Teveel water. Oorzaak: Als je jouw planten teveel water geeft, kan dit leiden tot bruine randen aan de bladeren. Zeker wanneer overtollig water niet weg kan lopen.
Maggiplant kan op een goede plek, dus in de zon en in licht-vochtige, voedzame grond, wel anderhalve meter hoog worden. Op een minder ideale plek blijft 'ie wat kleiner. Lavas groeit met stengels recht de lucht in waaraan dunne bladeren verschijnen.
Lavas heeft graag een plekje in de zon of de halfschaduw, met een humusrijke grond. Strooi in het voorjaar wat compost rond de voet van de plant.
Wat compost of langdurige organische mest zijn voldoende voor bemesting. Lavas heeft over het algemeen iets meer voedingsstoffen nodig dan veel andere kruiden. Het wordt ook aanbevolen om de bodem te mulchen waar de lavas moet groeien.
Een maggiplant snijden doe je met een scherp snoeimes. Snij een tak ongeveer 10 cm boven de grond af. Je zult zien dat de tak vanzelf weer uitloopt. Verwijder in de keuken de blaadjes van de stengel en snij de blaadjes fijn.
De plant is ook wel bekend onder de naam maggiplant, omdat de sterke geur ervan doet denken aan het maggi-aroma, Lavas is echter geen ingrediënt van het originele recept van Maggi. Lavas is een kruidachtige plant die afkomstig is uit Zuid-Europa.
Voorzaaien en zaaien in de volle grond
Bieslook gedijt zowel op een plek in de volle zon als in de schaduw en leent zich daarnaast ook heel goed om te kweken in bakken en potten op het balkon of terras. Na ongeveer twee weken ontkiemen de zaadjes en verschijnen de eerste sprietjes boven de grond.
Het blad en de stengels meekoken en je krijgt een lekkere aromatische smaak aan je eten. De blaadjes kun je ook gebruiken als smaakmaker in een salade. Lavas, zoals de maggiplant ook wel wordt genoemd, is een plant die je voor nog meer doeleinden kunt gebruiken. Zo heeft de maggiplant ook een geneeskrachtige werking.
1 plantje per potje (P9), af en toe water geven en vanaf eind april en begin mei naar buiten. Geef lavas een zonnig plekje en plant bij voorkeur op het einde van de kruidentuin – daar waar hij, gezien de hoogte van de plant, geen andere planten kan hinderen.
Je hebt vast weleens in een restaurant een gerecht gekregen met lavas of zoals het in de volksmond ook wordt genoemd: maggikruid. Dit aromatische plantje geeft een bijzondere smaak aan soepen, sauzen en salades, maar ook aan vlees.
Zorg altijd dat de grond vochtig is. Hoe vaak water geven is afhankelijk van hoeveel het regent en of de bieslook in de volle staat. Geef bieslook in de volle grond regelmatig water, zeker in droge perioden. Bieslook in potten mag ook niet uitdrogen.
Je kunt het ook invriezen. Knip het kruid fijn en vries het op een bord los in. Doe de ingevroren lavas in zakjes of bakjes. Zo kun je het maggikruid enkele maanden bewaren.
De meeste kruiden houden van een zonnige standplaats. Niet zo gek als je bedenkt dat veel kruiden afkomstig zijn uit warme zuiderse landen. Door de zon ontwikkelen de kruiden een sterke smaak en een vol aroma. Naast een zonnige plekje is ook een beschutte standplaats vaak favoriet.
Zaai de zaden 1 cm diep en dek ze goed af. Zorg ervoor dat de zaaigrond vochtig blijft gedurende de kiemtijd van ongeveer 3 weken. Dek de grond af met plasticfolie of glas zodat de grond vochtig blijft. Maggiplant heeft een zonnige plaats met wat schaduw nodig en goed waterdoorlatende grond.
Bemesting. Selder verlangt voldoende, doch geen overdreven organische bemesting. Bleekselder en vooral knolselder krijgen een zwaardere organische bemesting dan groene selder. Doe dit met goed verteerde stalmest of compost die je voor de winter of in het vroege voorjaar inwerkt.
Fijngesneden blaadjes geven smaak aan soepen, bouillon, stoofschotels en sauzen. Je mag lavas meekoken, de smaak gaat niet verloren. Lavasstengels kun je klaarmaken als selder. De wortel van de lavas bereid je als knolselder of kan je raspen om salades op smaak te brengen.
Veel zonlicht heeft dit kruid niet nodig. Met zijn grote bladeren kan Lavas steeds voldoende zon opvangen om te groeien. Je kan het dus perfect een plaatsje in de halfschaduw toewijzen. Lavas wordt heel groot dus is het ook belangrijk om even te kijken dat hij je andere planten niet in de schaduw zet.
De smaak van lavas is die van selderij. Van de lavas plant worden vooral de jonge blaadjes gegeten. Maar de hele plant is eetbaar.
Lavas als blad is zowel rauw als gekookt te gebruiken in:
· Lavas mag al vroeg in een gerecht worden toegevoegd. Als het wordt meegekookt geeft het veel meer smaak af.
Het kruid heeft namelijk een verlichtende werking op jouw metabolisme. Verder werkt lavas ook ontsmettend voor de urinewegen en geneest kruid ook blaasontstekingen. Ook kan je met lavas jouw huid zuiveren door een afkooksel van de blaadjes in jouw bad te gieten.
Lavas kan verlichtend werken bij reumatische pijnen. Het werkt vochtafdrijvend en daardoor kan het meehelpen om de bloeddruk te verlagen. Ook werkt het ontgiftend op de lever, zeker als je het combineert met paardenbloemblad in een thee. Lavas kan helpen tegen winderigheid.
Bieslook moet worden geplant op een plek met vruchtbare, leemachtige grond en een PH tussen 6 en 7. Als je geen van nature rijke grond hebt, verrijk je aarde dan met compost en mest.
Een bieslookplantje kun je in de vensterbank bewaren. Bewaar een bosje bieslook in vochtig keukenpapier maximaal 1-2 dagen in de koelkast.
De plant wordt geel en lijkt dood te gaan maar dat is een normale reactie. Staat de bieslook binnen dan wordt hij al gauw slap en geel door te weinig licht. Zet de plant nu in een grote pot met goede grond, knip hem af en zet hem buiten, of als je een tuin hebt, plant je hem in de grond, maar ook even afknippen.