Garnalen moeten ritselen, knetteren, dan weet je dat ze vers zijn en perfect gekookt. Verse garnalen herken je aan hun glanzende, gladde schaal. Die wordt steeds doffer en ruwer naarmate ze hun versheid verliezen. Verse garnalen ruiken ook naar de zee: fris en ziltig.
De smaak van de ze garnalen is licht zoetig, de structuur vlezig. Rauw zijn de garnalen donkergrijs, met de kenmerkende zwarte strepen. Na het verhitten krijgen de garnalen een oranjerode kleur.
Aldi Golden Seafood Hollandse garnalen
Vooral op versheid scoort Aldi het beste. Op deze garnalen troffen we de minste bacteriën aan. Het zou fijn zijn als er wat minder conserveermiddel gebruikt zou zijn.
Garnalen kun je in de vriezer twee tot drie maanden goud houden. In de koelkast, buiten de koelkast kun je zowel verse als ontdooide garnalen niet bewaren, blijven verse garnalen één tot twee dagen goed. Ontdooide garnalen moet je dezelfde dag gebruiken of eten.
Verse rauwe garnalen hebben een milde zoute geur, die lijkt op zeewater. Als je een vieze en ranzige geur bespeurt die lijkt op die van ammoniak, is je garnaal bedorven, omdat de geur afkomstig is van de microben die op de vis groeien.
Je kunt het best vaststellen of Garnalen niet meer goed zijn is door te zien of te ruiken. Als de Garnalen een sterke vieze geur verspreiden of er slecht uitzien moeten zij weggegooid worden.
Verpak de garnalen in luchtdichte diepvriesbakjes of -zakjes en plak er etiketten op met de datum en inhoud van de verpakking. Leg de garnalen vervolgens achter in de diepvries op -18 graden Celsius of lager. Als je ze wilt gebruiken dien je de garnalen rustig in de koelkast te ontdooien.
Garnalen bevatten net als vissen en andere schaal- en schelpdieren een hoge dosis vitamine B12, jodium, fosfor en seleen. Daarnaast bevatten garnalen de vitaminen B1, B2, B11, C en D en verschillende mineralen als natrium, calcium, ijzer, magnesium, koper en zink.
Diepvriesgarnalen worden over de hele wereld als delicatesse gegeten. In Europa worden de Black Tiger (zwarte tijgergarnaal) en Vannamei (witpootgarnaal) het meest verkocht. Daarnaast zijn de Argentijnse garnalen flink in opkomst. Black Tigers en Vannamei garnalen worden zowel wild gevangen als gekweekt.
Grijze garnalen zijn klein en doorschijnend en worden in de Noordzee gevangen. Na de vangst worden ze gekookt in zeewater, ze kleuren dan grijzig roze. Grijze garnalen hebben een meer uitgesproken smaak dan roze. Je kunt ze verwerken in koude en warme gerechten.
Waarom kleuren zeedieren zoals garnalen, kreeft en krab rood als je ze verhit? De rode kleur wordt veroorzaak door astaxanthine, een pigment dat van nature in kreeften en garnalen voorkomt.
Garnalen worden vaak als ingrediënt van een maaltijd gebruikt, of in een (garnalen)salade of garnalencocktail. Roze garnalen hebben een korte bereidingstijd vanwege hun kleine formaat en het feit dat ze vaak al zijn voorgekookt. Voeg ze dus als laatste toe aan de pan of wok.
Kun je garnalen over datum eten? Garnalen zijn na het verstrijken van de THT-datum niet meer voor consumptie geschikt. Garnalen kunnen 1 dag in de koelkast, op een temperatuur van 4 graden, bewaard worden. Garnalen kunnen tot 3 maanden in de vriezer bewaard worden.
Garnalen kan je ook ongepeld eten
Het is niet de gewoonte, maar het kan. Wij pellen onze garnalen voor we ze eten, maar een deel van de Franse markt eet garnalen soms met pantser en al – alleen ontdaan van de kop. Deze garnalen zijn aan boord gekookt in zeewater waaraan extra keukenzout is toegevoegd.
Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kan het darmkanaal ziekteverwekkers bevatten zoals Listeria of Vibrio, maar die worden gedood als je de garnalen kookt. Het kan de smaak beïnvloeden, maar ziek worden van een garnaal waarbij de darm niet is verwijderd, is zeer onwaarschijnlijk.
Garnalen zijn een lekkere, magere proteïnebron en ook nog eens heel eenvoudig klaar te maken. Beperk het echter wel tot maximaal twee keer per week. Door het zorgvuldig klaar te maken, en slechts in kleine hoeveelheden te eten, kan garnaal dus een prima onderdeel zijn van een gebalanceerde voeding.
Moten of Filet: 150-200 gram p.p. Verse Mosselen: 1 kg p.p. Gepelde Garnalen: 125-150 gram p.p.Garnalen voor een coctail: 75-100 gram p.p.
De cholesterol in garnalen is ongeveer 130 mg per 300 gram rauwe garnalen en dezelfde portie bevat ongeveer 2 gram vet. De hoeveelheid cholesterol in een vergelijkbare hoeveelheid normaal rundergehakt is ongeveer 110 mg, met ongeveer 20 gram vet.
Het beste antwoord. Garnalen 1 dag in de koelkast , en 3 maanden in de vriezer. Toegevoegd na 2 minuten: Verse vis bederft sneller dan vlees. Verse vis moet het liefst onder 4°C bewaard worden.
Ontdooi de garnalen onder stromend water om ze snel te ontdooien. Leg de garnalen in een vergiet en leg ze onder stromend water. Terwijl het water stroomt, beweeg je de garnalen rond om het water op te nemen. Op deze manier duurt het meestal 5 tot 10 minuten om de garnalen te ontdooien.
Als je veel gekookte of rauwe garnalen hebt ingeslagen, dan is garnalen invriezen de beste manier om ze voor langere tijd te conserveren. Wie weet wil je over een aantal maanden weer een heerlijk recept maken met de garnalen.
Je maakt ze niet schoon
Maak garnalen altijd schoon door de bovenkant van de rug een stukje in te snijden. Als je garnalen met schaal en al eet, doe je dit het beste met een schaar. Zo leg je het darmkanaal bloot en trek je het er zo uit. Klinkt vies, maar valt hartstikke mee.
Spoel de garnalen onder stromend water en dep hem droog met keukenpapier. Vocht aan de buitenkant van de garnaal zal ertoe leiden dat de garnaal ongelijk gaart. Spoel de garnalen snel even schoon met koud water en droog ze vervolgens af.
Gamba's kun je direct vanuit de vriezer bijvoorbeeld wokken, je hoeft hiervoor de gamba's niet te laten ontdooien. Wil je echter de gamba's eerst marineren dan kun je de bevroren gamba's in een marinade, in de koelkast langzaam laten ontdooien. Bereid de ontdooide gamba's wel zo snel mogelijk.