Als je op zoek bent naar een snelle en sterke bevestiging in een gipsplaat, dan kies je voor de gipsplaatplug. Deze plug boort zichzelf in de plaat en zekert automatisch, ook met isolatie achter de plaat. Zo hang je lichte tot middelzware voorwerpen - denk aan een gordijnrail, kapstok of een TV - in een handomdraai op.
De juiste maat plug is afhankelijk van de dikte van de schroef. Voor schroeven van 2,5 – 3,5 mm gebruikt u een plug van 6 mm, voor schroeven van 4,5 – 6 mm. een plug van 8 mm. De maat van de boor die u gebruikt, is hetzelfde als de maat plug: dus heeft u een plug van 6 mm doorsnee dan gebruikt u een 6 mm boor.
Gebruik schroefpluggen voor gipskartonplaten. Hiermee kunnen belastingen tot ongeveer 20 kg tegen de wand worden bevestigd. Middelzware voorwerpen tussen de 20 en 30 kg kunt u met metalen wandpluggen (paraplupluggen) voor gipsplaten bevestigen. Deze pluggen gaan open als er een schroef wordt ingedraaid.
Om een schroef of bout in een muur of wand te bevestigen heb je een plug nodig. Er zijn pluggen verkrijgbaar voor diverse muursoorten en het type muur bepaalt welke plug je nodig hebt. Heb je een plug nodig voor een holle wand zoals een plafond of een massieve muur van steen of beton.
Een tuimelplug is een verende, metalen plug die je gebruikt voor holle wanden en plafonds. Deze plug is ideaal om grote wanddiktes mee te overbruggen. De varianten met moer of schroefhaak zijn handig voor de montage van lampen en rails. Tuimelplug boren: vouw het scharende metalen uiteinde van de tuimelplug dubbel.
Voor het bevestigen van de gipsplaten op het regelwerk van een plafond zijn per plaat gemiddeld 20 tot 30 gipsplaatschroeven nodig. De afstand van de schroeven onderling bedraagt 25 – 30 centimeter.
Pluggen voor gipsplaat
Voor muren of plafonds van gipsplaten adviseren wij gipsplaatpluggen te gebruiken. Deze soort pluggen is spreciaal geschikt voor gipsplaten en niet voor gipspblokken. Omdat gipsplaten dunner en zachter zijn dan gipsblokken zorgen gipsplaatpluggen in gipsplaten voor een stevigere bevestiging.
Bij gipsplaten heeft u holle wandpluggen nodig. Boren in gipsplaten kunt u het beste doen met een hout- boor. Voor een gipswand, zoals in veel nieuwe huur- woningen, kunt u het beste gewone pluggen gebruiken. Het gat kunt u met een normale steenboor (zonder kloppen) maken.
Maximaal te belasten tot 27 kg afhankelijk van het materiaal. Gebruik voor het boren van het gat een boor van Ø8mm. De plug is 100mm lang, en de schroef is 105mm en Ø5mm. Zeer geschikt voor het monteren van houten regelwerk.
Wanneer je gebruik maakt van slagpluggen op een stenen muur neem dan minimaal de dubbele lengte slagplug als de dikte van hetgeen je gaat bevestigen. Bevestig je dus een houten balk van 50mm aan een stenen muur, kies dan minimaal voor slagpluggen van 100mm lang.
1. Plafondpluggen. Dit zijn kunststof pluggen met een schroef die je kan gebruiken om voorwerpen aan een gyproc plafond te hangen. Een plafondplug of tuimelplug heeft 1 of 2 vleugels die zich spreiden als je de plug vastschroeft in het plafond.
Gebruik bij het monteren van gipsplaten altijd gipsplaatschroeven, deze zijn gefosfateerd dit zorgt ervoor dat ze na het stucen niet roesten. U kunt kiezen tussen een fijne draad en een grove draad op de schroef of zelfs op band.
Heco Multi-Monti Betonschroeven
Deze betonschroeven kun je rechtstreeks in beton te draaien, zonder pluggen. Boor een gat en draaien maar. De schroefankers hebben een hoge belastbaarheid en kunnen voor veel verschillende klussen gebruikt worden.
Het schroeven van een gipsplaat
Gipsplaten moeten minimum op 1cm van de rand worden vastgeschroefd. Duw de gipsplaat daarbij altijd goed tegen de onderstructuur. Gipsplaten moeten met een afstand van maximum 25cm tussen de schroeven (verspringend van de ene plaat op de andere) worden vastgeschroefd.
Schroeven doe je met gipsplaatschroeven met een lengte tussen de 25 en 35 mm. Dit zijn zwarte, roestvrije schroeven met een scherpe, harde punt. Het is gemakkelijk om een elektrische schroevendraaier te gebruiken.
Het gewicht van de gipsplaten varieert en we gaan in het kort in op het gewicht van gipsplaat 9,5 en 12,5 mm. Het gewicht van de 9,5 mm gipsplaten ronde kant (rk) per m2 is enigszins afhankelijk van de afmeting en merk, maar varieert van 6,6 kg/m2 tot ongeveer 9 kg/m2 voor de gipsplaten RK met de afmeting 480 x 60 cm.
Gipsplaten met een dikte van 12,5mm zijn het meest geschikt voor de afwerking van een plafond. Deze platen zorgen samen met de metalen onderstructuur voor een stevigere basis ten opzichte van platen die 9,5mm dik zijn.
Het regelwerk bestaat uit vurenhouten latten, welke bevestigd worden aan het plafond of muur. Op deze latten worden later de platen of schrootjes bevestigd. De meest gebruikte maat is 22 x 50 mm, welke zowel horizontaal als verticaal geplaatst worden.