Tegenwoordig leven er ongeveer 9550 soorten reptielen, waarvan 5634 hagedissen, 3378 slangen en 327 schildpadden.
Bekende reptielen zijn slangen, krokodillen, schildpadden en hagedissen. Van elke soort zijn weer veel ondersoorten. Zo zijn er bijvoorbeeld moerasschildpadden, zeeschildpadden en reuzenschildpadden. En onder hagedissen vallen bijvoorbeeld leguanen, varanen en kameleons.
In Nederland zijn er 7 inheemse soorten reptielen, daarnaast nog een aantal dwaalgasten (zeeschildpadden) en al dan niet voortplantende exoten. Verder zijn er 16 inheemse soorten amfibieën en nog een aantal exoten.
Amfibieën zijn ook koudbloedige dieren, maar in tegenstelling tot reptielen leven zij grotendeels in het water. Zij hebben daarom een dunne huid die veel klieren bevat. Deze klieren zijn nodig om de huid vochtig te houden. Daarnaast speelt de huid een belangrijke rol in de ademhaling.
Reptielen moeten ontstaan zijn rond 300 miljoen jaar geleden; de oudst bekende soort is Hylonomus uit het Carboon. In de loop van die tijd zijn er duizenden soorten gekomen en gegaan, waaronder de dinosauriërs.
De grootste uitzondering met knipperen zijn de slangen. Zij kunnen namelijk niet hun ogen sluiten.
Gifklieren. Onder de nog levende reptielen zijn er twee lijnen waarvan biologen van oudsher weten dat ze gifklieren hebben. Dat zijn de suborde Serpentes, de hoogontwikkelde slangen met zo'n 2500 tot 3000 soorten, en de twee leden van de hagedissenfamilie Helodermatidae, het gilamonster en de Mexicaanse korsthagedis.
Alle gewervelde dieren hebben rood bloed. Hetzelfde geldt voor zoogdieren, vogels, reptielen en vissen. Maar bij de ongewervelde dieren zijn er soorten die geen rood bloed hebben, zoals wormen en inktvissen. Dat komt doordat deze dieren andere eiwitten dan hemoglobine gebruiken voor het transporteren van zuurstof.
Schildpadden zijn reptielen, net als krokodillen en leguanen. Reptielen hebben een skelet en ademen door hun longen. Daarom moeten alle zwemmende reptielen altijd weer boven water komen om adem te halen. Schildpadden zijn de enige reptielen zonder tanden.
Afhankelijk van de diersoort en het geslacht, worden reptielen op een leeftijd van n tot twintig jaar geslachtsrijp. De levensverwachting van reptielen loopt erg uiteen. Veel dieren worden meer dan tien jaar oud. Sommige schildpadden kunnen zelfs meer dan 150 jaar oud worden!
Tot de amfibieën behoren de kikkers (Anura), de salamanders (Caudata) en de wormsalamanders (Gymnophiona). In totaal zijn er ruim 8200 beschreven soorten. Hiervan behoren er ongeveer 7300 tot de kikkers (inclusief padden), 760 tot de salamanders en 200 soorten tot de wormsalamanders.
De harten van reptielen, amfibieën en vissen zijn heel anders gebouwd. Ongewervelde dieren, zoals insecten, wormen, week- en holtedieren, hebben een heel eenvoudig of helemaal geen hart.
Voor zoogdieren bestaat al een lijst van dieren die wel en niet gehouden mogen worden. In de lijst van reptielen die niet meer gehouden zouden moeten worden, staan zeeschildpadden, lederschildpadden, alligators, kaaimannen, krokodillen, diverse soorten agamen en leguanen en diverse soorten slangen.
Hagedissen en salamanders lijken op elkaar, maar zijn niet hetzelfde. Hagedissen zijn reptielen en salamanders zijn amfibieën. Salamanders leven op het land en in het water, een hagedis alleen op het land.
Chimpansees staan met stip op nummer 1 in de lijst van de slimste dieren. Ze weten hun omgeving namelijk te manipuleren in hun eigen voordeel.
Hij heeft drie harten, acht poten, en hersenen die over het hele lichaam zijn verspreid. Hij is buitengewoon goed in verstoppertje spelen: kan moeiteloos zeeslangen, platvissen, koraalduivels, ...
Zoetwaterschildpadden en landschildpadden leggen gemiddeld acht tot vijftien eieren per keer. Zeeschildpadden kunnen wel 75 tot 100 eieren per keer leggen. Lees ook: Kunnen schildpadden zonder hun schild leven? Om de een à twee jaar komen de zeeschildpadvrouwtjes (wijfjes) naar het strand om eieren te leggen.
Wat is de sterkste en grootste reptiel? Het grootste en waarschijnlijk sterkste reptiel op de wereld is de Zeekrokodil. Deze reptielen met een lengte tot meer dan 7 meter en tot ruim 1.000 kilo en leeft in verschillende landen in Azië (zoals indonesië, China en India) en ook in Australië.
Zeekrokodil
Deze krokodil wordt gemiddeld zeven meter lang.
Inlandtaipan. De inlandtaipan is de giftigste slang ter wereld en leeft in het midden van Australië. Hij kan 20 jaar oud en 3 meter lang worden. Een beet van de inlandtaipan bevat genoeg gif om 100 mensen, 250.000 muizen of twee Afrikaanse olifanten te doden.
Het reukorgaan is het belangrijkste zintuig voor de slang. Hoewel slangen wel ademen door hun neusgaten, ruiken ze er niet mee. Slangen gebruiken namelijk hun tong om geurdeeltjes op te vangen! Als een slang z'n tong uitsteekt, blijven er geurdeeltjes aan plakken.
Komodovaraan. De grootste hagedis ter wereld ruikt ook met zijn tong. Komodovaranen eten vlees. Ze doden hun prooi door te bijten.
Net als alle andere reptielen is het voor slangen niet mogelijk om nieuwe dingen te leren. Dat komt omdat de cerebrale cortex zeer klein is bij reptielen, dit in tegenstelling tot vogels en zoogdieren. Dit deel van de hersenen controleert het leren en de gedachten.