Kies voor een eekhoorn die tam is of koop een eekhoorn tussen de 8 en 16 weken. Op deze leeftijd zijn eekhoorns nog tam te maken. Vanwege zijn lange pluimstaart en zijn ronde hoofd heeft de eekhoorn een hoog knuffelgehalte. Het zijn echter absoluut geen knuffeldieren.
Welke eekhoorns mag je houden? In België mag je enkel de oostelijke wangzakeekhoorn (Tamias striatus) houden. De zoogdieren die je in België als huisdier mag houden, zijn namelijk opgenomen in de positieve lijst. Enkel de oostelijke wangzakeekhoorn staat op deze lijst.
Hoewel eekhoorns erg tam kunnen worden zijn het geen echte knuffeldieren en in die zin ook niet zo geschikt voor kleine kinderen. Eekhoorns zijn vooral dieren om plezier aan te beleven door ze te observeren. Daarom en ook omdat het erg bewegelijke dieren zijn, zijn ze ook het best te huisvesten in een ruime volière.
Omdat eekhoorns scherpe, lange tanden hebben (tot 3 cm), zijn de beten meestal transdermaal, diep door de huid en soms tot op het bot (type III-verwonding). Jonge eekhoorns bijten niet als ze worden opgepakt.
Levensverwachting. Eekhoorns worden 3 tot 7 jaar in het wild, en tot tien jaar in gevangenschap.
Hun favoriet zijn toch de nootjes, eikels en dennenappels. Daarnaast lusten eekhoorns ook knoppen van planten, bladeren, bessen, paddenstoelen, rupsen en vogeleieren.
Probeer de eekhoorn niet te aaien of in de buurt te komen. Als hij bedreigd wordt, kan de eekhoorn aanvallen en bijten.
Zeker in de zomer kunnen die nesten vol vlooien zitten. Er bestaat zelfs een eekhoornvlo (één van de 2.000 vlooiensoorten). Ook de eekhoorns zijn dan vergeven van de vlooien. Als het hen echt te gortig wordt, laten ze hun nest in de steek en gaan ze op zoek naar een vlooienvrij nest.
De eekhoorn bouwt een bolvormig nest. Bij vrij hangende nesten wordt de buitenkant opgetrokken uit bebladerde takjes, en de binnenzijde zacht bekleed met afgestripte bast, mos en gras. In boomholtes en nestkasten is de zachte binnenlaag meestal voldoende, zeker als er maar weinig plaats is.
Er zijn allerlei knaagdieren die als huisdier gehouden kunnen worden. Het populairst zijn cavia's en hamsters. Maar ook (tamme) ratten, (tamme) muizen en gerbils worden vaak als huisdier gehouden. Een klein knaagdier is redelijk zelfstandig en heeft minder aandacht nodig dan een konijn of cavia.
Maak je tuin aantrekkelijk voor de eekhoorn door bomen en struiken te plaatsen. Daar kunnen ze zich in verstoppen, op onderzoek uit gaan en eten verbergen. Maar ook 'rommelige' hoekjes met bijvoorbeeld bladeren en takken geven de eekhoorn veiligheid. Met wat beschutting vinden ze vast een fijne route door je tuin.
Dit eekhoorn voer bestaat vooral uit ongezouten pinda's, zonnebloempitten, hazelnoten en aanvullende noten en granen. U kunt ervoor kiezen om het eekhoorn voer los in de tuin te gaan strooien, toch eindigt het voedsel dan niet altijd bij de eekhoorns zelf.
Zo'n kooi moet zeker 100 centimeter hoog zijn: degoes gaan graag staan en moeten bovendien lekker kunnen klauteren. Deze hoogte maakt het mogelijk om bijvoorbeeld twee extra verdiepingen in het verblijf te maken zodat de gewenste oppervlakte ontstaat.
De fret (Mustela putorius furo) is een langgerekt roofdiertje met een flexibel lijf en korte pootjes, dat tot de familie van de marterachtigen behoort. Het is de gedomesticeerde vorm van de bunzing. Bunzing en fret zijn onderling te kruisen, maar de kruisingen die dat oplevert, zijn ongeschikt als huisdier.
De eekhoorn zelf weet vaak niet wat goed of slecht voor hem is. Geef eekhoorns zeker nooit de volgende producten: chips, gezouten noten, brood, melk, koeken of etensrestjes. Vaak zit in die producten meer zout en suiker dan goed is voor eekhoorns.
In de winter zoeken ze deze voorraden weer op. Maar ze vergeten altijd wel wat verstopplekken. Deze zaden groeien dan in het voorjaar uit tot een nieuwe plant of boom. Zo draagt de eekhoorn bij aan het verspreiden van de zaadjes van verschillende soorten planten in het bos.
De eekhoorn is in de zomer vooral actief zon 2 uur na zonsopgang en 2 uur voor zonsondergang. Daartussen slaapt de eekhoorn vaak of is hij bezig zijn nest te verbouwen. Meestal is de eekhoorn een uur of 2 druk met het zoeken van voedsel. De eekhoorns nemen veel tijd om hun vacht te verzorgen.
Eekhoorns komen in Nederland en België vaak voor in een bosrijke en rustige omgeving. Het beste kun je een voederhuisje voor eekhoorns plaatsen op een locatie waar ze niet gestoord kunnen worden. De beste locatie is een rustige omgeving tegen een boom. Je kunt het beste een minimale hoogte van 3 meter aanhouden.
Een eekhoorn kan zonder moeite, met zijn sterke snijtanden, harde noten kraken of het schors van een boom schillen. Om de benodigde mineralen binnen te krijgen eten ze soms een beetje aarde.
Eekhoorns eten walnoten. Ze kunnen goed klimmen en halen de noten als het moet zelf uit de boom. Walnoten worden door de eekhoorn in de grond bewaard als wintervoorraad. De walnoten maken houden ze met hun voorpoten vast en maken ze met hun tanden open.
Eekhoorns in nesten
Eekhoorns houden geen winterslaap, maar blijven druk in de weer met het terugvinden van hun in de herfst aangelegde voedselvoorraden … én een geschikt winternest. Eekhoorns verblijven in de wintermaanden het liefst in een nest in een boom(holte) of spelonk.
De keutels van de eekhoorn zijn 4-6 mm dik en 5-8 mm lang. De keutels zijn kogelrond tot ovaal, zwartbruin tot zwart en vrij vast van samenstelling. De keutels zijn lastig te vinden, want eekhoorns laten ze willekeurig vanaf bomen vallen.
Vijanden. De vos, roofvogels en de boommarter zijn vijanden van de eekhoorn. Die zien hem als een lekker hapje, maar ook mensen zijn gevaarlijk voor eekhoorns. Eekhoorns kunnen snel oversteken.