Een ezelsbruggetje voor inschatting van de capaciteit van een cv-ketel is CW waarde X 3. Dus CW3 (keer drie) is 9 liter.
Daarbij is de grootte van de ketel belangrijk: hoe groter deze is, hoe meer liter water er in de cv installatie zit. Naast de hoeveelheid water in de cv installatie is de waterdruk van de cv-ketel belangrijk. Deze moet gemiddeld tussen de 1,5 en 2 bar liggen.
De juiste werkdruk van een CV-ketel ligt tussen de 1,2 en 2,0 bar. Zodra de ketel onder de 1,5 bar komt raden wij aan de CV-ketel bij te vullen met water. Het is afhankelijk van uw CV-installatie of dit vaak dient te gebeuren of niet. We raden aan dit elke 3 maanden te controleren.
Als je meerdere keren per jaar het water moet bijvullen van je cv-ketel dan is er wat mis. Dan is er sprake van een lek want dat water verdwijnt niet zomaar. De meest voorkomende oorzaak is dat het expansievat oud en lek is. Die moet je iedere 7-10 jaar vervangen.
Een te lage waterdruk kan verschillende oorzaken hebben. Door het opwarmen van het water kan er water verloren gaan. Als er een lekkage is dan zal de druk langzaam afnemen, omdat er water wegloopt uit het verwarmingssysteem. Een kapot expansievat kan er voor zorgen dat de druk afneemt.
Een CV-ketel heeft voldoende druk nodig om (goed) te kunnen functioneren. De werkdruk van een CV-ketel ligt tussen de 1,2 en 2,0 bar. Het advies is om de druk tussen de 1,5 en 2,0 bar te houden.
Hoe lang het duurt tot dat een CV-ketel is bijgevuld is afhankelijk van de grote en inhoud van de ketel. Gemiddeld varieert de tijd tussen de 1 en 5 minuten.
Het overstortventiel zal het overbodige water laten ontsnappen. Vaak gebeurt dit via de slang die in de afvoer is gemonteerd. Controleer of de slang niet kapot is of los is geraakt. Is de druk goed in de ketel en toch ontsnapt er water uit de overstort, dan zal deze kapot zijn en mogelijk moeten worden vervangen.
Loodgieters raden aan om de druk van de cv-ketel in ieder geval tussen de 2.0 en 2.5 bar te houden. Zo bent u verzekerd van een goede werking van de cv-ketel. Op het moment dat de waterdruk onder de 2.0 bar komt, dient u deze bij te vullen.
Danny: Als je radiotoren rechthoekig en glas zijn dan zou je zeggen hoogte radiator x lengte x 10cm een aantal m3 is.
Je cv-ketel bijvullen in 10 stappen
Sluit de vulslang aan op de waterkraan in de buurt van je cv-ketel. Vul de slang voorzichtig met water. Sluit daarna de waterkraan weer. Sluit de andere kant van de vulslang aan op de vulkraan van je cv-ketel.
Het belangrijkste verschil tussen een CW4 en een CW5 ketel is dat een CW5 ketel op meerdere plekken tegelijkertijd warm water kan leveren. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin een persoon aan het douchen is, en de ander de afwas doet. Het warme water dat tegelijkertijd geleverd wordt, is echter niet onbeperkt.
Een cv-ketel kan water lekken door verschillende oorzaken. Bijvoorbeeld door een kapotte ontluchter, een kapot overdrukventiel of een kapotte warmtewisselaar. Neem contact op met uw cv-monteur bij lekkage van uw cv.
Een te hoge druk op uw cv-ketel kan onnodige schade aan het expansievat tot gevolg hebben. Wanneer de druk richting de 3 bar gaat kan dit bovendien leiden tot gevaarlijke situaties. In dit geval kan namelijk de drukbeveiliging open gaan, wat ernstige waterschade tot gevolg kan hebben.
Bij een defect expansievat is meestal het rubberen membraam tussen de compartimenten lek, waardoor beide delen uit water bestaan. Door met een hard voorwerp aan de boven- en onderkant op het vat te tikken kunt u dit horen. Water geeft een dof geluid, stikstof een hol geluid.
Begin bij de laagst geplaatste radiator in het huis en werk naar boven toe. Pak het ontluchtingssleuteltje en draai hiermee het ventiel aan de zijkant van de radiator open om de radiator te ontluchten. Houd een doekje bij het ventiel om het vocht op te vangen.
De cv-ketel bijvullen
Sluit de vulkraan zodra de wijzer het vereiste niveau aangeeft. Sluit de waterkraan en verwijder de vulslang. Steek de stekker van de ketel weer in het stopcontact. Laat de verwarming 10 minuten draaien en ontlucht het hele systeem nogmaals.
Een expansievat moet nooit worden ontlucht. Wel moet het minstens één keer per jaar worden onderhouden. Daarbij moet de luchtdruk van het vat worden gecontroleerd (net als bij een autoband is bijpompen soms nodig). Daarvoor moet het water eerst uit het vat worden gehaald.
De waterdruk wordt gemeten in bar. U meet die door een manometer aan te sluiten op de kraan. Als u geen manometer hebt, kunt u ook inlichtingen vragen bij het waterleidingbedrijf" of uw hovenier om hulp vragen. Voor een goede werking moet er een waterdruk van minstens 2,5 bar zijn.
Om de ketel optimaal te kunnen laten werken is een retourtemperatuur tussen de 30 en 40 graden ideaal. In veel huizen staat de cv-watertemperatuur nog ingesteld op 80°C. Onderweg zal het water in de radiatoren dan maximaal zo'n 10-20°C graden af koelen, waardoor het water dat weer terug komt nog steeds 60-70°C is.
Normaal is de druk in je CV-ketel tussen de 1,5 en 2 bar. Je kunt dit eenvoudig controleren op de meter die in de CV-ketel zit of op een waterdruk meter die vaak naast de CV-ketel is gemonteerd. Komt de wijzer bij een koud systeem onder de 1,0 bar, dan moet er water toegevoegd worden aan het systeem.