Veganisten gebruiken niets waar dierlijke producten of bijproducten voor zijn gebruikt. Ze eten geen vlees, vis of zuivel, maar dragen ook geen wol, zijde of leer. Deze materialen vervangen zij door stoffen waarbij geen dieren aan te pas zijn gekomen.
Dit imitatieleer bestaat uit een laag stof met microvezels of polyester. Daar bovenop zit een synthetische laag, zoals polyurethaan, een stof die wordt gewonnen uit aardolie. Daarbij komen niet alleen veel microplastics vrij, maar ook CO2-uitstoot en methaan, omdat plastic wordt gemaakt uit fossiele brandstoffen.
De samenstelling van een dergelijk vegan leer is van nature nog niet zo sterk als dierlijk leer. Daarom mixen merken dit natuurlijke materiaal vaak met een plastic om het steviger te maken. Of er moet een extra laagje, een coating, overheen, die op dit moment nog niet geheel milieuvriendelijk gemaakt kan worden.
Ieder jaar worden er wereldwijd meer dan 1 miljard dieren op wrede wijze gedood voor de leerhandel, van koeien en kalfjes tot paarden, lammetjes, geiten, varkens – en zelfs honden en katten. Wanneer u leer draagt, is er geen gemakkelijk manier om te achterhalen wiens huid u draagt.
Vaak worden leerproducten vervangen door een alternatief van polyester. De laatste jaren wordt dit materiaal steeds vaker geframed als vegan leer. Dit klopt in definitie, want er worden geen dierenhuiden gebruikt.
Pas als er 100% plantaardig op de verpakking staat, is het product vrij van dierlijke stoffen. Maar ook dan kan het plantaardige eindproduct op een niet veganistische manier geproduceerd zijn.
Vegan Dr. Martens zijn gemaakt van synthetisch polyurethaan (pu) en polyvinylchloride (pvc). Heel herkenbaar is ook de Goodyear-zoolrand en het vakmanschap waarmee bovenwerk en zool aan elkaar zijn warmtegelast en aan elkaar zijn genaaid en niet gelijmd, zoals veel andere schoenen.
Bij het maken van leer worden namelijk veel giftige chemicaliën gebruikt. Het Blacksmith Institute, een stichting die probeert milieuvervuiling in ontwikkelingslanden te verminderen, heeft de leerindustrie zelfs toegevoegd op de lijst van de 10 giftigste industrieën ter wereld.
Leer of leder is een materiaal gemaakt van dierenhuid van bijvoorbeeld koeien, paarden of varkens. Luxueuzere leersoorten zijn afkomstig van bijvoorbeeld een hert, een lam, een ree of een kalf. Ook de huid van krokodillen en slangen wordt tot leer verwerkt, evenals sommige kraakbeenvissen (haaien en roggen).
Veel mensen denken dat leer een afvalproduct is van de slacht. Helaas is dit niet zo. De leerindustrie is een op zichzelf staande industrie waar heel veel geld in omgaat. Er worden per jaar rond de 1 miljard dieren gedood, alleen voor het leer.
Chroom wordt gebruikt voor het looien van leer. Het gaat hier om Chroom III, een onschadelijke, zelfs voor het lichaam benodigde chroomsoort. Daarnaast bestaat Chroom VI of zeswaardig chroom. Dit is zeer giftig, zelfs al in kleine hoeveelheden.
-Een vegan leer product houdt in dat het niet gemaakt is van dieren of van dierlijke producten.
Bij de productie van vegan leer wordt gebruik gemaakt van met name synthetische materialen als polyurethaan (pu) en polyvinylchloride (pvc). Pu is daarbij minder schadelijk dan pvc. Deze synthetische materialen hebben echter wel een belangrijk nadeel: ze bevatten plastic en zijn daarom niet afbreekbaar.
Kunstleer mag dan wel 'diervriendelijk' genoemd worden, milieuvriendelijk is het niet. Imitatieleer heeft de afgelopen jaren een transformatie ondergaan. Het wordt niet langer gezien als nep, maar is een hip soort "veganistisch leer".
Plantaardig looien is een methode om de huid in een pure en natuurlijke manier te verwerken zonder gebruik van schadelijke chemicaliën. De werkwijze wordt gebruikt om de dierenhuid te stabiliseren en het resulterende leer te kunnen verwerken.
Kunstleer (ook: kunstleder, imitatieleer, skai) is een imitatie van leer dat bestaat uit een kunststof die aangebracht is op een drager van textiel. In de kunststof wordt een tekening en structuur gedrukt die lijkt op de structuur van een soort leer.
Leer is een goede investering
Maar leer is echt niet duur. Het is waar dat lederen producten meer kosten dan producten die zijn gemaakt van synthetisch leer of andere stoffen, maar ze gaan zo veel langer mee dat je veel meer waarde voor je geld krijgt.
Nekplooien, insectenbeten en levenstekens mogen, tot op zekere hoogte, zichtbaar zijn. Juist omdat dit leer zo exclusief en natuurlijk is, betaal je een hogere prijs. Maar als je dat afzet tegen de luxueuze uitstraling en de duurzaamheid van leer, kan daar geen stof tegen op.
Leer wordt niet gemaakt, maar is gegroeid. Het is een natuurproduct en wordt middels diverse methoden bewerkt tot een gewenst eindproduct.
Niet alleen is niet te achterhalen uit welk land het leer van een paar schoenen of een leren tas komt, het is ook niet te achterhalen van welk dier het komt. Hoewel het meeste leer nog steeds van koeien komt, worden de huiden van schapen, geiten, maar ook honden en katten, gebruikt voor de productie van leer.
Leer is een restproduct, benadrukken zowel dr. Senior als professor Garwood. Volgens de FAO komt 99 procent van al het leer van huiden van vee, schapen, varkens en geiten.
Je kan zelf stukjes notitie boekjes maken en het leer als kaft gebruiken. Met diverse technieken kun je het er ook nog oud uit laten zien. Je kan natuurlijk ook een bestaand boekje kaften/beplakken met het leer.
Het is soms lastig om vegan drop te vinden. Gelukkig is de suikervrije drop van Venco 100% diervrij en net zo lekker als ander drop.
Of je nu urenlang op een festival danst of een flinke wandeling in de regen maakt: je Dr. Martens kunnen wel tegen een stootje. Het is algemeen bekend dat Dr. Martens jarenlang meegaan en eigenlijk onverwoestbaar zijn, maar natuurlijk vragen je schoenen wel om wat verzorging om ze zo lang mogelijk mooi te houden.
Martens zijn gemaakt van glad leer, zoals de Dr. Martens Pascal. Om Dr. Martens in glad leer te verzorgen kan je het beste een schoencrème in de kleur van je schoen of een kleurloze leerlotion gebruiken.