Bij het elektrolytisch polijsten wordt een laagje materiaal opgelost.Hierbij lossen de “pieken” van het materiaaloppervlak sneller op dan de “dalen”. Daardoor heeft het proces een egaliserende werking. Het oppervlak wordt gladder en gaat glanzen.
In tegenstelling tot beitsen veroorzaakt elektrolytisch reinigen geen verruwing van het staaloppervlak, maar maakt het eerder gladder. Er wordt een 12V gelijkstroombron, die verschillende stroomsterktes kan leveren, zodanig verbonden met het roestvast staal dat het staal de anode wordt.
Hoe polijst ik krassen op rvs? Afhankelijk van de diepte van de krassen kun je ze het beste eerst wegschuren met schuurvellen of schuurschijven. Doe dit minimaal tot korrel 400 of fijner. Vervolgens kun je gaan polijsten met een rvs polijstset, om daarmee het rvs naar een hoogglans resultaat te brengen.
RVS poetsen met olie
Breng een druppeltje olijf-, baby- of slaolie op een doekje aan en neem het RVS er voorzichtig mee af. Met deze methode krijgt u het rvs weer glanzend. Wij raden deze manier af. De viezigheid op rvs in de keuken bestaat veel uit vet spetters.
Roestvaststaal wordt meestal gelast met smeltlassen onder de bescherming van gas. De processen zijn dan TIG en MIG/MAG. Roestvaststaal wordt overwegend gelast met gelijkstroom. De volgende zaken dient de lasser bij het lassen van roestvaststaal goed in acht te nemen.
GEEL PASSIVEREN
Bij een gele passivering (dickschicht) wordt er een dikkere laag op de zinklaag aangebracht dan bij blauw passiveren. Deze passivering bevat geen chroom VI en heeft een betere corrosiewerendheid.
De reden dat je roestvaststaal na het lassen moet beitsen komt doordat er corrosie kan ontstaan bij het oppervlak waar gelast is. Zoals eerder is vermeld, wordt er gewerkt met zeer hoge temperaturen tijdens het lassen. Door de hitte wordt de beschermende laag van het roestvast staal vernietigd.
Verschillen tussen RVS 304 en 316
Het grote verschil tussen 304 en 316 materiaal zit in de samenstelling. RVS 316 bevat namelijk 2% molybdeen waardoor het materiaal beter bestand is tegen spleet- en spanningscorrosie en putcorrosie. Het molybdeen in de legering maakt 316 ongevoeliger tegen chloriden.
passiveren. Passiveren is een oppervlaktebehandeling bij metalen waarbij het materiaal behandeld wordt met een zuur (salpeterzuur) en het vervolgens onder hoge druk wordt gereinigd. Doel is het natuurlijke oxidelaagje (weer) te laten ontstaan op het schone, wat fijnruwe oppervlak.
Het effect van RVS beitsen en passiveren
Door de behandeling van het roestvaststaal met fluorwaterstof en salpeterzuur gevolgd door een grondige hogedrukreiniging, wordt deze oxidelaag weer hersteld en wordt het roestvaststaal weer passief. Dit is een behandeling die eigenlijk altijd moet plaatsvinden.
Elektrolytisch verzinken is een methode om staal te voorzien van een dunne laag zink, laagdikte 5 - 40µm. Bij elektrolytisch verzinken wordt gebruik gemaakt van galvanotechniek. Met behulp van elektrolyse worden zinkionen neergeslagen op het werkstuk. De deklaag die ontstaat is hard, glanzend en corrosiebestendig.
Blauw of wit verzinken is een oppervlaktebehandeling waarbij zink elektrolytisch wordt aangebracht op het oppervlak om het product te verfraaien (decoratieve deklaag) en een zekere corrosiebestendigheid te geven. Door na het verzinken de zinklaag te passiveren wordt het oppervlak minder snel vatbaar voor oxidatie.
PASSIVERING: BLAUW OF DICKSCHICHT
Ter bescherming tegen zink corrosie moet de elektrolytisch aangebrachte zinklaag na het verzinken een nabehandeling ondergaan. Dit wordt blauw passiveren (blank) genoemd en heeft uitstekende corrosie werende eigenschappen.
RVS lassen met een beklede elektrode, wordt ook wel 'booglassen' genoemd. Elektrode lassen is een veelgebruikte vorm van RVS bewerking, omdat het een veelzijdige techniek is. Er zijn veel uiteenlopende soorten RVS elektroden te verkrijgen, waardoor het voor veel toepassingen gebruikt kan worden.
Je trekt een elektrische boog tussen het werkstuk en de elektrode door deze tegen het materiaal aan te 'strijken', ongeveer zoals je een lucifer zou aansteken. Vervolgens smelt de elektrode, die bestaat uit een metalen kerndraad en een bekleding (mantel).
De eerste stap voordat je gaat leren lassen
Lasser is een mooi maar ook een zwaar beroep. Werken in verschillende moeilijke posities kan aan de orde komen. Daarnaast zijn ook de lasdampen schadelijk voor de gezondheid. Een lasser kan daarnaast ook last krijgen van de vonken die van het lasproces vrij kunnen komen.
Thermisch verzinken resulteert dus in een dikkere laag dan elektrolytisch verzinken en biedt een betere bescherming tegen corrosie. Een tweede voordeel is dat holle ruimtes ook bereikt worden mits het behandelde product voorzien is van luchtgaten (en dus geen afgesloten ruimtes bevat) en uitloopgaten.
Verzinkte schroeven zijn sterker dan RVS, maar kunnen gaan roesten. RVS heeft hier minder last van en is dus beter buiten te gebruiken. Bij de keuze voor schroeven is het dus belangrijk om te weten waar u ze voor wilt gaan gebruiken. Verzinkte schroeven zijn uitgerust met een laagje wat ze beschermt tegen corrosie.
Wilt u het liefst de sterkste schroeven die er bestaan voor uw trap of hekwerk? Dan gaat u voor verzinkte schroeven. Deze schroeven zijn echter minder geschikt voor gebruik buitenshuis omdat ze sneller gaan roesten. RVS schroeven zijn gemaakt van roestvrij staal.
Na een uurtje of twee pruttelen (afhankelijk van je stroomsterkte en roestgehalte) ben je klaar. Zet eerst de stroom uit en haal dan je werkstuk uit het water. Leg je werkstuk nog een uurtje in gewoon keukenazijn (40 cent per liter). Dat zorgt er voor dat al het resterende vuil en smurrie netjes wordt verwijderd.
Gegalvaniseerd of verzinkt
Galvaniseren is namelijk een verzamelnaam. Het elektrolytisch verzinken zoals hierboven beschreven is steeds met zink. Dan heet het verzinken. Hetzelfde proces kan echter ook met nikkel (vernikkelen) of met chroom (verchromen).
In blank, blauw, geel en zwart
Passiveren is een procedé waarbij we elektrolytisch verzinkt staal voorzien van een specifieke beschermlaag (blank/blauw, geel of zwart passiveren).
Na het fabricageproces is het oppervlak van aluminium veelal vervuild met vet, olie, atmosferische vervuilingen en mogelijk initiële corrosie (aluminium oxides). Om dit te verwijderen is ontvetten en beitsen noodzakelijk.