Voorkom droge ogen door wekelijks twee porties vis te eten, zoals zalm, haring of tonijn. Vis bevat namelijk veel omega 3-vetzuren. Ook het eten van noten en zaden kan helpen, zoals walnoten, amandelen, lijnzaad, chiazaadjes of pompoenzaad.
Voeding met Omega-3 en vetzuren
Ook kan je omega-3 vinden in vette vis, schaaldieren, peulvruchten, groene bladsoorten (zoals spinazie) en walnoten. Er zijn ook visolie-capsules waarin omega-3 zit verwerkt, maar toch is het beter om gewoon de voeding tot je te nemen om droge ogen te verminderen.
Vitamine-C voor ogen
Die is te vinden in fruit, zoals sinaasappels, kiwi's en aardbeien, en in groenten, zoals broccoli, sareptamosterd en paprika. Naast bron van antioxidanten helpt het ook om staar te vertragen en ze geven de benodigde oogvitaminen tegen maculadegeneratie.
De vitamines die je kunt slikken voor droge ogen zijn Vitamine A, D3, E en Omega 3 vetten. Omega 3 vetten zitten in noten en vis, maar ook in avocado of andere vettige bronnen. Wanneer je al last hebt van droge ogen kun je je oogleden schoonmaken met water.
Omdat honing vocht-inbrengend is voor de huid, zorgt het tegelijkertijd voor een plumping effect. Hierdoor worden donkere kringen en lijntjes verminderd. Smeer wat honing op een nog wat vochtige, net gewassen huid onder de ogen, laat het even zitten, en spoel alles dan goed af.
Als je geen goede traanlaag hebt, zie je ook minder goed. En om het helemaal vervelend te maken: de kans op infecties is veel groter. Op de lange duur kunnen droge ogen je hoornvlies blijvend beschadigen. Dit komt doordat het ooglid steeds over je ogen schuurt.
Behandeling. Om bij een slechte traanfilm het oog weer vochtiger te krijgen, wordt er vaak gestart met kunstmatig traanvocht, in de vorm van 'kunsttranen' (oogdruppels) of ooggel. Door afvoer en verdamping van de traanfilm tegen te gaan, kan geprobeerd worden de ogen vochtig te houden.
Gelukkig zijn voor de meeste mensen de klachten goed te verminderen met kunsttranen. Kunsttranen zijn er om de klachten te verzachten, maar genezen de onderliggende oorzaak niet. Als u met de kunsttranen stopt, komen de klachten meestal weer terug.
Vitamine D
De zon zorgt ervoor dat je lichaam deze vitamine aanmaakt. Uit onderzoek blijkt dat vitamine D beschermt tegen ontstekingen. Ook zorgt het voor een gezond netvlies, waarvoor oogaandoeningen zoals leeftijdsgebonden maculadegeneratie wordt voorkomen.
Noten. Hazelnoten, walnoten en pinda's zijn niet alleen een bron van vitamine B, E en omega 3-vetzuren, noten bevatten ook veel selenium en zink. Deze antioxidanten beschermen de cellen in je oog. Of je noten nu eet als een snack tussendoor of verwerkt in je maaltijd, het is altijd goed om een handje noten te eten.
Peterselie verheldert de ogen. Peterselie zit bomvol luteoline. Er is bewijs dat het de ogen helpt beschermen tegen UV straling en tegen glycatie, een proces waarbij glucosemoleculen aan proteinen binden, waarbij de retina beschadigd kan worden.
De blauwe bes is een andere nauwe verwant die ook een voedingswaarde krachtpatser is voor je ogen. De Blauwe bes zijn bijna als de zwarte bessen en bevatten ook een hoog gehalte aan anthocyanen, net als de zwarte bes. Dus ook de blauwe bes is heel erg gezond voor je ogen en de rest van je lichaam.
UV-licht kan zeer belastend zijn voor uw ogen – niet alleen op zonnige dagen, ook wanneer het buiten bewolkt is. UV-straling is niet te vermijden. Daarom bevatten zonnebrandmiddelen en veel moisturizers UV-bescherming.
Droge ogen en visolie: een inleiding
Inname van omega-3 vetzuren zou de traanfilmstabiliteit en de traanproductie kunnen verbeteren met minder klachten van droge ogen. Omega-3 heeft een ontstekingsremmende werking op de talgkliertjes waardoor het vetlaagje op de traanfilm verbetert.
We treffen selenium vooral aan in schaal- en schelpdieren en in eigeel. Ook komt het in mindere hoeveelheden voor in graanproducten, volkorenbrood, gevogelte, vis en vlees. Zink zit vooral in dierlijke producten zoals vlees, vis en zuivel.
Bij droge ogen zit er te weinig traanvocht in het oog of wordt het traanvocht niet goed verdeeld over beide ogen, waardoor er een branderig gevoel ontstaat met irritaties en vermoeide ogen. Dit kan ook het zicht verminderen waardoor je minder scherp ziet of last krijgt van wazig zicht.
Wanneer je je gestresst voelt reageert je lichaam op deze gevoelens. Deze reactie kan op verschillende manieren tot uiting komen: zo kan stress zorgen voor problemen met je ogen. Enkele van de symptomen die op kunnen treden door stress zijn vermoeide ogen, dubbelzien, een wazig zicht en andere oogklachten.
Wat kun je zelf doen? Vermijd zo veel mogelijk uitlokkende of verergerende factoren zoals wind, rook, stof, airconditioning. Een luchtbevochtiger of een bak water aan de verwarming kan helpen. Knipper regelmatig met de ogen, maar probeer er niet in te wrijven.
Onvoldoende traanaanmaak of een te snel verdampende traanfilm zorgt voor uitdroging van het oogoppervlak. Hierdoor kunnen ogen pijn doen (branden en steken), slijm gaan afscheiden en ook rood worden. Ook kunt u hierdoor wisselend wazig zien. Soms leidt uitdroging juist tot een teveel aan tranen.
Breng één of twee druppels aan als het oog droog en geïrriteerd voelt. In een droge omgeving zult u vaker moeten druppelen. Hoe lang? U kunt dit middel gebruiken zolang u te weinig traanvocht aanmaakt.
Door stress spannen uw spieren aan, ook die in uw ogen. Hierdoor neemt uw gezichtsscherpte af. Het wazig zien door stress is een tijdelijke klacht. Zodra de stress minder wordt, wordt uw zicht weer helderder.
Het is belangrijk dat u van het oogdruppelen (één of meerdere keren per dag) een vaste gewoonte maakt, zodat geen druppels worden vergeten. Probeer, als u meer dan 2 x per dag oogdruppels gebruikt, de tijdstippen van gebruik zoveel mogelijk over de dag te verspreiden, vanaf opstaan tot slapen gaan.