Wie schulden heeft is bij hyperinflatie snel van zijn schulden af, wie geld heeft, moet zorgen dat hij het geld in de goede goederen heeft gestopt. Het spreiden van uw geld is dan de aangewezen weg. Niet alles in goud of huizen, maar wel een deel.
Een oplossing om uit de hyperinflatie te komen is te zorgen voor een lager begrotingstekort. Dit kan gebeuren door belastingen te verhogen of de uitgaven te verlagen.
De enige manier om de inflatie af te stoppen is de rente verhogen. Dat gaan ze morgen ook doen, zegt Mujagic, "dat is het goede nieuws. Het slechte nieuws bestaat uit twee delen." Allereerst is de ECB laat, zegt Mujagic. Wereldwijd zijn andere centrale banken al maanden bezig met het verhogen van de rente.
Ook aan het begin van hyperinflatie, wanneer de rente omhoog schiet, dalen de met lange termijn schulden gekochte activa, omdat zulke leningen niet meer zijn te krijgen. Uiteindelijk kunnen huizen worden gekocht met contant geld en zullen de huizenprijzen alsnog stijgen.
Zoals je hebt gelezen, stijgen huizenprijzen en huurinkomsten vaak mee met de inflatie. Dit betekent dat het inkomen van een REIT in tijden van hoge inflatie kan stijgen. Door te beleggen in een REIT ETF, kun je profiteren van de voordelen van vastgoedbeleggingen.
De populairste hedge tegen inflatie zijn edelmetalen, zoals goud, zilver en platina. Beleggen in edelmetalen wordt door veel mensen gezien als een stabiele en veilige methode voor vermogensbescherming, al heb je natuurlijk altijd een risico dat de waarde van een edelmetaal daalt.
Goud of zilver kopen
Dit is niet afhankelijk van inflatie of koerswijzigingen van valuta en daarom een zekerdere keuze dan je geld op de bank te laten staan. Je kunt goud kopen of zilver kopen als je je vermogen op deze manier wilt veiligstellen.
Verwachting huizenprijzen 2030
Als we kijken naar een huizenprijzen grafiek die tot 2030 gaat, dan zien we nog steeds een grote vraag naar koopwoningen. Met name doorstromers en starters voeren de druk op waarbij de woningen tot 250.000 euro het meeste in trek zijn.
Zo publiceerde de Rabobank in september 2020 een prognose van 0,6 procent daling in 2021 en zelfs 2,6 procent daling in 2022. In juni 2021 voorspelden ze een stijging van 10,9 procent voor dit jaar en een verdere stijging van 4,6 procent in 2020.
De gemiddelde Nederlandse huizenprijzen stijgen tot 2025 minder snel dan vroeger: zo'n 2% per jaar. De verschillen tussen provincies en binnen provincies worden steeds groter. Drie grote steden, Amsterdam, Utrecht en Den Haag en de regio's daar omheen ontwikkelen zich het meest positief.
Het is nu afwachten of de kapitaalmarktrente opnieuw stabiliseert en daarmee de hypotheekrente. Daar lijkt vooralsnog geen sprake van, waardoor hypotheekrente de komende weken verder stijgt. De ECB streeft naar een inflatie van 2%, maar in veel Eurolanden stijgen de prijzen nog altijd met zo'n 10%.
De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogt de rente met 0,75 procentpunt. Dat is de hoogste rentestijging in ruim 20 jaar tijd en dat heeft nogal wat gevolgen voor ons. Bijvoorbeeld voor de rente die je op je spaarrekening krijgt en mogelijk ook voor de hypotheekrente die je betaalt.
Een inflatie van 12,0 procent in augustus 2022 betekent dat de prijzen van consumentenproducten 12,0 procent hoger zijn dan in augustus 2021 en niet dat de prijzen met 12,0 procent zijn gestegen ten opzichte van juli 2022.
Invloed inflatie op waarde spaargeld
Als de prijzen stijgen, betekent dit dat je geld minder waard wordt. Je kunt immers met dezelfde euro minder kopen. Dit heeft ook gevolgen voor je spaargeld. Als de inflatie hoger ligt dan de spaarrente die je ontvangt, wordt je spaargeld minder waard.
“Zwitserland heeft altijd minder last van inflaties, omdat ze een sterke eigen munt hebben en geen indexeringsmechanismes. Maar in deze specifieke crisis zijn het de stuwmeren en de opwekking via waterkracht die ervoor zorgen dat zij de prijsstijgingen minder voelen.”
Als de inflatie hoger dan 2% zou zijn, zou er kans zijn op geldontwaarding en een daling van de koopkracht. Bij een hoge inflatie wordt het spaargeld van mensen minder waard. Ook zullen zij minder kunnen kopen van hun inkomen. Om dit te voorkomen probeert de ECB ervoor te zorgen dat de inflatie niet hoger wordt dan 2%.
Kopen blijkt lastig, ook voor Korten. De kans op een huis is in veel gemeentes namelijk nihil voor alleenstaande starters met een modaal salaris (dat is rond de 38.000 euro) en zonder enorme spaarrekening of vermogende ouders, aldus Kassa. Korten verdient 42.000 euro bruto per jaar.
In 2023 stijgen de huizenprijzen beduidend minder hard. Economen houden rekening met een prijsstijging 2,5% tot 4,5%. Een daling van de huizenprijzen wordt vooralsnog niet verwacht, maar wordt ook niet uitgesloten. Als de rentes blijven stijgen, kan dit wel degelijk leiden tot een prijsdaling.
In 2021 lag het gemiddelde op ruim 13 bezichtigingen per te koop staand huis. Dat is aanzienlijk meer dan het jaar daarvoor, want in 2020 was het gemiddelde nog iets minder dan 10 bezichtigen. Dit was te verklaren door de gekte op de huizenmarkt.
Rabobank verwacht dat volgend jaar de huizenprijzen met gemiddeld 3% stijgen en 197.000 woningverkopen. Aan het einde van 2023 kan de gemiddelde huizenprijs licht dalen. ABN AMRO verwacht in 2023 een gemiddeld huizenprijsstijging van 2,5% en een gelijkblijvend aantal woningverkopen.
Veel mensen geven uiteindelijk toch de voorkeur aan het kopen van een eigen huis als dat financieel mogelijk is, want ondanks de crisis stijgen veel huren gewoon door. Door een slimme keuze te maken wat betreft de rentevaste periode, kun je bij een koopwoning juist je woonlasten relatief zeker maken.
De krapte houdt aan, wat betekent dat er nog steeds veel vraag en weinig aanbod is. De prijzen zullen daarom zeker nog even doorstijgen. Het aantal transacties gaat voor ook in 2022 weer dalen door het steeds minder wordende aanbod. Ook het percentage huizen dat van eigenaar gaat wisselen zal hierdoor lager uitvallen.
Als je op 1 januari 2022 niet meer dan €50.650,- aan spaargeld of beleggingen hebt, betaal je geen vermogensrendementsheffing. Voor fiscale partners ligt de belastingvrije grens bij €101.300,-. Het spaargeld en beleggingen die je belastingvrij mag hebben is groter dan voorgaande jaren.
Een bancaire volmacht kunt u gratis regelen bij uw eigen bank. Nadat u uw handtekening heeft gezet, is de volmacht direct geldig. Sommige banken kunnen ook bij u thuis komen om de volmacht te regelen. Naast de bancaire volmacht bestaat er ook een algemene volmacht voor het regelen van al uw financiële zaken.