Is het adres dat op de brieven die je ontvangt staat niet correct? Het spijt ons dat onze postbode post voor anderen in jouw brievenbus bezorgt. Je kan dit best melden via het online formulier onderaan deze pagina. We zullen je contactgegevens opvragen zodat we de juiste postbode hierover kunnen aanspreken.
Als het post betreft voor de vorige bewoner van uw huis, dan kunt u volgens PostNL het best het volgende doen: Zet met pen een kruis door de adresgegevens. Schrijf op de envelop (of kaart) 'Vertrokken – Retour afzender'. Stop de post in een oranje brievenbus of geef deze af op een PostNL-locatie.
Strafbaar is het niet, vertelde het Juridisch Loket eerder: 'Je mag er natuurlijk van uitgaan dat de post die in jouw brievenbus bezorgd is, ook voor jou bestemd is. ' Je mag wel de informatie uit de brief niet zomaar met anderen delen, want dat is in strijd met privacywetgeving.
Het kan zijn dat de post van de vorige bewoner nog op je nieuwe adres aankomt. Geef hem de tip om de Verhuisdienst van bpost te gebruiken. Als je post krijgt van oude huisgenoten die niet samen met jou zijn verhuisd, check dan je contract.
Het is een ieder verboden ongeopende post welke niet voor hem of haar bedoeld is te openen en te lezen zonder toestemming van degene aan wie de post gericht is.
In Nederland mag je andermans brieven niet openen behalve als de wet dat toestaat. Telefoons mag je niet afluisteren behalve als de wet dat toestaat of als de rechter er toestemming voor geeft. Het briefgeheim is onschendbaar, behalve, in de gevallen bij de wet bepaald, op last van de rechter.
Hij die opzettelijk brieven of andere stukken, aan een post- of telegraafkantoor bezorgd of in een postbus gestoken, aan hun bestemming onttrekt, opent of beschadigt, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de derde categorie.
Mensenrecht Het briefgeheim is één van de grondrechten die in onze Grondwet staan. Het staat in artikel 13 van de Grondwet. Daarin staat dat de politie een postpakket alleen mag openen met een ”last” van de rechter, en die rechter mag zo'n last alleen geven in de gevallen die in de wet staan.
Retourneren naar de afzender is gelukkig gratis als je dat duidelijk aangeeft op de envelop. Hopelijk zal de afzender vervolgens zijn/haar adresboekje updaten. Als je met een grote stroom aan post te maken hebt, dan kan het nodig zijn om het postkantoor te bezoek of je postbode aan te spreken.
Geadresseerde reclame en folders stoppen
U kunt zich hiervoor gratis afmelden bij Postfilter. Bij Postfilter kunt u ook aangeven dat u reclame van bepaalde soorten bedrijven (sectoren) wel wilt blijven ontvangen. Bijvoorbeeld van loterijen of energiebedrijven.
Weet u het adres van de vorige huurder? Dan kunt u het oude adres doorstrepen op de envelop en het nieuwe adres van de vorige bewoner opschrijven. Soms kunt u op de enveloppe aankruisen waarom u de post doorstuurt. Bijvoorbeeld omdat de geadresseerde persoon niet meer op het adres woont.
Je mag als ontvanger post en pakketten altijd weigeren, dus ook als het gaat om aangetekende post. Dit doe je als volgt: Geef aan bij de bezorger dat je de aangetekende post niet in ontvangst wilt nemen. De bezorger plakt dan een retoursticker op de post waaruit blijkt dat deze is geweigerd.
Je post door laten sturen door PostNL kost €5,90 voor 2 weken. Gebruik je de service langer, dan wordt de prijs per week lager. Zo betaal je voor een half jaar €1,70 per week. PostNL heeft ook een tijdelijke doorzendservice.
Met de doorzendservice kun je je post tijdelijk laten bezorgd op een ander adres. Handig als je bijvoorbeeld op vakantie gaat. We kunnen je post ook doorsturen naar het buitenland, dus als je wilt ontvang je je post gewoon op je vakantieadres.
Concreet betekent dit dat het verboden is om kennis te nemen van een onder gesloten omslag verstuurde brief, alsook dat het verboden is om zulke briefwisseling bekend te maken aan derden. Uiteraard geldt dit verbod niet enkel voor traditionele briefwisseling maar ook voor e-mails, sms-berichten en chatberichten.
Het briefgeheim bestaat in meerdere landen. Artikel 4 van de huidige Nederlandse Postwet uit 2009 impliceert dat het eenieder verboden is een ongeopende brief die bestemd is per post te worden bezorgd en niet voor zichzelf bestemd is te openen en te lezen zonder toestemming van degene aan wie de post wel gericht is.
Wat is een de erven van (aanhef)?
Met de erven van of 'de ervan van wijlen' bedoel je de gezamenlijke of alle erfgenamen van de overleden persoon. Bij correspondentie over de afwikkeling van een nalatenschap is het gebruikelijk dat de afzender die aanhef of adressering gebruikt.
Retour afzender
Vergeet niet om op de envelop aan te geven wat er niet klopt. Kruis het adres door en schrijf er bijvoorbeeld 'retour afzender' naast. PostNL zorgt er dan voor dat het alsnog op het juiste adres terecht komt.
Ook belangrijk: de afzender
Vermeld ook de afzender op de envelop. De ontvanger kan dan reageren op je brief. En PostNL kan de brief terugsturen als de brief niet bezorgd kan worden. Je kunt eventueel volstaan met postcode en huisnummer.
Het beste antwoord
De brief kun je nergens ophalen, je zult moeten wachten, totdat de postbode je bij hem in de bus stopt. Brieven worden in het sorteercentrum allereerst gesorteerd op postcode. Vervolgens gaan ze per straat op de stapel en legt de postbode ze op volgorde van huisnummers, om ze te kunnen bezorgen.
De meestvoorkomende redenen om een brief terug te sturen zijn: De brief is niet gefrankeerd. De brief is te weinig gefrankeerd. Op de brief staat een fout adres.
Niemand mag beschuldigd of in verzekering genomen worden, dan uit kragt der Wet, in de gevallen, en volgends de wijze, door Haar voorgeschreven. Niemand kan gevonnisd worden, dan na alvoorens wettig te zijn geroepen, en alle de middelen van verdediging te hebben kunnen bezigen, die bij de Wet bepaald zijn.
Algemeen. Op de voorzijde van een envelop schrijft of print de afzender de naam en het adres, bestaande uit straatnaam, huisnummer, postcode en plaatsnaam, van de geadresseerde, de ontvanger.