De klassieke manier voor het opbergen van pannen is door ze te stapelen. Zet de pannen van groot naar klein in elkaar en laat de deksels elders. Of leg de deksels ondersteboven op de pannen en stapel ze op. Vaak een omslachtige manier, maar wel de enige oplossing in veel keukens.
Het is heel simpel: je pakt een droogrek en zet daar de deksels in. Het droogrek kan gemakkelijk naast je pannen en zo vallen de deksel er niet meer uit!
De eerste opbergmogelijkheid voor glaswerk in een keuken is natuurlijk de keukenkast. Een prima opbergmogelijkheid. Zorg dat je de glazen omgekeerd in de kast zet om stofvorming in het glas te voorkomen. Zet glazen liever niet in elkaar gestapeld weg om beschadigingen te voorkomen.
Gebruik maximaal 75% van de beschikbare ruimte in je voorraadkast, anders kun je de spullen er niet meer makkelijk in vinden of uithalen! Zet verpakkingsdozen zoveel mogelijk verticaal in plaats van horizontaal weg; maak dus geen torenhoge stapels van dozen rijst, macaroni en pasta, maar zet ze naast elkaar.
Ovens zijn nog vaak op kniehoogte gemonteerd. U moet hierdoor bukken om een schotel in de oven te zetten of eruit te halen. Plaats de oven daarom op armhoogte. Dit is niet alleen ergonomisch beter, maar ook veiliger.
Plaats de koelkast zo, dat deze even bereikbaar is vanuit de keuken als uit de woonkamer. De loop naar de koelkast is een veelgemaakte routine. Zorg dat je deze niet in een uiterste hoek van de keuken plaatst, gedacht vanuit de gebruiker in de keuken. Ook vanuit de woonkamer zal de koelkast aangesproken worden.
Daarom zie je de keuken best als een werkplek. Hoe beter de indeling, hoe minder afstanden je moet afleggen en hoe sneller en nauwkeuriger je kan werken. In de keuken zal de af te leggen afstand vooral bepaald worden door de kookplaat, de spoelbak en de koelkast. Samen vormen deze de werkdriehoek of keukendriehoek.
Vervang in het middelste deel van je dressing je kleerhanger door een broekhanger. Plaats onderaan je kast ook een schoenenrek. Dit kan steeds van pas komen als extra opbergruimte. In je dressing bewaar je best enkel de zaken die je regelmatig nodig hebt.
Kleding opbergen
Het beste is een ruimte op kamertemperatuur, waar het niet te vochtig is. Zorg dat de kleding droog is voordat je ze opbergt in dozen waar de kleding in kan ademen. Maak het voor jezelf overzichtelijk en sorteer broeken, shirts en schoenen in aparte opbergers.
Een vrije ruimte op het werkblad van 90cm zou ideaal zijn. Als een groter werkblad niet mogelijk is, is er misschien wel ruimte voor een dieper werkblad. De standaard diepte van het keukenblad is 60cm. Bij het plaatsen een 70cm diep werkblad, krijg je er in één keer 17% meer werkruimte bij.
De meest voorkomende varianten zijn onderkasten, bovenkasten, hoge keukenkasten, losse keukenkasten en apothekerskasten. Keukens kunnen uit één type kast bestaan, bijvoorbeeld onderkasten, maar kunnen ook een combinatie zijn van meerdere soorten kasten.
Wil je je ondergoed wel graag georganiseerd in je kast of lade hebben? Gebruik dan mandjes of ladeverdelers. Ladeverdelers kun je o.a. bij hier krijgen of nog simpeler zelf te maken, door een schoenendoos doormidden te knippen. Voor bh's, hemden, sokken en onderbroeken werkt het goed om ze in mandjes te bewaren.
Het scheelt je tijd om jeans snel op te hangen ten opzichte van netjes opvouwen. Ik adviseer je dan om te gaan voor hangers die dun zijn, bijvoorbeeld fluwelen hangers. Hang tevens de buitenkant van broekzijde in plaats van de kruiszijde, naar jouw kant toe. Dit zorgt voor een net aanzicht.
De methode van Marie Kondo betekent in het kort: in een keer rigoureus je hele huis opruimen, opruimen per categorie, niet per locatie. Het belangrijkst is dat je alleen de dingen bewaart waar je echt van houdt.
Zet je de potjes gewoon rechtop in je keukenlade, schrijf dan met stift op het deksel wat erin zit. Dat bespaart je heel wat werk. Je kunt er ook een krijtsticker op kleven of de dekseltjes beschilderen met krijtverf. Een speciale kruideninzet voor je lade laat je toe om je kruiden horizontaal of schuin te bewaren.
Een andere oplossing is het ophangen van je pannen. Hiervoor heb je wel wat ruimte nodig. Veel koekenpannen hebben aan het uiteinde van de steel een gaatje, waarmee je ze aan een haak kunt ophangen. Je zou deze haakjes bijvoorbeeld kunnen monteren aan de muur boven het aanrecht.
Goede keukenspullen, kookgerei en professionele keukengadgets. Een stevig hakblok, hamburgerpers en groente- en kaaskrullers. Deze 12 keukenspullen zijn handige dingen voor in de keuken. Ze besparen je tijd en helpen je bovendien koken als een echte chef.