratie zelfst. naamw. (v.) Verbuigingen: epuratiesVerbuigingen: epuratietje zuivering, de bestraffing van collaborateurs uit de Tweede Wereldoorlog Voorbeeld: `Er vonden laatst enkele epuraties plaats.
Tussen de 4.000 en 6.000 Nederlanders komen om het leven in Duitse dienst. Na een enorm snelle opmars in de Sovjet Unie, komt het Duitse leger in de problemen.
Veel NSB'ers vluchtten aan het einde van de oorlog naar Duitsland, of waren in Duitse krijgsdienst. Zij werden opgepakt, vastgezet en berecht. Als zestienjarige werd Dick Woudenberg soldaat tijdens de laatste dagen van de oorlog.
Zo is de pers niet meer vrij en worden dagelijkse levensbehoeften steeds schaarser. Ook voert de bezetter allerlei beperkende maatregelen in zoals het persoonsbewijs, de verduistering gedurende de nacht en avond en de avondklok. De bezetting wordt voor de Nederlandse bevolking steeds duidelijker merkbaar.
Direct na Hitlers machtsovername begonnen de nazi's met de Gleichschaltung (gelijkschakeling) van de Duitse samenleving. Dit hield in dat elke vorm van politieke oppositie onmogelijk werd. De Duitse bevolking moest volgens Hitler en de zijnen heropgevoed worden in de geest van de nationaal-socialistische ideologie.
De term 'accommodatie' wijst op aanpassing onder de bezetting en de complexe gedragingen van de meerderheid van de bevolking in de grote grijze zone naast collaboratie en verzet.
De grootvader van Bettina Drion was tijdens de oorlog actief als NSB'er. Toen ze daar achterkwam was dat een enorme schok, tot die tijd wist ze alleen dat hij tijdens de oorlog gestorven was. Het bleek dat hij ter dood was veroordeeld als landverrader. "Het was enorm schrikken toen ik hoorde wat er gebeurd was."
De 'gewone' Duitser keek tot ver in de jaren zeventig naar het Derde Rijk vanuit het perspectief van het eigen slachtofferschap. Het was niet zo dat Duitsers beschaamd zwegen over de oorlog. Integendeel, ze vertelden er veel en graag over, maar het verhaal dat ze vertelden ging uitsluitend over hun eígen leed.
'Die was fout in de oorlog'! Het is een uitspraak die lange tijd gebruikt werd voor mensen die in de Tweede Wereldoorlog samen werkten met de Duitsers en betrokken waren bij de NSB. Anton Mussert volgde in Nederland het voorbeeld van de nazi's.