Geen enkele ingreep is vrij van de kans van complicaties. Zo zijn er ook bij deze ingreep de risico's van een operatie, bijvoorbeeld een nabloeding, wondinfectie en vertraagd op gang komen van de getransplanteerde nier.
Complicaties van de operatie. Een niertransplantatie is een middelzware operatie en kan net zoals andere operaties gecompliceerd worden door een bloeding, trombose, wondinfectie of andere postoperatieve complicaties. Veel medicatie gebruiken.
Donatie bij leven
Ruim de helft van de transplantaties in Nederland is met een nier van een levende donor. Groot voordeel is dat de donornier dan gemiddeld langer mee gaat (20 tot 25 jaar), zeker als transplantatie plaatsvindt voordat dialyse is gestart.
U kunt alles doen wat u altijd deed, zoals sporten en reizen. U hoeft geen medicijnen te nemen of een dieet te volgen. Wel is het belangrijk dat u genoeg drinkt, gezond leeft en niet rookt. Ook is het beter om geen pijnstillers met ontstekingsremmer te slikken.
Een normale gezonde nier kan de urine verdunnen tot 60 en concentreren tot 1200 mosmol/kg H2O. Dat betekent dat voor de uitscheiding van de 600 mosmolen minimaal 500 ml water noodzakelijk is.
Voor donornieren van een levende donor is dat gemiddeld 85%. De resterende levensverwachting van een 20-jarige patiënt met nierfalen die preëmptief een niertransplantatie heeft gehad, is vergelijkbaar met die van een gezonde 40-jarige (nog ruim 40 jaar).
De totale opnameduur in het ziekenhuis is ongeveer zeven tot tien dagen. Dit is afhankelijk van uw conditie en hoe snel de getransplanteerde nier gaat functioneren.
Een dieet is voor mensen met 1 nier meestal niet nodig. De overgebleven nier groeit in de jaren na de operatie vaak nog wat. En neemt de functie van de verwijderde nier over. Het afvoeren van water en afvalstoffen gebeurt dan net zo goed als bij iemand met 2 nieren.
Met één gezonde nier is prima te leven. De overgebleven nier neemt het werk van de weggehaalde nier voor een deel over. De totale nierfunctie is uiteindelijk vaak ongeveer 70% van wat het was toen u nog twee nieren had. Dat is ruim voldoende en geeft geen klachten.
Van een griep herstel je vaak vanzelf. Ook een wondje geneest meestal. Maar je nieren kunnen zichzelf niet herstellen.
Een transplantatie is een grote ingreep. Het zal 4 - 6 maanden duren voordat u geheel bent hersteld. Belangrijk is dat u het de eerste tijd rustig aan doet om uw lichaam de kans te geven te herstellen. U zult merken dat u vaak toch nog moe bent en dat er dagen zijn waarop u niet zoveel kunt doen als u zou willen.
Bij een open niersparende operatie worden de spieren van de rug voor een deel doorgesneden om bij de nieren te komen. Dit geeft meestal pijn na de operatie. Je krijgt medicijnen om deze pijn te bestrijden. De herstelperiode na de operatie is vaak lang (6 weken of meer).
Na het stoppen van dialyse zal de patiënt in het algemeen snel komen te overlijden. De levensverwachting na het staken van de dialyse is gemiddeld 8 dagen, met variaties van 1-2 dagen tot 2-3 weken (Murtagh 2007 (1)). Naast de comorbiditeit spelen de rest-nierfunctie en diurese hierbij een belangrijke rol.
Hoe lang gaat een donornier mee? Na 5 jaar werkt gemiddeld 85 procent van de nieren van een levende donor nog goed.
U komt in aanmerking als: Uw nieren heel slecht functioneren (eindstadium nierfalen). U geen ernstige lichamelijke of psychische aandoeningen heeft die een transplantatie in de weg staan. U in staat bent om de voorgeschreven leefregels na de transplantatie op te volgen.
De werking van de nieren gaat steeds verder achteruit. Sommige mensen krijgen uiteindelijk nierfalen. De nieren werken dan minder dan 15%. Dan is dialyse of transplantatie nodig om in leven te blijven.
dranken zonder cafeine zoals zuivel (2 tot 4 glazen per dag, afhankelijk van leeftijd en geslacht) energiearme dranken om het ontstaan van overgewicht te voorkomen. dranken zonder oxalaat vanwege het risico op nierstenen. Drink dus geen sap, gemaakt van rabarber, bieten en spinazie.
Als uw nieren langzaam slechter worden, ontstaat uiteindelijk nierfalen. De nieren werken dan bijna niet meer. Uw arts noemt dat een eGFR-waarde die lager is dan 15 ml/ minuut. U kunt dan met palliatieve zorg te maken krijgen, maar dat hoeft niet.
Pijn bij dialysepatiënten, anders dan pijn bij het aanprikken van de AV fistel, is een onderschat probleem. Uit de schaarse literatuur blijkt dat 50% van de dialysepatiënten pijn heeft. Meer dan de helft van de aangegeven pijn is matig tot ernstig en vaak chronisch van aard (bestaat langer dan 3 maanden).
Zo heeft cafeïne een positief effect op je nieren, waardoor dagelijkse koffieconsumptie volgens nieuwe onderzoek gekoppeld kan worden aan een lager risico op een chronische nierziekte. Het consumeren van een beetje cafeïne kan het risico op overlijden voor nierziektepatiënten zelfs verlagen.
De nieren zijn belangrijke organen. Ze kunnen meten of het lichaam voldoende, te veel, of te weinig vocht heeft. Is er te veel vocht in het lichaam, dan maken ze veel urine en als er een tekort is, dan maken ze maar weinig urine aan. Veel drinken betekent dus ook veel plassen.
Omdat deze vrucht rijk is aan oxalaat en calcium, wordt het niet gemakkelijk afgebroken als je te veel van deze voedingsstoffen consumeert.