Een prime-lens van 50 mm is een geschikte lens voor fotografie bij weinig licht, omdat de meeste prime-lenzen van 50 mm een maximaal diafragma hebben van ergens tussen f/1.8 en f/1.4. Als je te maken hebt met weinig licht kun je het beste de ISO verhogen om je camera gevoeliger te maken voor licht.
Omdat de omgeving ook van belang is gebruik je een lens met een grote scherptediepte, werk met een kleiner diafragma. Ik gebruik zelf heel vaak een 35mm, 50mm of 85mm om de hoeken zo realistisch mogelijk te weergeven.
Bedenk welke lens bij jouw gebruikssituatie past
Ga dan voor een telephoto lens van bijvoorbeeld 100-400mm. Fotografeer je vaak in donkere situaties? Kies dan een lens met een groot maximaal diafragma voor meer lichtinval, zoals f/1.2 of f/1.8. Voor portretfotografie gebruik je een lens van 35mm of 50mm.
Wil je een portret maken van een persoon dan zal de juiste lens ergens tussen 70 en 100mm zitten. Omdat dit gebied de minste kans op vervorming (distortion) biedt. Andere brandpunten geven vaak vervorming in het gezicht door het te breed of te uitgerekt weer te geven, afhankelijk van de lens die je op de camera hebt.
Dekt de populaire brandpuntsafstanden van 18-55 mm (kleinbeeldequivalent: 27-82,5 mm) met een maximaal diafragma van f/3.5–5.6. Dit objectief is perfect voor het maken van allerlei soorten foto's, van portretten tot landschapsfoto's. Het is ook ideaal voor het opnemen van HD-films.
De 35mm lens wordt vaak gezien als een meer veelzijdige lens en dit is ook te zien aan het aantal soorten fotografie waarvoor deze lens gebruikt wordt, denk aan trouwfotografie, sportfotografie, foodfotografie, reisfotografie, landschapsfotografie (hoewel dan 35 mm prime minder voor de hand ligt) en straatfotografie.
Een lens tussen de 50mm en de 200mm is perfect voor het maken van portretten omdat er dan bijna geen vertekening optreedt. Hoe groter de brandpuntsafstand, hoe verder je van het model af moet staan voor je compositie. Daarom is het soms handiger om een lens uit te kiezen waarbij je niet te ver weg hoeft te staan.
Een allround lens is een zoomlens voor alledaags gebruik. Doordat het een lens met een variabele brandpuntafstand is, kun je er vanalles mee vastleggen. Volledig uitgezoomd is het beeldkader groot genoeg om landschappen te fotograferen.
Het onderwerp dat je vastlegt, is bepalend voor welke lens geschikt is voor jou. Als je houdt van landschapsfotografie dan kies je voor een groothoeklens. Deze lenzen hebben een brandpuntsafstand van 10 tot 24mm. Om wilde dieren te fotograferen moet je vaak ver inzoomen, dit doe je met een telephotolens van 100-400mm.
Met macrolenzen vergroot je een onderwerp waardoor het soms levensgroot op de foto staat. Deze objectieven zijn voornamelijk geschikt voor close ups. Je kunt met dit type lens ook close ups van een model maken. Als je een oog scherp vastlegt, komen de wimpers onscherp op de afbeelding te staan.
Een sluitertijd van 1/250 sec zou snel genoeg moeten zijn om lopende mensen te bevriezen. Als je onderwerp sneller beweegt, is een sluitertijd van 1/500 sec geschikter. Voor snellere onderwerpen zoals auto's en vliegende vogels hebben sluitertijden van 1/2000 sec, 1/4000 sec of korter de voorkeur.
Als mooie foto's echt belangrijk zijn op jullie dag dan is een locatie met zowel schaduw als lichte plekken echt aan te raden. Zo kan een fotograaf zich uitleven door met verschillende lichtsituaties te spelen, een shoot- en trouwlocatie met veel daglicht is dan echt een zegen.
Zorg ervoor dat je apparatuur op orde is voor de huwelijksdag. Als amateurfotograaf zul je niet vaak over twee camera's beschikken, maar het is wel erg belangrijk dat je die op een dag als deze bij je hebt. In noodgevallen kun je een compactcamera gebruiken, maar leen bij voorkeur een camera van een bevriend fotograaf.
Met een 70-300mm lens is je beeld bij 70mm al aardig ingezoomd, maar met 300mm haal je het onderwerp pas echt dichtbij. Een gevaar van zo'n groot zoombereik is bewegingsonscherpte. De duurdere modellen beschikken over beeldstabilisatie die dit probleem ondervangen.
Tamron lenzen zijn er voor de verschillende camera merken (Canon, Nikon, Sony) te koop. Zo kan je bijvoorbeeld voor een Nikon camera een Tamron lens kopen met een Nikon bajonet zodat hij op jouw Nikon camera past.
Naast zoomlenzen heb je zogenaamde telelenzen. Telelenzen hebben een nóg groter bereik dan zoomlenzen, bijvoorbeeld 200 mm, 300 mm of zelfs meer. Het gebruik van een telelens wordt hierdoor een stuk specifieker. Je gebruikt telelenzen als je niet dichtbij je onderwerp kunt komen of al je afstand wilt bewaren.
Kosten: zachte lenzen zijn vaak goedkoper dan harde lenzen. Comfort: de meeste mensen vinden zachte lenzen comfortabeler. Gevoeligheid: heb je snel last van irritaties of ontstekingen dan zijn harde lenzen vaak beter. Baan/hobby's: zachte lenzen zijn geschikter als je veel sport.
BC staat voor BaseCurve of BasisCurve en betekent kromming of bolling van de contactlens. Dia staat voor Diameter en geeft de grootte van de contactlens weer. Beide waarden kunt u terugvinden op uw verpakking en/of de blister. Bij de meeste zachte contactlenzen is deze waarde een standaardwaarde.
Een 50mm lens wordt vaak genoemd als de ideale portretlens. Maar het biedt nog meer mogelijkheden dan het fotograferen van portretten (of kinderfotografie), zoals straatfotografie, reisfotografie, productfotografie, foodfotografie, dierenfotografie en meer.
Waarom een 85mm brandpunt? Een 85mm objectief staat over het algemeen bekend als een portret lens. De reden is simpel; de brandpuntafstand is lang genoeg om een portret te fotograferen waarbij er geen vertekening optreedt, en kort genoeg om niet te ver weg te hoeven staan.
Vaste brandpuntobjectieven zijn objectieven die niet in of uit kunnen zoomen. Omdat deze lenzen niet kunnen zoomen, zitter er minder bewegende onderdelen of overbodige glaselementen in. Daarom hebben deze lenzen minder te maken met beeldfouten of lichtverlies.
De Tamron 18-200 is een objectief dat groothoek- en tele-brandpuntsafstanden in 1 body verenigt. Dit maakt de lens een echte allrounder, waarbij zowel portretfotografie als landschapsfotografie in 1 body gecombineerd wordt. Doordat de lenselementen kunnen bewegen, is het mogelijk om in- en uit te zoomen.