Wat is een coldpack? Een coldpack (ook wel coolpack of icepack genoemd) wordt gebruikt om te koelen. Het wordt vaak ingezet voor het ontzwellen van letsels aan ledematen, met name verstuikingen, verzwikkingen, ontwrichtingen en kneuzingen. Via het ontzwellen wordt ook de pijn verlicht.
Het koud kompres is eenvoudig te activeren: druk met de duim stevig op de stip op het middengedeelte, kneed het Instant koud kompres goed door en leg het kompres ca. 20 minuten op het pijnlijke lichaamsdeel. Niet direct op de huid leggen, maar wikkel de ice pack in een handdoek in.
Bij het gebruik van een ice pack vermindert de zwelling door een verhoogde bloedtoevoer.Daarnaast vermindert het de pijn bij een acute blessure. Een coolpack of ice pack wordt gebruikt tijdens koude therapie, ook wel cryotherapie genoemd, voor het koelen van de spieren.
Als het pack is gekoeld, kan het worden gebruikt bij verlichting van de pijn bij blessures en zwellingen. Voor het beste resultaat kunt u de Ice Pack het beste 10 tot 15 minuten op de pijnlijke plek leggen. Het is wel belangrijk dat u tussen het Ice Pack en de huid een handdoek legt.
IJs – koelen helpt tegen zwelling, pijn, ontsteking en spierfunctieherstel tijdens de eerste acute herstelfase, direct na de blessure. Compressie – naast koeling helpt compressie tegen zwelling en pijn. Dit kan met een verband of zwachtel, maar ook met een compressiebrace.
Wanneer koel je? Soms kun je na het ontstaan van een blessure niet direct koelen. Vaak is het dan op een later moment ook nog zinvol om te koelen. Daarbij kun je de eerste 24 tot 48 uur na het letsel het koelen blijven herhalen.
KOELEN: Koelen is vaak een goed idee om de ergste zwelling en pijn tegen te gaan. Start hier meteen mee na het trauma, doe dit dan voor 15-20 minuten. Herhaal dit de eerste 48 uur regelmatig.
Een zwelling kan ontstaan doordat weefsels geïrriteerd zijn (bijv. door belasting of een kwetsuur). Dit gaat vaak samen met de productie van warmte op die plek. Koelen kan de pijn en warmte verlichten en de reactie van het lichaam op de kwetsuur verminderen.
Om meteen met de deur in huis te vallen, is er één belangrijke regel die je moet onthouden. Bij acute blessures, zwellingen en ontstekingen moet je altijd koelen.
Koel de plek maximaal 20 minuten onder lauw, zacht stromend water of met ijs of een coldpack. Houd ijs of een coldpack niet rechtstreeks tegen de huid, maar wikkel het bijvoorbeeld in een schone theedoek. Hou op met koelen als de pijn erger wordt.
Is het kniegewricht pijnlijk door zwelling? Dan kan koelen prettig zijn. Je kunt dit doen door een theedoek op de knie te leggen en daarop een coldpack uit de vriezer. Maar ook een washandje gevuld met ijsklontjes is een prima optie.
Bij ontstoken en pijnlijke gewrichten helpt een ijskompres. En bij stijve, koude en pijnlijke gewrichten kan warmte uitkomst bieden. Als u gewrichten stijf, koel en pijnlijk aanvoelen, dan is warmte de beste methode om de klachten te verlichten.
Kou zorgt er namelijk voor dat de bloedvaten nauwer worden en de hoeveelheid vocht in de knie af zal nemen. Wanneer er een trauma heeft plaatsgevonden, is koelen vooral direct na het trauma en de eerste 24 tot 48 uur erna hulpvol. Doe dit drie keer per dag gedurende ongeveer 10 minuten.
Een instant coldpack werk zo: In de ene zak zit hier water, in de andere ammoniumnitraat, calciumammonium-nitraat of urea. Eens de waterzak gebroken wordt door erin te knijpen, zal het water de vaste stof oplossen in een endothermische reactie, die de hitte in het pak 'absorbeert'.
Een handwarmer (soms hotpack genoemd) is een plastic zakje dat onderkoeld natriumacetaat (CH3COONa) in water bevat. Door het metalen plaatje in de vloeistof te knikken wordt de latente warmte vrijgegeven. De faseovergang begint met het vormen van natriumacetaattrihydraat-kristallen (CH3COONa.
bij stijve of gescheurde spieren
Een warmtebron is dan ook aangewezen bij pijnlijke spieren, maar ook bij bijvoorbeeld een stijve nek of schouders. Goede hulpmiddelen om je stijve spieren te behandelen zijn onder meer een warmtezalf of warmtekussen.
Het is verstandig om een ontsteking met rust te laten. Uitwendige wondjes en ontstekingen kun je het beste goed schoonhouden en afdekken. Bij inwendige ontstekingen is het van belang goed te drinken en de weerstand op peil te houden. Bijkomende klachten zijn vaak goed te behandelen met zelfzorgmiddelen.
Koelen na een kneuzing is erg belangrijk! Wanneer je de plek koelt binnen 24 tot 48 uur na het ongeval, zal dit de bloedvaten doen vernauwen waarna de schade wordt beperkt. Ook worden de zenuwen in de huid verdoofd, wat zal leiden tot minder pijn en gevoeligheid.
Een acute ontsteking treedt meteen na de weefselbeschadiging op en duurt meestal niet langer dan enkele dagen. Van een chronische ontsteking is sprake als deze langer dan drie maanden aanhoudt.
Ijs leggen na een operatie heeft zijn nut tegen het optreden van zwelling. Het is belangrijk te weten dat ijs enkel helpt de eerste 24 uur. Het is beter om korte perioden te koelen met rustpauses tussenin. Een viertal koelende sessies van 20 minuten de dag van de ingreep is voldoende.
Verminder zwelling en pijn:
Laat het gekwetste lichaamsdeel rusten en leg er herhaaldelijk tijdens de eerste 72 uur ijs op (gebruik een cold pack of vul een plastic zak met gemalen ijs en wikkel deze in een vochtige handdoek om verbranding te voorkomen). Leg het ijs telkens maximum 20 minuten op de pijnlijke plek.
Het ontstaan en de aanwezigheid van zwelling is functioneel en dus zeer nuttig. En heeft een belangrijke functie in het herstel. In de zwelling die ontstaat zit het reparatieweefsel.
Koud en warm
Heb je al spierpijn, dan is het juist beter om de spieren warm te houden. Het bloed moet goed door de spieren stromen, en de spieren ontspannen door de warmte.
Koude als ontstekingsremmer...
Koude, of meer specifiek ijs, kan je gebruiken om acute pijn te verlichten die het gevolg is van een trauma (verstuiking, breuk), een chirurgische ingreep (bv. het plaatsen van een knieprothese) of een aandoening (bv. tenniselleboog, occipitale neuralgie).
Echter, een spierscheuring kan ook ontstaan wanneer u gewoon aan het wandelen bent. De blessure treedt vaak op bij de beenspieren, maar kan ook voorkomen bij de spieren van de arm, hand, schouder, buik of bil. Om een spierscheuring te voorkomen is het belangrijk om een goede warming-up en cooling-down uit te voeren.