In soja zitten isoflavonen, fyto-oestrogenen en andere antinutriënten. Deze stofjes zouden onder andere invloed hebben op (borst)kanker, een verstoorde hormoonhuishouding en borstgroei bij mannen. Een ander mogelijk probleem zou zijn dat soja genetisch gemodificeerd wordt en daarmee ook schadelijk is.
Hoeveel soja mag ik eten? Volgens het Voedingscentrum passen sojaproducten, zoals tofu, tempé en sojadrink in een gezond voedingspatroon. Het advies is om maximaal 2-3 porties sojaproducten per dag te eten of drinken.
Soja geeft gezondheidsvoordelen zoals een verbetering van je darmflora en het verlagen van het 'slechte' LDL cholesterol. Het lijkt erop dat de inname van soja een beschermend effect heeft op borstkanker, prostaatkanker, longkanker, darm- en maagkanker.
Volgens een onderzoek van de Consumentenbond lijkt sojamelk qua voedingswaarden het meest op koemelk. Het bevat evenveel eiwitten en energie als 'normale' melk. Alleen als er aan sojamelk calcium, vitamine B12 en vitamine D wordt toegevoegd, biedt het enigszins vergelijkbare vitaminen.
Hij bevat onverzadigde vetten en zit boordevol pectine, een soort voedingsvezel die de slechte cholesterol (LDL) verlaagt. Soja is ook rijk aan plantaardige eiwitten die de cardiovasculaire gezondheid verbeteren. En dat doen de aanwezige isoflavonen, lecithine, saponinen en vezels eveneens.
Helaas bevatten soja en andere peulvruchten ook een hoop anti-nutriënten, waaronder lectinen. Lectinen zijn complexe eiwitten die je darmwand kunnen 'irriteren' en zelfs verhoogd doorlaatbaar maken. Met andere woorden, je darmwand kan opengescheurd worden omdat zij aan een soort van schoenveters knabbelen.
Amandelmelk, rijk aan gezonde voedingsstoffen
Wat betreft voedingsstoffen wijkt amandelmelk af van koemelk en de meest klassieke melkvervanger sojamelk. Amandelmelk bevat minder calorieën en veel minder eiwitten. Het kleine percentage aan vet in de melkvervanger omvat gezond, onverzadigd vet.
Wie geen gewone melk wil drinken, kan het best kiezen voor een sojadrank. Kies er dan eentje met toegevoegde calcium en vitamine D, stelt de Consumentenbond. Melkvervangers bevatten namelijk vaak veel minder voedingsstoffen van zichzelf. Het is geen onderzoek betaald door de zuivelbranche.
Vergelijken we de voedingswaarde van sojamelk met die van dierlijke melk, dan valt op dat er weinig verschil zit tussen de twee. De gewone sojamelk van Alpro bevat zelfs minder suiker (2,4 gram), minder vet (1,8 gram) en meer eiwitten (3,8 gram) dan de gemiddelde dierlijke melk.
Uiteindelijk wint amandelmelk de strijd als het gaat om de gezondste plantaardige melkvariant. De amandelmelk is gemaakt van de noot amandel en heeft, niet onlogisch, een heel laag percentage koolhydraten en suikers.
De meeste sojaproducten van Alpro zijn arm aan verzadigde vetten, bevatten voldoende onverzadigde vetten, zijn een goede bron van hoogwaardige eiwitten, vitamine B2, B12 en D, en leveren calcium in dezelfde hoeveelheid en met een vergelijkbare biobeschikbaarheid als zuivel.
Van rauwe of onvoldoende verhitte peulvruchten kun je last krijgen van je darmen. De verschijnselen van een lectinevergiftiging zijn buikpijn, misselijkheid, koorts en lichte diarree. Deze klachten komen vaak binnen 3 uur. Meestal voel je je na 4 a 5 uur beter.
Melk kun je door sojadrink vervangen, mits er calcium en vitamine B12 aan toegevoegd is. Van alle zuivelvervangers is sojadrink wat betreft voedingswaarde de beste vervanger. Het lijkt op die van halfvolle melk wat betreft eiwit en energie. Calcium, vitamine B2 en B12 worden vaak toegevoegd en soms ook vitamine D.
Sojamelk is de plantaardige variant van koemelk. Het heeft een ietwat notige smaak die goed samengaat met koffie. Volgens kenners is het de meest neutrale smaak op de markt.
De smaak van soja is ietwat notig en gaat goed samen met koffie. Sojamelk is dan ook makkelijk op te schuimen dankzij de verhouding tussen eiwitten en vetten. Dit alternatief voor normale melk wordt gemaakt door gedroogde sojabonen in het water te dompelen en ze te vermalen met water.
Welke drank nou het meest gezond is, hangt deels af van jouw eigen dieetwensen. Zo bevat havermelk bijvoorbeeld meer koolhydraten dan koemelk.En is sojamelk rijker aan eiwitten. Beide dranken zijn verrijkt met voedingsstoffen die we ook in koemelk terugvinden, zoals bijvoorbeeld calcium en B12.
This is not m*lk. Het heeft de milde, zachte smaak waar je van houdt, is 100% plantaardig en gemaakt van … haver! We noemen het 'halfvol', omdat het 1,8% vet heeft, de helft van onze volwaardige 'volle' drink.
Breng de sojadrink aan de kook met eventueel een snuf zout en/of een zoetstof als honing of suiker en laat 10 minuten zachtjes koken. Roer regelmatig. Laat afkoelen. In de koelkast kun je sojadrink ongeveer 2 dagen bewaren.
Zowel volle, halfvolle als magere melk staan in de lichtgroene zone van de voedingsdriehoek en passen dus in een gezonde voeding. Halfvolle melk krijgt in het algemeen de voorkeur. Hiermee krijg je minder (verzadigd) vet en calorieën binnen maar nog altijd voldoende eiwitten, vitaminen en mineralen.
Deze week antwoord op de vraag: welke melk kan ik het beste drinken. Dat in melk veel voedingsstoffen bevat, weet iedereen wel. Het Voedingscentrum raadt aan om halfvolle of magere melk te drinken. Dit advies is gebaseerd op rapporten van de Gezondheidsraad.
Alpro Go On scoort Nutri-Score A. Score A is voor producten met de meest gezonde samenstelling en heeft een groene kleur.
Yoghurt en kwark
Yoghurt kun je vervangen door silken tofu of andere plantaardige variaties op basis van haver, soja of kokos. Soms staat er met heel kleine lettertjes 'plantaardige variatie op yoghurt' op de verpakking.
De sojamelk bevat de minste koolhydraten. Misschien, al sta je in de supermarkt voor het schap, ben je geneigd om te kiezen voor de sojamelk light, maar dan kies je voor minder vet, meer koolhydraten en minder eiwit. Drie keer ongunstig dus. Amandelmelk bevat vrijwel geen vet, maar wel veel koolhydraten.
Plantaardige 'melk' dus. Doordat er niets dierlijks in is te vinden, heeft het linea recta minder milieubelasting. Dat zit zo: minder energie-, water-, land- en grondstoffenverbruik. Soja- en havermelk krijgen de hoogste sustainable score, amandelmelk is milieubelastender.